Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

»Najbolje slike mi nastaju kada je južina«

23.08.2021. 11:25


U Parku Sfinga, u organizaciji Udruge mladih Brodarice, postavljena je izložba umjetnice Kristine Baždarić koja nam je kazala nešto više o sebi i svom umjetničkom izričaju.


Oduševljenje lokacijom i ambijentom
– Najprije bih se željela zahvaliti Udruzi Brodarica na neizmjerno velikoj pomoći. Naime, želja mi je već dugi niz godina organizirati event izložbu u Parku Sfinga, jer je to prekrasna lokacija, s puno mogućnosti te idealno mjesto za održavanje raznih evenata, a posebno sada u doba pandemije. Zahvaljujem svima koji su bili prisutni, a i onima koji su imali želju navratiti, ali su zbog raznih razloga bili spriječeni. Kroz razgovor s posjetiteljima vidjelo se oduševljenje lokacijom i ambijentom što mi je neopisivo drago, kazala je Baždarić dodajući kako je željela predstaviti ona djela koja se razlikuju po vrsti materijala i izvedbi, a bila su dostupna ili posuđena od vlasnika.
– Nažalost, neka od mojih, po meni kvalitetnih dijela, nisu bila dostupna iz opravdanih razloga, napomenula je Baždarić.


Umijeće rada bakrom
Njezini se radovi od klasičnih likovnih uradaka prvenstveno razlikuju zbog vrste materijala koje koristi.
– Uvijek i u svemu preferiram drukčije, pa i u svojim djelima. Kada koristim razne materijale, uvijek dobijem nešto drukčije. Neki put uspijem neki put ne, naravno, kao i u svakoj umjetničkoj izvedbi, dosta tog završi u smeću ili kantunu za neka druga vremena. Trenutno najviše radim s bakrom, koji se učinio jako zanimljivim za okolinu, a sama priprema bakra, a i okvira, ima više faza izvedbe i puno više traje od samog naslikanog motiva te se koristim raznim alatima i raznim tehnikama za samu pripremu, istaknula je Baždarić, dodajući kako je sama bakrena ploča unikat te se nikako ne mogu ponoviti iste boje i oblici.
– Bakrenom pločom i samim bakrom sam oduševljena te ga naprosto obožavam, sam bakar daje neobičnu refleksiju kod kuta gledanja i različitog izvora svjetla i svaki put me iznova oduševi. Kod motiva koji je naslikan koristim isključivo uljane boje, rekla je Baždarić i predstavila nam svoj umjetnički put.




Inspiracija i pogled u budućnost
– Umjetnost me prati od samog djetinjstva. Moj otac je slikao i izrađivao razna uporabna i umjetnička djela od raznih metala tako da sam uvijek bila okružena nečim što se izrađuje. Naravno prevladao je i talent, a kasnije znatiželja i mašta. Završila sam školu dizajna talijanske škole Callegari, no oduvijek sam željela studirati kiparstvo na Akademiji. Ali život te iznenadi i skrene s puta te se prioriteti mijenjaju, ali ja kažem da nikada nije kasno, istaknula je Baždarić, koja je 2014. godine sudjelovala na skupnoj izložbi »Zagrebu za dar«, u organizaciji umjetničke organizacije »Jadertina«, a 2018. godine imala samostalnu izložbu u izložbenom prostoru Jedriličarskog kluba Uskok. Uz pomoć akademskog kipara Konstantina Kostova, 2019. godine u suranji s PD Belvedere, izradila je orla koji teži oko 100 kilograma, a spojen je na samoj stijeni na Malom Baku.
Baždarić smo upitali što je inspirira i kako planira izradu svakog umjetničkog djela.
– Kada radim po narudžbi, zadovoljstvo kupca mi je najveća nagrada i inspiracija za dalje, a kada radim s bakrom pokreće me iščekivanje novih oblika i boja. Ovisno o danu, najbolje slike mi nastaju kada je južina te imam faze motiva koji me drže jedno vrijeme pa se prebacim na nešto drugo. Iskreno, nema pravila, ovisno kakav mi je dan, objasnila je Baždarić te kao zaključak kazala kako nije sigurna oko svojih budućih planova, jer sve ovisi o pandemiji.
– Prije tri godine sam otvorila umjetnički obrt u kojem sam planirala radionice s djecom, isključivo s glinom i lončarskim kolom, međutim, zbog bolesti sam morala odustati od toga. Nadam se da ću u dogledno vrijeme ponovno moći pokrenuti taj posao, rekla je Baždarić.