Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Invalidska kolica olakšat će život hrvatskom branitelju Radislavu Radi Pilipoviću

23.08.2021. 11:30


Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), koja svoj vrlo aktivni ogranak ima u Benkovcu, nastavlja voditi brigu o hrvatskim braniteljima i svojim članovima, što dokazuje novi primjer humane geste i vrijedne donacije.
Naime, predstavnici te udruge u pratnji benkovačkog dogradonačelnika Tomislava Klarice, posjetili su hrvatskog branitelja, sudionika Domovinskog rata iz redova Termita, 47-godišnjeg Radislava (Radu) Pilipovića iz Medviđe te mu uručili invalidska kolica koja su mu bila prijeko potrebna, budući da mu je u posljednje vrijeme pogoršano zdravstveno stanje koje posebno otežava funkciju donjih ekstremiteta.


Uz potporu Grada Benkovca
– Kako smo već ranije uočili problem kod Rade te je primijećeno da se već duže vrijeme ne viđa na ulicama Benkovca, kako je to znao činiti ranije, makar i tada otežano i uz pomoć štaka, ostvaren je kontakt s hrvatskim braniteljem te je pokrenuta inicijativa da mu se pruži konkretna pomoć, priča Nediljko Genda, predsjednik UHDDR-a Benkovac.
Došlo se na ideju da mu se kao prva pomoć pronađu i doniraju invalidska kolica.
– Uvijek nastojimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Prigodom takvih vidova pomoći Grad Benkovac uvijek je na raspolaganju, pruža adekvatnu potporu i prepoznaje potrebu onih kojima je takva pomoć neophodna. Koliko god mi nastojali i željeli pomagati našim članovima i svim drugim hrvatskim braniteljima, koji trebaju pomoć, ne bismo to mogli bez potpore Grada Benkovca, što dokazuje i ova pratnja dogradonačelnika Tomislava Klarice, kaže Genda posebno istaknuvši pomoć prijatelja i člana udruge i sam hrvatski branitelj, danas umirovljeni pripadnik MUP-a, Pridražanin Nadislav Pedić.
– Doživio sam obiteljsku tragediju, 30-godišnji sin mi je preminuo te sam odlučio nakon njegove smrti u razne humanitarne svrhe donirati određena pomagala i druge stvari, između ostaloga i invalidska kolica koja od srca odlučio pokloniti Radi Pilipoviću, kaže Pedić.
I dogradonačelnik Tomislav Klarica naglašava kako ovo nije prvi put da benkovački UHDDR, u suradnji s Gradom pomaže svojim članovima i ostalim hrvatskim braniteljima, odnosno svima onima koji su u potrebi bilo kakve pomoći. Klarica također izražava uvjerenje da ukoliko bude potrebe za još neki konkretan vid pomoći hrvatskom branitelju Radi Pilipoviću, da će iznaći rješenje i u granicama svojih mogućnosti takvu pomoć i pružiti.
– Oni koji su nama svima pomogli u Domovinskom ratu i doprinijeli našoj slobodi i neovisnosti, zaslužuju svaku našu pomoć, poručuje Klarica.


U nevolji se poznaju junaci
Hrvatski branitelj Radislav Pilipović, kojega smo zatekli u trošnom skučenom stanu, uz šalicu crne kave koju je na jedvite jade uz pomoć štaka i sjedalice sebi pripremio, zahvalio je na pomoći, rekavši kako će mu kolica itekako dobro doći.
Otkriva nam kako u posljednje vrijeme ima jako velikih problem, bolove u koljenima i zglobovima, zbog kojih noge gotovo da i ne osjeća. Uz sve to živi s veoma skromnim primanjima, tako da mu je upitno i liječenje, no dobio je, kaže, signale od svojih iznenadnih i dragih donatora da će mu i u tom pogledu pokušati pružiti pomoć.
– Ovo je uistinu bila humana gesta za sve pohvale. Pokrenuta je od UHDDR-a Benkovac i potrebno je svakako naglasiti, kao što je to kazao i predsjednik udruge Nediljko Genda, udruga je tu, članovi rade svakodnevno i uvijek će biti tu kada zatreba hrvatskom branitelju, jer u nevolji se poznaju junaci, ističe Pilipović.
– Naši junaci koji su svoju hrabrost pokazali u Domovinskom ratu i koji, nažalost, danas trebaju pomoć, barem što se naše udruge tiče, nisu ostavljeni niti će ikada biti, naglašava Genda.
S njim u društvu, pri dodjeli ove vrijedne donacije Radi Pilipoviću, bili su dopredsjednik UHDDR-a Mile Marić i tajnik Milan Jurjević. Skromni hrvatski branitelj Rade ostao je potom sam nastavljajući ispijati svoju kavu, a izraz lica nije mogao skriti emociju koju je osjećao zbog ovakvog humanog čina koji je doživio.
– Mi mu od srca želimo da što kraće koristi donirana kolica i naravno da mu, uz konkretnu liječničku pomoć, noge pokažu da ga neće potpuno izdati, kaže nam na odlasku Genda.