Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nema razloga da ova sezona ne bude uspješna kao prošla

23.09.2021. 07:03


Momčad pod vodstvom Ivana Perinčića otvorila je prošlu subotu novu košarkašku sezonu očekivanom domaćom pobjedom protiv Zaboka u kojoj su se svi igrači Zadra upisali u listu strijelaca, a među njima se s 12 koševa najefikasnijim pokazao Antonio Jordano. Ništa čudno za jednog od najboljih hrvatskih košgetera, koji je stigao na Višnjik u drugom dijelu prošle sezone i već tada pokazao da je veliko pojačanje, a šlag na odličnih šest mjeseci provedenih u gradu košarke stavio je u majstorici finala HT Premijer lige kada je Splitu ubacio 22 poena gađajući tricu 7-11. Riječki snajper zaključio je prošlu polusezonu u dresu Zadra ostvarivši u 28 utakmica učinak od 9.3 poena, 1.8 skokova, 1.3 asistencije uz čak 43 posto uspješnosti iza linije 6.75 m, a novu je započeo pogodivši četiri trice iz osam pokušaja. Ipak, Zabok kao jedan od slabašnijih takmaca u domaćem prvenstvu ne može biti pravo mjerilo, kao što će primjerice testovi vrijednosti biti naredni ispiti na gostovanju kod Škrljeva te Partizana u Krešinom domu na otvaranju regionalne lige.
– Znali smo da nam Zabok ne može poslužiti kao pravo mjerilo i bili smo svjesni da moramo ući u utakmicu od početka jako i da nam to treba poslužiti kao nekakva dodatna priprema za ovo što nam slijedi, prvo Škrljevo, pa otvaranje ABA lige s Partizanom. Ispala je više kao pripremna utakmica, ali opet je bila službena i poslužila je svojoj svrsi – osvrnuo se Jordano na ovosezonsku premijeru kontra Zabočana u kojoj je trener Perinčić mogao biti zadovoljan obranom, no ne i napadom koji je »kašljucao«.


Napad će proraditi
– Napad nam nije bio na visini, ali mislim da je bolje da je tako u ovoj ranoj fazi sezone. Kad funkcionira obrana onda je to uvijek dobar znak, a napad će doći sigurno. Imali smo i taj problem s prebacivanjem u veliku dvoranu nakon treniranja u maloj, a i nove lopte su stigle taman pred utakmicu sa Zabokom tako da je i to utjecalo na našu lošiju realizaciju.
Za dva dana slijedi nova obveza u domaćem prvenstvu kod Škrljeva koji nije banalan protivnik.
– Sa Škrljevom smo se dobro upoznali jer smo baš nedavno igrali s njima pripremnu utakmicu Poreču i tada su nas pošteno namučili. Dosta su agresivni, svih 40 minuta igraju u presingu, imaju dobru rotaciju i svjesni smo da su puno bolji, barem u ovom trenutku, od Zaboka i da ćemo se trebati puno više oznojiti da bi uzeli pobjedu. Pogotovo jer smo na njihovom terenu gdje tradicionalno igraju dobro tako da ćemo morati od prve sekunde biti fokusirani i koncentrirani te maksimalno agresivni. Mislim da će dosta toga ovisiti o nama, a ne o njima. Jer ako otvorimo na pravi način onda ne bi trebalo biti problema.
Samo 48 sati poslije Škrljeva na Višnjik stiže jedan od favorita ovosezonske ABA lige beogradski Partizan.
– Idemo u svaku utakmicu na pobjedu i dat ćemo sve od sebe iako je jasno tko je i što je Partizan. Čak nam i odgovara što igramo već u prvom kolu s njima jer se sigurno još nisu uigrali i posložili kako treba što nama otvara šansu za podvigom. Ako budemo igrali kao momčad i damo svoj maksimum siguran sam da možemo iznenaditi jednog od favorita cijele lige.


Cibona glavni konkurent
Optimizam budi činjenica da je Zadar praktički najmanje mijenjao roster, i u HT Premijer i u ABA ligi. Kontinuitet svlačionice nešto je što odmah u startu donosi određene prednosti u odnosu na protivnike.
– Okosnica momčadi iz prošle sezone je ostala i to je nekako najbitnije. Mnogo nam je lakše jer se ne moramo privikavati jedni na druge, već znamo kako tko funkcionira i što nam je raditi. Potrebno je još samo uklopiti ovu trojicu novih igrača koji su se po meni dosta dobro snašli u novoj sredini. Tako da mislim da ove sezone imamo stvarno dobar roster, s puno potencijala kojeg treba iskorištavati na pravi način i nema razloga ne nadati se da će nova sezona biti jednako uspješna kao prošla.
Ciljevi su na Višnjiku već godinama isti. Napad na oba domaća trofeja i osiguranje ostanka u regionalnoj ligi. Što se tiče hrvatskog prvenstva najveći konkurente Zadranima treba tražiti u Draženovom domu, dok u ABA ligi je na snazi ona klasična podjela na gornji nedodirljivi dom, i ovaj donji u kojem se našlo nekih šest-sedam sastava podjednake kvalitete.
– Što se tiče naše lige čini mi se da se Cibona podigla dosta u odnosu na prošlu sezonu, a to su i potvrdili odličnim pripremnim periodom. Split se barem po onome što smo mogli vidjeti dosad još uvijek traži, jer su kasno krenuli u slaganje rostera, a igrali su i kvalifikacije za Ligu prvaka. Mi smo ostali na lanjskoj razini i Cibonu vidim tu uz nas kao glavne favorite za domaće trofeje. U ABA ligi je pet-šest sastava daleko ispred ostalih, među kojima su C. zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija nekako najsnažniji i među njima treba tražiti novog prvaka. Ne kažem da mi ne možemo tražiti neku svoju priliku, ali moramo biti svjesni da nam je realni doseg neka sredina ljestvice i da se pokušamo ne brinuti o opstanku, iako je u tom donjem domu dosta podjednakih momčadi i bit će zanimljivo kako će se sve rasplesti na kraju. Naš zadatak je da pobjeđujemo u utakmicama s klubovima iz našeg ranga i onda ne bi trebalo biti problema – zaključio je Jordano.




Suigrači prodiru i otvaraju čiste pozicije za šut
Jordano koji je praktički još uvijek tzv. veliki potencijal s tek 22 godine na leđima kotira kao čisti šuter i nekako mu ta uloga sve više pristaje, posebno otkad je stigao na Višnjik gdje je dodatno specijalizirao svoju vještinu gađanja trica. Lani je pod Mršićem imao dozvolu za paljbu, ali se čini kako će u novoj konstelaciji snaga na parketu s Mavrom, Carterom i Harrisom koji vole prodirati na koš biti i puno više povratnih pasova na perimetar.
– Nadam da ću biti više korišten u napadačkim akcijama ove sezone. U mojoj igri sad se dešava to da najviše ovisim hoće li mi suigrači iskreirati situaciju za šut. Prije sam znao više kreirati sebi situacije i igrati više s loptom, ali znam da sam došao u sredinu gdje se igra jedna viša razina košarke. Još prošle sezone sam shvatio koja je moja uloga u momčadi i da mi najbolje ide taj šut te da se na njemu trebam najviše bazirati. Naravno, tu su neke druge stvari koje moram doraditi, prije svega mislim na prodore prema košu koje bih trebao češće koristiti. Ali svakako da mi odgovara što se dosta mojih suigrača na vanjskoj liniji često odlučuje na probijanje prve linije jer mi tako otvaraju čiste pozicije za tri poena – kazao je 22-godišnji bek Zadra.