Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarsko područje je klimatski dragulj

23.10.2019. 08:33


Ovoga bi tjedna temperature na području Jadrana mogle narasti i do 25 stupnjeva Celzijusovih što će, ako se prognoze meterologa koji to najavljuju obistine, rezultirati novi listopadskim toplinskim rekordom. Prosječna temperatura zraka u Hrvatskoj u ovom mjesecu je bila 12,5 stupnjeva Celzijusovih s tim da je posljednje neuobičajeno »bablje ljeto« zabilježeno prije skoro 20 godina s prosječnom temperaturom od oko tri stupnja većom od prosjeka.
– Visoke temperature rezultat su nedostatka ciklona, zapravo nedostatka visinskih vjetrova koji bi ih mogli donijeti na spomenuto područje, doznajemo od zadarskog meteorologa Duška Kraljeva.
A s obzirom da je zadarsko područje klimatski dragulj, kako je to u više navrata naglasio najpoznatiji zadarski meteorolog, na širem bi području grada, zapravo u cijeloj županiji »bablje ljeto« moglo biti još izraženije nego na ostatku hrvatske obale.
– Naše područje ima posebnu klimu, rekao bih da je naša klima ovdje klimatski dragulj zahvaljujući s jedne strane Velebitu, u sredini Ravnim kotarima i na drugoj strani otocima u čak pet redova. Zbog toga je režim vjetrova drugačiji nego već u neposrednoj blizini, na sjevernom i južnom Jadranu što rezultira drugačijim ulaskom ciklona. Stoga će »bablje ljeto«, ovaj i jedan dio narednog tjedna na sjevernom Jadranu brojati svakako više oblaka te na južnom Jadranu više vjetrovitog vremena za razliku od nas ovdje na zadarskom području. No, u cjelini lijepo vrijeme će biti, kako sam naglasio, na cijelom Jadranu, uključujući i visoke temperature mora od 20, 21 stupanj, objašnjava Kraljev.
Toplo će biti i ove zime koja bi trebala, kako dalje doznajemo, startati negdje sredinom studenog.
– Globalno zatopljenje je razlog sve toplijih zima stoga možemo očekivati da će kao i ove i naredne zime biti sve toplije, zaključuje Kraljev.