Izbjegli sudbinu Nadina i Škabrnje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obilježena 30. obljetnica progonstva Polačana
O uzrocima, tijeku i obilježjima progonstva žitelja Općine Polača u razdoblju od 1991. do 1995. godine pisao je Radoslav Bobanović, bojnik HV-a u miru, za potrebe znanstveno-stručnog skupa »Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu« održanog u Biogradu na Moru 11. lipnja 2021. godine, kazao je Ante Vuksan- Ćusa, tajnik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. - 91.
UDRUGA MUP-a i ZNG-a
Odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima

Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a RH 90. - 91. obilježila je 30. obljetnicu progonstva mještana Polače i Tinja polaganjem vijenca na brdu Štrkovača i sjećanjem na ubijenog hrvatskog redarstvenika Franka Lisicu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa, misom za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Polači te kod središnjeg križa u Tinju polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

Polački kraj u Domovinskom ratu

- O uzrocima, tijeku i obilježjima progonstva žitelja općine Polača u razdoblju od 1991. do 1995. godine pisao je za potrebe znanstveno-stručnog skupa »Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu« održanog u Biogradu na Moru 11. lipnja 2021. godine, Radoslav Bobanović, bojnik HV-a u miru, predsjednik županijske Zajednice prognanika, dopredsjednik Zajednice prognanika Republike Hrvatske i načelnik Općine Polača u razdoblju od 1993. do 2000. godine, kazao je Ante Vuksan - Ćusa, tajnik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91.
Kao jedno od 53 mjesta Općine Benkovac, prije Domovinskog rata Polača je, prema tadašnjoj upravno-teritorijalnoj organizaciji, pripadala Općini Benkovac te je uz Benkovac, prema popisu stanovništva iz 1991. godine s 1467 stanovnika najveće naselje s većinskim hrvatskim stanovništvom,
Kao odgovor na realnu prijetnju neposredno nakon prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj koja se očitovala u oružanoj prijetnji nesrpskom stanovništvu i blokadi hrvatskih prometnica, mještani Polače i Tinja su ustrojili zaštitne odrede koje popunjavaju civili potpomognuti hrvatskom policijom bez gotovo ikakvog naoružanja. Utemeljena je i policijska postaja kao dio obrambene snage u svrhu zaštite civila i njihove imovine zbog učestalih provokacija.

Prijeteće ultimativne poruke

Ubojstvo hrvatskog redarstvenika Franka Lisice 2. svibnja 1991. godine u Polači smatra se početkom otvorenih oružanih sukoba na području Općine Benkovac.
Do srpnja 1991. godine Polača se nalazila u poluokruženju, uvjeti života otežani, kada se donekle radilo u polju, a noću držale straže u strahu od upada srpskih ekstremista. Članovi Kriznog stožera Polače, Tinja i predstavnici policije uspostavili su kontakt s dijelom pripadnika JNA koji su bili smješteni na predjelu zvanom Kosa iznad sela Kakma, gdje je zapovijedao Stjepan Rauker, oficir JNA hrvatskih korijena uz potporu istaknutijih Srba iz okolnih Lišana Tinjskih, Kakme i Benkovca.
Na tim sastancima navedeni oficir je govorio da je njegova zadaća štititi jedne od drugih. Mještani Polače i Tinja sredinom rujna dobivaju prijeteću poruku koju prenosi Miro Vojvodić (Srbin iz Kakme) 15. rujna 1991. godine, »Do 17. rujna svi mještani Polače i Tinja moraju napustiti sela ili će u protivnom biti pobijeni, a mjesta sravnjena sa zemljom.«
U datim okolnostima ova prijetnja je ozbiljno shvaćena od strane vodstva Policijske postaje i kriznog stožera Polače i Tinja. Još jedan sastanak s Vojvodićem održan je sutradan, 16. rujna, no bez pozitivnog ishoda. Nakon toga vrše se pripreme oko evakuacije, već u noći sa 17. na 18. rujna 1991. godine izvlači se dio starijih mještana i djece, a svi ostali koji su na bilo koji način mogli pružiti otpor stali su uz Policijsku postaju i njeno vodstvo.

Ubijeni i nestali

Napad srpskih snaga (pobunjeni Srbi i JNA) započeo je u večernjim satima 17. rujna i trajao je do 20. rujna i tako počinje progon mještana Polače, a zbog neprekidnog granatiranja i blokade ceste prema Tinju i Biogradu na Moru, 18. rujna 1991. godine u večernjim satima branitelji Polače povukli su se preko Nadinskog blata prema Škabrnji i Raštanima. Provlačeći se kroz pola Nadinskog blata i sjevernu stranu Lišana Tinjskih, mještani su iz svojih kuća uzeli i nosili samo najnužnije stvari, lijekove i nešto malo hrane.
U napadu u noćnim satima 17. rujna 1991. ubijen je u zaseoku Prtenjače u svom dvorištu Jerko Prtenjača, star 60 godina, otac dvojice hrvatskih branitelja Marija i Darija. U podnožju brežuljka-kote Gubavica, u selu Tinj, u dvorištu pred kućom 19. rujna 1991. srpske snage ubile su Gojka Bašića.
Nakon toga ubijeno je još nekoliko starijih osoba koje su ostale u selu, jer nisu htjele otići sa svojih ognjišta. Jedan od njih, Ljube Bobanović, ubijen u jesen 1991. u dvorištu svoje kuće u zaseoku Rasti u Polači. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u improviziranoj grobnici nakon oslobađanja i povratka 1995. godine. Za Kažimira Peraića i Zorana Kulaša još uvijek se ne zna gdje su pokopani.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)