ZADAR ORGAN FESTIVAL Igrom protiv okova poznatog

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Održana završna prezentacija polaznika kreativnih radionica
Rezultat njihova truda upriličilo je ukupno šesnaestero djece i mladih muzicirajući na orguljama samostalno ili uz pratnju, a prisutni su uz orgulje slušali Vicu Ražova na saksofonu, Antoniju Tudorović na violini, Niku Ražov na flauti te Rebeccu Vidajić na violi
Toni KULAŠ
Tea Kulaš

»Igrom protiv okova poznatog« naslov je koncerta i performansa održanog 20. kolovoza u sklopu Zadar Organ Festivala unutar i ispred zadarske katedrale. Radi se o kruni kreativnih radionica koje su se održavale na tri fronte – glazbenoj, likovnoj i plesnoj. Prvu su vodile Tea Kulaš, zadarska orguljašica i organizatorica festivala, zatim slovenska orguljašica Tjaša Drovenik te ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin, inače trio glazbenika mlađe generacije koji se zadarskoj publici predstavio na koncertu 18. kolovoza u atriju palače Cedulin.
Rezultat njihova truda upriličilo je ukupno šesnaestero djece i mladih muzicirajući na orguljama samostalno ili uz pratnju, a prisutni su uz orgulje slušali Vicu Ražova na saksofonu, Antoniju Tudorović na violini, Niku Ražov na flauti te Rebeccu Vidajić na violi. Osim čuti, publika je imala priliku i vidjeti marljive i talentirane mlade izvođače budući da je organizatorica pripremila platno na koje je projicirano sviranje s kora crkve. Likovne radionice održane su pod vodstvom slikarice i profesorice Irene Baković Marušić, koja je pak dječju kreativnost iskušala s izazovom crtanja orgulja, iznjedrivši cijeli niz impresivnih radova izloženih ispred katedrale sv. Stošije. Konačno, plesnu je radionicu vodila plesačica Anđela Bugarija, osmislivši performans osmero djevojaka i troje dječaka unutar okvira likovnih radova.
Radionice su se održavale punih pet dana, okupivši ukupno tridesetero djece i mladih u prostorijama Glazbene škole Blagoje Bersa. Rezultati i dojmovi, prvenstveno od strane polaznika, a onda voditelja te roditelja, dali su do znanja da je Zadar Organ Festival na pravom tragu osluškivanja potreba mještana Zadra i njihovih gostiju, budući da su polaznici došli iz cijele Hrvatske.
Festival nastavlja 2. rujna, a tom će se prilikom na orguljama zadarske katedrale predstaviti sama organizatorica Festivala, Tea Kulaš.
Nedugo zatim, u crkvi sv. Mihovila nastupat će duo najtišeg i najglasnijeg instrumenta, u izvedi renomiranog gitarista Petrita Çekua te orguljaša Pavla Mašića.
Posljednji koncert održat će se 16. rujna, vraćajući Festival na moćne katedralne orgulje. Riječ je o jednom od, široj publici, najzanimljivijih koncerata, budući da će njemački orguljaš Ulrich Walter improvizirati glazbu uz projekciju nijemog filma »Zvonar crkve Notre Dame«. (Dora DUNATOV)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno