Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nakon preokreta u prvom setu pala i Slovačka

23.08.2021. 07:03


Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija upisala je i treću pobjedu na Europskom prvenstvu koje se igra u Zadru. Nakon Švicarske i Bjelorusije, igračice Danielea Santarellija jučer su uvjerljivo svladale i Slovačku s 3:0 (25:21, 25:14 i 25:13) u setovima, čime su osigurale prolazak u drugi krug natjecanja. Otvaranje susreta nije proteklo po planu. Jesu li Hrvatice bile nedovoljno zagrijane, ili možda previše opuštene nakon izdanja u prve dvije utakmice, pitanje je za naknadnu analizu, ali gošće su s obje ruke iskoristile pruženo te su zahvaljujući dobrom »blok-autu« dolazile do laganih poena, u jednom trenutku priprijetivši i da će doći do rane prednosti. Stoga je hrvatski izbornik vrlo rano bio primoran pozvati dva »time-outa«, pri rezultatu 12:16 i 12:18, ne bi li primirio svoje igračice.


Mučenje u prvom setu
Urodilo je to plodom, jer je Hrvatska nakon druge minute odmora proigrala. Na teren je umjesto Matee Ikić na poziciji primačice-pucačice ušla Lucija Mlinar koja je reagirala na najbolji mogući način, donijevši prijeko potrebnu mirnoću u naše redove. Servis je u tim trenucima preuzela tehničarka Klara Perić, nakon čega je Hrvatska krenula u nalet i serijom 6:0 se vratila u igru. Hrvatice su u završnici prvog seta podigle razinu igre u obrani i spojile nekoliko dobrih blokova, a proradila i kapetanica Samanta Fabris koja je ubojitim smečevima dolazila do laganih poena. U povratku Hrvatske ne smije se zanemariti ni rola Božane Butigan koja je zamijenila Klarić na servisu, ujedno pojačavši igru na defenzivnoj polovici terena, pa su naše odbojkašice mirno privele set kraju. Probilo je to mentalnu barijeru u hrvatskim redovima i, čini se, u potpunosti demoraliziralo Slovakinje koje su u nastavku u potpunosti izgubile konce igre, pa smo do kraja susreta gledali vrlo uvjerljivo izdanje Santarellijevih djevojaka.


Uvjerljiva završnica
Već je drugi set donio one igre kojima smo svjedočili u prve dvije utakmice. Nakon šest uzastopnih poena na servisu Butigan za 8:1, gošće su se raspale, a hrvatski stroj je ne samo proradio, nego i počeo podizati »broj okretaja«, pa je iz minute u minutu bilo sve jasnije da Hrvatska mirno brodi ka trećoj uzastopnoj pobjedi. Drugi set je na koncu završio s uvjerljivih 25:14 za našu reprezentaciju, a treći, još jednostraniji, s 25:13 za ukupno 77 minuta čiste igre. U prilično izjednačenim hrvatskim redovima čak četiri igračice su postigle 11 poena (Butigan, Fabris, Miloš i Mlinar), a posebnu je razliku stvarala dominacija u bloku u kojem su Hrvatice u potpunosti nadvisile Slovakinje (12-5). Hrvatska je trenutno vodeća u skupini C s maksimalnih devet bodova, a naše djevojke sljedeću utakmicu igraju u utorak protiv Mađarske. Pobjeda protiv sjevernih susjeda potvrdila bi jedno od prva dva mjesta u skupini, nakon čega bi se, kao »šlag na tortu«, u srijedu protiv Italije odlučivalo o pobjedniku grupe, što bi našim djevojkama donijelo i nominalno slabije suparnice u osmini finala.




Izjavili su:


Lucija Mlinar, igračica Hrvatske
– Ovo je treća utakmica u skupini i bodovno smo ostvarili zacrtani cilj – turnir smo otvorile s tri pobjede. Vjerujem da su Mađarska i Italija jače od ekipa protiv kojih smo igrale do sada. Zadovoljna sam, iako imamo još prostora za napredak. Najbitnije je da skupljamo bodove te idemo u nove pobjede.Karla Klarić, igračica Hrvatske
– Utakmica bila je nešto teža nego prijašnje. Slovačka je dosta dobro otvorila prvi set, što nam je stvorilo malu paniku te smo bile prisiljene krenuti u spašavanje rezultata. Mislim da smo se jako dobro snašle kao ekipa te smo našle svoj put natrag. Sljedeća dva seta je bilo slično te smo se uvijek vraćale i zasluženo pobijedile.
Daniele Santarelli, izbornik Hrvatske
– Dobro smo proučili ekipu Slovačke te su naše igračice bile spremne za meč, no u igru smo ušli jako loše, pogotovo u obrani. Nakon izmjene, kada je ušla Lucija Mlinar, koja je danas igrala jako dobro, stvari su se počele mijenjati na bolje. Nakon prvog seta naša igra se poboljšala i postala jednostavnija. Mišljenja sam da smo danas odigrali jedan jako dobar meč. Sretan sam reakcijom naše ekipe, jer se nije lako oporaviti kada nam igra nije najbolja. Ovo nije prvi puta da naše igračice pokazuju da mogu dati najbolje od sebe. Sretan sam zbog ove pobjede, ali i ukupno treće pobjede zaredom na ovome natjecanju.


HRVATSKA 3 – SLOVAČKA 0


(25:21, 25:14, 25:13)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Aleksej Paškević (Rusija) i Sanja Mikločič (Slovenija).
HRVATSKA: Sain, Strunjak, Butigan 11, Božičević, Perić 2, Mlinar 11, Ikić 2, Dumančić 9, Fabris 11, Šamadan, Miloš 11, Deak, Klarić, Kulić. Izbornik: Daniele Santarelli.
SLOVAČKA: Jancova, Radosova 10, Kriskova, Hrusecka, Fricova 1, Kotuhova 1, Sunderlikova, Zernovic 5, Abrahamova 1, Kosekova 1, Palgutova 11, Spankova, Pencova 6, Smieskova. Izbornik: Marco Fenoglio.