Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Pepeljuga” na zadarski način

Autor: Dragana Glavočić

22.10.2009. 22:00
“Pepeljuga” na zadarski način

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Scenska adaptacija istoimene bajke rađene prema braći Grimm i Charllesu Perraultu smješta ovu varijantu priče pokretom, glazbom i kostimom na područje Hrvatske. Autorska glazba Ivana Koprivčevića u svom suvremenom izričaju koristio je folklorne elemente sa šireg područja Hrvatske


Zadarski plesni ansambl jučer je u Hrvatskoj kazališnoj kući izveo predstavu “Pepeljuga” u dva termina, u 11 i 19 sati. Koreografiju i režiju potpisuje Sanja Petrovski, a koncept i kostimografju Marija Šarić Ban. Kostime su izradili ustanova Arcadia i Elegant Zadar. Pokrovitelji predstave su Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Zadarska županija.
Scenska adaptacija istoimene bajke rađene prema braći Grimm i Charlesu Perraultu smješta ovu varijantu priče pokretom, glazbom i kostimom na područje Hrvatske. Autorska glazba Ivana Koprivčevića u svom suvremenom izričaju koristio je folklorne elemente sa šireg područja Hrvatske. Etno elementi uočljivi su i na kostimima koji uključuju utjecaj kasnog baroka na narodnu nošnju s područja Bizovca i Makarske. Do danas, kroz mnoštvo obrada iste priče očuvali su se zajednički motivi ove bajke: sirota, dobra i lijepa djevojka, razmažene i ružne sestre, zla maćeha, zaljubljeni princ te izgubljena cipelica koju samo jedna osoba može obuti.
U jutarnjem terminu izvedena je predstava za učenike od 2. do 8. razreda zadarskih osnovnih škola i vrtića te Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. Koreografkinja i režiserka ove predstave Sanja Petrovski kazala nam je da su nastavnici u svom nastavnom programu obradili jednu od najstarijih bajki na svijetu.
– Predstava “Pepeljuga” približila je učenicima pročitanu bajku, odnosno priča se materijalizirala pred njihovim očima. Za predstavu “Pepeljuga” osobito su bili zainteresirani učenici Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost zbog kostimografije, kazala je Petrovski.
Inače, svaka predstava, kako je istaknula sugovornica, ima edukativan karakter i to ne samo za publiku, već i za mlade izvođače.
– Iz predstave u predstavu kod izvođača razvija se ozbiljan i odgovoran stav prema plesu, ali i radne navike, zaključila je Petrovski. Godišnje zadarski plesni anambl izvede preko 20 predstava što je na granicama njihovih mogućnosti, ponajviše zbog financijskih mogućnosti.