Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pignatti oduševljen zadarskim arhivom

Autor: Petra Mičić

22.10.2009. 22:00
Pignatti oduševljen zadarskim arhivom

Foto: Adam VIDAS



Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Alessandro Pignatti u četvrtak je, tijekom svog službenog posjeta Zadru, razgledao i Državni arhiv u Zadru.
Veleposlanika su dočekali djelatnici Državnog arhiva s ravnateljem Slavkom Ražovom, a u pratnji veleposlanika bio je i Giuseppe De Luca, upravitelj Konzulata Talijanske Republike u Splitu te Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru.
Ravnatelj Državnog arhiva Slavko Ražov je veleposlaniku ukratko prepričao povijest arhivskih spisa u Zadru te mu je poklonio četiri knjige spisa koje je izdao Državni arhiv u Zadru.
– Drago mi je da ste došli upravo u Državni arhiv te da ćete sami moći vidjeti ove vrijedne i stare spise te karte. Državni arhiv u Zadru koji zgradu dijeli sa Znanstvenom knjižnicom u svojim spremištima čuva povijest Zadra i Dalmacije dugu 11 stoljeća, a najstariji dokument je Darovnica kralja Krešimira IV. iz 910. godine u kojoj samostanu Sv. Krševana daruje otok Maun, istaknuo je ravnatelj Državnog arhiva Slavko Ražov.
Veleposlanik Alessandro Pignatti Morano di Custoza je pregledao nekoliko starih spisa koji su većinom pisani na talijanskom jeziku te je pogledao i nedavno restauriranu kartu mosta u Metkoviću, spisa iz doba Austrije, koji je također pisan na talijanskom jeziku.
– Volim čitati knjige i povijest općenito, ali kada vas slušam i vidim takvo oduševljenje i entuzijazam te način na koji pričate o povijesti moram naglasiti kako mi je užitak slušati povijest na tako zanimljiv način. Ja imam zbilja lijep posao, ali vaš je još ljepši, kazao je veleposlanik Pignatti u razgovoru s ravnateljem Slavkom Ražovom.