Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

80 milijuna kuna za novu školsku zgradu na Relji

23.08.2020. 08:21


U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića prekjučer je održana početna konferencija dvaju projekata vrijednih gotovo 80 milijuna kuna koje će kao regionalni centar kompetentnosti provesti kroz naredne dvije godine. Radi se o projektima »Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva« te »MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva«, a odnose se na preseljenje u novu školsku zgradu koja će se graditi na mjestu bivšeg đačkog doma, tzv. Čazme, te opremanje objekta i edukaciju djelatnika u skladu sa suvremenim zahtjevima obrazovanja.


Sastanak i uživo i video-linkom
Prigodnoj svečanosti u školi nazočili su državna tajnica Marija Pletikosa, zadarski župan Božidar Longin, ravnateljica ZADRA Nove Marina Vuković – Dujmović, kao i djelatnici koji su zbog epidemioloških razloga konferenciju pratili putem video-linka iz susjedne učionice.
– Agencija ZADRA Nova od prvoga dana prati ovu školu u procesu u kojem je i službeno postala jedna od najboljih u strukovnom obrazovanju. U Republici Hrvatskoj tek su četiri škole regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru zdravstva. Prije dvije godine pripremili smo Razvojni plan na temelju kojeg je škola dobila status kompetentnosti, nakon čega smo uspješno pripremili i dobili ova dva projekta koja danas predstavljamo, kazala je Marina Dujmović Vuković dodajući kako je projekt sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
– Kroz ova dva projekta škola će s partnerima nabavljati robe, usluge i radove u iznosu većem od 80 milijuna kuna od čega 41 milijun za infrastrukturne radove, gotovo 18 milijuna kuna za nabavu robe i preko 21 milijun kuna za različite usluge, zbog čega će i gospodarstvo imati koristi, kazala je ravnateljica Agencije ističući kako zasluge za uspješnost škole pripadaju i njezinim djelatnicima, ali i ravnatelju Davoru Vidakoviću koji je ovu konferenciju iskoristio i za oproštaj.


Oproštaj dosadašnjeg ravnatelja Vidakovića
– Za devet dana odlazim u mirovinu ponosan na ovu školu, ali i ljude, zajednicu i učenike koje smo odgojili. Ovih projekata, kao i drugih koji su se dogodili u školi, ne bi bilo da nije vizije pojedinaca i velikog i snažnog rada cijele zajednice koja prati rad škole. Sretna je okolnost da imamo aktivnu suradnju sa Županijom, koja je primjer ostatku Hrvatske, rekao je Vidaković te je podsjetio na brojne inovativne projekte koje je škola među prvima u Hrvatskoj godinama unazad uvodila, a među kojima je, primjerice i e-dnevnik.
Župan Božidar Longin naglasio je kako je razlog za ponos to što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja školu, uz još 24 strukovne škole, proglasilo Centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva za područje pet županija.
– Sadašnji prostor kojim raspolaže Medicinska škola nije dovoljan za ostvarenje svih aktivnosti koje škola provodi, pojavila se ideja o uređenju spomenute zgrade na Relji u koji bi se škola u potpunosti preselila.
Veliku prednost toj ideji daje činjenica da je nova lokacija u neposrednoj blizini glavne nastavne baze – Opće bolnice Zadar. U tom kompleksu, u kojem značajnu ulogu ima zgrada nove Poliklinike koja se i dalje postupno useljava, pacijenti će dobiti kompletnu uslugu, a bolje uvjete rada imat će i zdravstveno osoblje, rekao je Longin.




Škola bi trebala biti gotova do 2023. godine
Istaknuo je kako je Zadarska županija svjesna potreba na tržištu rada te da su zbog toga od ove godine u deficitarna zanimanja pribrojili medicinske sestre i tehničare te farmaceutske tehničare.
– Konkretno, to znači da će Županija svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja, kazao je Longin koji je ravnatelju Vidakoviću iskazao zahvalnost što je kao ravnatelj učinio velike iskorake u radu Medicinske škole i odgojio generacije i generacije mladih ljudi na ponos svima. Dodao je kako ravnatelj odlazi u zasluženu penziju te dobacio kako ne odlazi u mirovinu jer svi znaju da zasigurno mirovati neće.
Viša stručna savjetnica u ZADRA Novi, Marija Dušević, nazočnima je prezentirala projekte te pokazala rendere buduće školske zgrade za koju je projekt izradio poznati zadarski nagrađivani tim arhitekata – Iva Letilović i Igor Pedišić.
Kazala je kako je vrijeme provedbe projekta od 1. srpnja 2019. do 21. rujna 2023. godine, kada će školska zgrada, koja će biti među najmodernijim i najljepšim u državi, biti gotova i useljena.
– Škola projekt provodi u partnerstvu s osnivačem, Zadarskom županijom, i Medicinskom školom u Rijeci, a cilj je bio ojačati međužupanijsku suradnju jer kao što je ranije istaknuto škola je regionalni centar kompetentnosti za područje pet županija od Istre i Karlovca, preko Rijeke, Gorskog kotara i Like do Zadra. Škola ima suradnike u projektu kojima je zadatak savjetovati ih u ostvarenju cilja da budu centar koji će školovati na principu učenje temeljeno na radu u skladu s potrebama tržišta rada, kazala je Dušević dodajući kako će u novoj školskoj zgradi škola uz ostale pogodnosti dobiti i uvjete za odvijanje nastave u jednoj smjeni.
Planirana građevina se sastoji od šest etaža – podruma, prizemlja i četiri kata. Rekonstruirat će se postojeći objekt te će mu se, kazala je Dušević, prigraditi novoprojektirani aneks u dvorišnom prostoru. Početak radova očekuje se u prvoj polovici 2021. godine.


 
»Županija će svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja«
Božidar Longin, župan Zadarske županije


Polivalentni prostor
Nova škola će imati 15 učionica, kabinete, knjižnicu i sve potrebne sadržaje ne samo za školovanje učenika, nego i edukaciju djelatnika, odraslih polaznika, kao i učenika s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. O kvaliteti projekta pa i samom dizajnu govori i činjenica da su ga hrvatski ministri, za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, pokazivali svojim kolegama iz europskih zemalja kao primjer ulaganja europskog novca u školstvo.
Zbog polivalentnosti prostora u novoj školskoj zgradi će se moći odvijati nastava u jednoj smjeni za 15 razrednih odjeljenja.