Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Kotarski serdari« obukli odore i oživjeli burnu prošlost Ravnih kotara

23.09.2021. 12:29


Veliki je dan za Zadarsku županiju i Ravne kotare u zemlji i u svijetu. Prostorima Sjeverne Dalmacije ponovno jašu ravnokotarski serdari. Postrojba Kotarski serdari koja djeluje pri KUD-u Gradina Polača, nakon višegodišnjih priprema, rada i odricanja u našoj je nazočnosti premijerno predstavila prvu sedmočlanu postrojbu s fascinantno rekonstruiranom opremom i oružjem ravnokotarskih serdara.
– Kotarski serdari vjerno predočavaju razdoblje od 16. do sredine 18. stoljeća na ovim prostorima, kazao je Radoslav Rade Bobanović zvani Sokol, na predstavljanju postrojbe, njihovih odora, obuće, pušaka dužica dugih čak 165 centimetra s preko 100 dijelova, kubura, pišeklija, rogova s barutom, noževa jatagana, kapa s nojevim perom.


Nakon tri stoljeća
Prvi uopće, povijesni serdar 21. stoljeća je Viktor Bobanović Vito, novi predsjednik KUD-a Gradina osnovanog ratne 1993., ‘arambaša Zvone Peraić, kapetan Dragan Bobanović, dok su četiri vojnika prve postrojbe koja broji 7 osoba: Branimir Vrkić, Dražen Kulaš, Marin Bašić i Marko Zagorac.
– Inicijativa za stvaranje ovakve postrojbe potekla je iz KUD-a Gradina još prije 21 godinu, davne 2000., kazao je Bobanović, na zaista spektakularnom predstavljanju šest od sedam članova prve grupe postrojbe (nedostajao je Marko Zagorac) u prostorijama stare općine, sada KUD-a Gradina.
Postrojba je sastavljena od 14 osoba, dvije grupe po 7 osoba što je, kaže on, u skladu s tradicijom i izvornom podjelom na »Gornji i Donji Kraj«.


Ministarstvo, Općina, Rade Bobanović
– Osim po dva serdara, arambaše i kapetana te četiri vojnika, bit će i 14 zamjenika postrojbe, navodi Bobanović.
Inicijatori ovog projekta su Radoslav Rade Bobanović, Anka Bobanović, Žaklina Kutija, Mirjana Bobanović, Dragan Kutija, Rajna Bobanović i drugi, koji su 2007. godine tadašnjem Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka prijavili projekt »Rekonstrukcija nošnji ravnokotarskih serdara«.
– Projekt je prihvaćen, a sredstva za njegovo financiranje u iznosu od 250.000 kuna je odobrila Svjetska banka, kaže Bobanović.
Projekt je vrijedan gotovo 350.000 kuna. Osim resornog ministarstva 35.000 kuna osigurala je Općina Polača, dok je najveća donacija u iznosu od 30-ak tisuća kuna, osobna donacija Rade Bobanovića.
– Da bi se rekonstrukcija pravilno provela u Polači je postavljen originalni tkalački stan. U Polači su se izrađivali odjevni predmeti od sukna i lana i plele kalce, drugi dijelovi opreme izrađivani su u Otočcu, Ogulinu, Dubravi, Sesvetama, podsjeća Bobanović.
Još početkom 2012. iz poduzeća »Big Horn« Rade Bobanović sa suradnicima je od majstora-oružara Krunoslava Dujmića preuzeo prve replike originalnih pušaka iz 16. stoljeća zvanih dužice, kao i nekoliko kubura. U narednom razdoblju rekonstruirano je još pušaka i kubura te sablje i noževi zvani jatagani.




Čuvari Ravnih kotara, od Nina do Skradina
– Tada je to bilo oružje naših ljudi koji su od Nina do Skradina čuvali Ravne kotare. Zato su i nazvani ravnokotarski serdari, ili »gospoda vladari«. Upravo ovo »gospodin vladar« daje odvažnost, humanost, privrženost svom narodu, svakog odabranog u postrojbe serdara, istaknuo je Bobanović.
Izazov su bile dvije sile, mletačka – venecijanska i turska, kaže on, jer Ravni kotari su uvijek bili prostori interesa tuđih sila.
– Nakon Krbavske bitke 1493. godine, i velike pogibelji hrvatskog plemstva ovaj prostor od Nina do Skradina i Like ostaje nezaštićen. Međutim, javljaju se odvažni vojskovođe i političari unutar hrvatskog puka, poznate osobe iz povijesti, vojskovođe, političari i pregovarači s te dvije vele sile (npr. Janko Mitrović, Ivan Smiljanić itd.). Trajanje serdara je skoro od 1648. pa sve do ustoličenja bana Jelačića, 1848. godine, naglasio je Bobanović.


Kulturno-turistička promidžba
Kotarski serdari djeluju u sastavu KUD-a Gradina, a u inicijativnom odboru za osnivanje postrojbe bili su: Radoslav Rade Bobanović, Viktor Vito Bobanović, Mirjana Bobanović – Mrćova, Mićo Ražnjević, Anka Bobanović i Rajna Bobanović.
– Formiranjem postrojbe oživjeli su kotarski serdari. Serdari neće u očuvanju tradicije i prikazivanju obnove kulturne baštine samo jahati, odnosno u kulturno-turističkoj promidžbi predstavljati se samo u Ravnim kotarima i Zadarskoj županiji već i diljem Lijepe Naše i šire, zaključio je Bobanović.


Promicanje povijesnih vrijednosti, kulture i dobara
Uloga serdara (svakog člana Kotarskih serdara) je promicanje povijesnih vrijednosti, kulture i dobara naroda od Nina do Skradina. Odabrani u postrojbu Serdara imaju obavezu biti odvažni, kulturni, spremni pomoći u svakom slučaju kada su nezgode, prigode i veselja, a nepodopštine koje bi mogli proizvesti članovi Serdara, a da su mimo granica normalnog uljudnog ponašanja, bit će razlog za isključenje iz postrojbi. Biti član postrojbi Kotorskih serdara je vrijednost koju ne smijete ničim omalovažiti jer ona je vrijednost svih branitelja kroz povijest u stvaranju Hrvatske, poručio je Rade Bobanović.