Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Otac mi je bio ustaša, majka kurva, a ja lopov

Autor: Marija Knežević

22.09.2008. 22:00
Otac mi je bio ustaša, majka kurva, a ja lopov

Foto: Adam VIDAS



Šime Rogić (70) iz Popovića kraj Benkovca nepravomoćnom je presudom osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prijetnje smrću benkovačkom gradonačelniku Mirku Erstiću. Nije proglašen krivim po drugoj točki optužnice po kojoj ga se teretilo da je spriječavao policajca u obavljanju svoje dužnosti. Budući je u pritvoru proveo tri mjeseca, ostala su mu još dva mjeseca kazne ukoliko na presudu ne bude žalbi i ona postane pravomoćna. U međuvremenu je Rogić slobodan čovjek te su ga policajci nakon izricanja presude odveli u zatvor gdje je pokupio svoje stvari i razdužio se.
Incident zbog kojeg se sudilo Rogiću dogodio se krajem lipnja u ulici Šetališe kneza Branimira na kućnom broju 2, gdje je Rogić čak pokušao i zapaliti stan u kojem je živio, da bi naposljetku sav svoj bijes iskalio na benkovačkom gradonačelniku.
– Kao što ste rekli i sami, nastojte da se u ovu ustanovu više ne vraćate. Ja vam savjetujem da ta dva mjeseca koja ćete provesti u zatvoru iskoristite za razmišljanje i koncentriranje na svoj budući život i umjetnički rad – poželio je Rogiću Ivica Marković, predsjednik Općinskog suda u Benkovcu.
Po dolasku u sudnicu Rogić je vikao na okupljene novinare nazivajući ih guskama i pederima, a njegovo se ponašanje u revijalnom tonu uz psovanje majke okupljenima nastavilo i u sudnici. Prije završnih riječi sudac Marković kazao je kako je prema vještačenju psihijatre dr. Vere Klarić optuženik sasvim u redu, bez psihičkih smetnji ili poremećaja.
Podsjetimo, Rogić je navodno, prije deset godina dok je bio na slobodi, dobio stan od tadašnjeg gradonačelnika Benkovca, Branka Kutije, ali prema neslužbenoj verziji priče, gradonačelnik Kutija mu ga je nakon kratkog vremena oduzeo.Šime je tada u napadu bijesa usred noći zazidao ulazna vrata Općine te istukao trojicu policajaca koji su ga u tome pokušali spriječiti. Nakon tog incidenta, Šime se sam prijavio policiji te zaradio 24 sata pritvora.
Nedugo potom osuđen je na osam godina zatvora zbog silovanja djevojke. Po povratku u Benkovac, Šime Rogić je dao veliki intervju jednom dnevnom listu kako bi ispričao svoju životnu priču te kako bi se požalio da nema riješeno stambeno pitanje. Stan je dobio od novog gradonačelnika, Mirka Erstića, a dobio je novčanu pomoć od gotovo dvije tisuće kuna, koje je odmah uložio u kupnju materijala za renoviranje stana. I od benkovačkog Centra za socijalnu skrb, Rogić je dobio jednokratnu novčanu pomoć od tri tisuće kuna koje je također uložio u obnovu stana. Na Erstića je bio ogorčen zbog nerješavanja svog socijalnog i stambenog statusa. Kazao je tada kako je od Erstića zahtijevao 6000 kuna za adaptaciju zahoda, jer je na to bio primoran.
Na prošlom ročištu Rogić se na sudu pojavio odjeven u zatvorsko odijelo s brojem 2001 koje je nosio u Gradišci Staroj gdje je, ponosno ističe, robijao sa Vladimirom Šeksom, Đurom Pericom i Vladom Gotovcem.
– Otac mi je bio ustaša, majka kurva, a ja lopov. Stidim se toga! Govorim četiri strana jezika, u zatvoru sam učio i nisam se tukao, i sad ovo! Znam gdje novinari žive, potražit ću ih! – kazao je Rogić i nastavio iznositi svoju životnu priču uz psovanje predstavnika medija, unatoč tome što ga je sudac jednom upozorio da to ne čini. Medijima najviše zamjera to što su napisali kako je na robiji zbog raznih zločina proveo 45 godina, a on trvdi da je odrobijao „samo” 25. Najavio je podizanje tužbe protiv Zadarskog i Jutarnjeg lista te to da će od njih tražiti po 30 tisuća kuna koje će „dati za crkvu”. Zanimljivo je kako je državni tužitelj Josip Pedišić na početku završne riječi također kazao kako je optuženi na robiji bio 45 godina, što bi značilo ili to da Rogić laže, ili da je Pedišić preuzeo informaciju iz medija bez dodatne provjere.
Rogićev odvjetnik Ante Krajina, referirajući se na sjekiru u Rogićevoj ruci u trenutku incidenta te na riječi koje je navodno uputio Erstiću kazao kako je to uobičajeni način komunikacije u tom kraju. Rogića je sudac Marković zbog njegova teškog socijalnog stanja oslobodio troškova suđenja.