Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Prva faza katastarske izmjere vrijedna 11 milijuna kuna trajat će dvije godine

23.09.2021. 08:26


Na nedavnoj trećoj sjednici Gradskog vijeća Paga donesena je odluka o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma Grada Paga s Državnom geodetskom upravom. Time će početi realizacija velikog i dugo očekivanog projekta katastarske izmjere zemljišta na području cijelog Grada Paga, od Miškovića do Šimuna.


Na velikom potezu od Miškovića do Šimuna
Posljednja je sjednica Gradskog vijeća Pag zakazana u izvanrednom terminu kako bi se donijela odluka o sklapanju Sporazuma Grada Paga s Državnom geodetskom upravom o početku provođenja projekta katastarske izmjere.
– Grad Pag odlučio je da je došlo vrijeme da se uvede red u stare podjele zemljišta na velikom potezu od Miškovića do Šimuna. Riječ je o velikom projektu koji je podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi, koja će trajati oko dvije godine, radit će se katastarska izmjera građevinskih područja. Projekt će obuhvatiti oko 70 posto žutih zona na području grada Paga, tj. zona kategoriziranih kao građevinsko zemljište, kazao je gradonačelnik Fabijanić te dodao kako će se prvi dio katastarskih izmjera provoditi postupno, u nekoliko faza.
– U drugoj fazi, koja će trajati oko sedam godina, radit će se katastarska izmjera poljoprivednog zemljišta. Očekujemo i što skorije izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, za koji se nadamo da će biti povoljniji i jednostavniji za provođenje na lokalnoj razini, rekao je Fabijanić i naglasio kako je ovaj projekt za građane Paga iznimno važan, jer će se katastarski urediti njihova zemljišta, te riješiti eventualni imovinskopravni problemi.


Održano obećanje
– Projekt katastarske izmjere bitan je i zbog toga što će se izmjerom odrediti granica pomorskog dobra, obalnog pojasa i granice nerazvrstanih cesta. Vrijednost prve faze katastarske izmjere je oko 11 milijuna kuna. Šezdeset posto potrebnih sredstava osigurat će se iz državnog proračuna, a 40 posto će osigurati Grad Pag, objasnio je Fabijanić i kazao kako je ovom odlukom održao obećanje dano u predizbornoj kampanji.
– Novom katastarskom izmjerom i sređivanjem imovinskopravnih odnosa građana Paga postavit ćemo čvrste temelje na kojima ćemo u budućnosti graditi bolju i kvalitetniju Gradsku upravu, koja će na lakši način svojim žiteljima nuditi dobre projekte i podignuti kvalitetu života u Pagu, zaključio je Fabijanić.