Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Suša na Pagu “odnijela” 3 milijuna kuna

Autor:

22.10.2008. 22:00
Suša na Pagu “odnijela” 3 milijuna kuna

Foto: Alenka FESTINI



Utvrđeno je da je sušom zahvaćeno područje od 9.000 hektara površine u naseljima: Šimuni, Košljun, Gorica, Vlašići, Smokvica, Dinjiška, Vrčići, Stara Vas i Miškovići. Ukupna šteta uzrokovana sušom na području grada Paga procijenjena je na 3,025.000 kuna
Povjerenstvo Grada Paga za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaprimilo je i razmotrilo oko 200 zahtjeva koje su proteklih dana dostavljali ovčari, pčelari i poljoprivrednici na temelju odluke župana Zadarske županije o proglašenju elementarne nepogode zbog suše. Utvrđeno je da je sušom zahvaćeno područje od 9.000 hektara površine u naseljima: Šimuni, Košljun, Gorica, Vlašići, Smokvica, Dinjiška, Vrčići, Stara Vas i Miškovići. Ukupna šteta uzrokovana sušom na području grada Paga procijenjena je na 3,025.000 kuna.
Gradonačelnik Paga, ujedno i predsjednik Povjerenstva Andreja Bukša istaknuo je da su posljedice za stanovništvo i gospodarstvo na području Paga veoma velike te su one mnogo veće nego je iskazano, jer će se osjetiti i iduće godine.
Na sjednici Povjerenstva istaknuto je da su ovčari zbog dohranjivanja ovaca morali kupiti 50.000 bala sijena, za što su utrošili milijun kuna, te uz to i 350 tona kukuruza i koncentrata u ukupnoj vrijednosti od 875.000 kuna. Zbog suše urod maslina je uništen ili bitno smanjen na oko 700 stabala maslina pa je šteta na maslinicima procijenjena na 105.000 kuna. Velike štete imali su i pčelari kojima su u 500 košnica ugrožene pčelinje zajednice. Kako bi spasili pčele pčelari su morali vršiti dodatnu prehranu s 15 kilograma šećera po košnici, što iznosi 45.000 kuna. Znatno je smanjen i prinos meda, čak za 50 posto, što je pčelarima nanijelo dodatnu štetu od 250.000 kuna.
Povjerenstvo je prihvatilo i druge troškove koji su nastali kao posljedica suše, a to su dovoz vode za stoku, troškovi transporta vode i hrane na pašnjake, zalijevanje poljoprivrednih kultura i maslina. Ti troškovi procijenjeni su na ukupno 750.000 kuna.
Naime, među ovčarima se ovih dana čulo kako se radi o trenutačnim troškovima. No, posljedice ovogodišnje suše mogu itekako biti vidljive i iduće godine. U ovom trenu već gravidne ovce moraju se nadohranjivati, no upitno je hoće li na tržištu uopće biti dovoljno suhe hrane budući da je suša pogodila i druge krajeve Hrvatske, primjerice Liku iz koje dolazi najviše sijena. Stoga i oni trpe posljedice suše, kažu ovčari. Pčelari se s razlogom boje i iduće sezone. Upitno je, kažu pčelari, hoće li pčelinje zajednice imati dovoljno hrane kako bi prezimile i dočekale proljeće. Situacija je na Pagu, ističu ovčari i pčelari, alarmantna, a posljedice mogu biti čak nepredvidivo velike za ove dvije poljoprivredne grane.
Gradonačelnik Bukša je istaknuo da su svi zahtjevi koje je razmotrilo Povjerenstvo sa skupnim izvješćem dostavljeni Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode, koje će materijale proslijediti Državnom povjerenstvu i Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH.