Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VINA POLJAK Bijegom od »probaj moje domaće«, do niske zlata

23.10.2020. 15:04


U Diklu nas čeka vitalni, što bi se reklo pun života, švicarski umirovljenik, sad domaći vinar Trifun Poljak. Upadamo tek što je grupica Nijemaca s jahte, nakon ispijanja njegovog vina u jednom zadarskom elitnijem restoranu, svratila probati i uzeti štogod popudbine za na jahtu, da ne plove nasuho.


Potjeralo ga »probaj moje, domaće«
Trifun Poljak izgradio je karijeru u Šicarskoj u građevinskom i nekretninskom poslu. Istovremeno nije zaboravio svoj kraj, ni Poljica, a ni Zadar gdje je u Diklu izgradio kuću. Također među prvima uključen u obnovu nakon Domovinskog rata u ljeto 1996. godine na području grada Drniša.
Kad se i zašto javlja ta strast za raditi vina?
– Obilazio sam mnoge vinarije i degustirao vina po Francuskoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj, i tu dobio osjećaj za top vrhunska vina. Kako sam dolazio sve češće i dulje boravio u Hrvatskoj ona vina koja smo onda proizvodili nisam mogao piti. Bilo je to sve nego vino. Kad bi mi neki rekao »Probaj moje domaće« odmah bi me muka uhvatila. Onda krećem proizvoditi vino za sebe. Prvo sam vino napravio 2008. godine. Da bi 2011. bio šampion s Merlotom mladim u Nadinu, a na Sabatini dobijam zlato za Merlot i srebro za Cabernet Sauvignon. Nakon tog sam išao sve više i kvalitetnje u proizvodnju da sam jednom na Sabatini uzeo rekordnh 13 medalja i gotovo za 90% dobio zlato.
Kad krećeš u da kažemo profesionalce i stavljaš vino na tržište?
– Firmu sam osnovao 2014.i krećem u profesionalniji posao a prvu botelju punim za tržište 2015. Te godine je šampion u Benkovcu ta moj Cuvee Trifun. Od tad sam na tržištu.


Vrhunsko vino počinje s položajem i vrhunskim grožđem
Nisi vinogradar već grožđe kupuješ?
– Imam jedan vinograd u najmu već 5 godina u Piramatovcima gdje imam ekološku proizvodnju Merlota, mladi vinograd u kamenu iz čega dobijam vrhunsko grožđe i bez problema do 15 i 16% alkohola jer je po panju prinos od 0,5 do 0,7 kg, a većinu grožđa berem kasno ili čak do prosušenih bobica. Tu dirigiram proizvodnju, plaćam sve i preuzimam, a niti ne trebam zelenu berbu jer je prinos maksimalno skroman. Ostatak uzimam od Bože Bačića i dijelom od PZ MasVina, a opet se radi o vrhunskim položajima u kamenu s malim ali iznimno kvalitetnim prinosima grožđa.
Gdje uzimaš bijelo?
– U Vukšiću, jer tamo gotovo nema posolice. Posolica je problem posebno kod bijelih vina jer solna kiselina ubije vinsku, a ovdje imamo velikih probleme s kiselinom, a vino bez kiseline je kao čovjek bez krvi, blijed, uvijek umoran, neživ. Tu je i prozračnost i pjeskovito tlo. Sa svim kupcima sam koji imaju ekološki certifikat. Bitna je južna padina, kamen i mali prinos kod svih crnih, kao tri ključna faktora. Uz to što sam kazao da berem kasno već dijelom prosušeno grožđe.




Nekad nosio vino iz Švicarske sad ga nosi u Švicarsku
Jesi li sad zadovoljan s tim što si postigao?
– Prvih godina sam kad bi dolazio u Hrvatsku donosio vina iz Švicarske, da imam što piti, a sad nosim svoja vina iz Hrvatske u Švicarsku. Sad je na lageru oko 4.500 l sa odležavanjem. Godišnje najčešće radim 3.000 l. Lani recimo i zbog lagera i lošije godine nisam ni radio vino. Idem na malu ali top vrhunsku proizvodnju. Sva vina u Zavodu su vrhunska i često veliko zlato,a u Zagrebu se na prste broje vina sa preko 90 bodova. Ove godine nešto za eksperiment i pokušaj nekih novih perfekcija posebice sa Maraštinom, iznosi Trifu, pa moramo krenuti omirisati i kušati novu Maraštinu još u formiranju.
Ovoliko arome u Maraštini nisam nikad osjetio. Kako?
– Igrao sam se s temperaturama u fermentaciji.
Problem plasmana?
– Naši ugostitelji ne žele prezentirati vrhunska crna vina Zadarske županije koja su na smotrama dokazano najbolja ili u vrhu zemlje iz financijskog razloga jer je razvidno da im je temelj cijena, što jeftinije to bolje. Mi pak ovdje imamo svi skupu proizodnju, a uništi nas njihovo multipliciranje cijene.
Planovi ne idu daleko i ne razmišljaš o barriqeu?
– Ograničene količine i igranje s perfekcijom. Zadovoljio sam većinu interesa s ovim Cuveem iz 2015. kad sam u Benkovcu bio apsolutni šampion u crnim i ukupni. Sad otkrivam kako Maraštinu dovesti da može konkurirati svi bijelim vinima iz svijeta. Mislim isto isprobati sa plavinom. Ne barikiram jer sam fanatik aroma, a barikirana vina uzimaju arome koje nisu arome grožđa i sorti već samog barika. Konačno, zašto kad moja postižu bolje rezultate od barikiranih?!
Kupci?
– Nekolio vrhunskih restorana i gosti na kućnom pragu. Moji gosti (drži apartmane u Diklu u Villi Žani), ili gosti koji probaju u nekom restoranu i dođu do mene probati i kupiti, često su tu jahtaši, poput ovih koje sam otpratio kad ste došli.


Vina Poljak
Krešimirova Obala 105
23000, Zadar
Telefon: 098 973 2909
web: vina-poljak.com
e-mail: [email protected]
 


Nagrade od prije izlaska na tržište


Počeo si s nagradama i prije nego si krenuo u promet s vinima?
– Prve vrhunske nagrade 2011. a do sad sam sakupio 130-140 medalja, od čega 70 % zlata. Idem u Nadin, Stankovce, Benkovac i Sabatinu, a i u Ludbregu sam među 600 izlagača bio vicešampion s Merlotom.
Jednom s Cuveeom iz 2015., gost, teški biznismen, me pozvao na nadmetanje u Švicarskoj s top vinima Italije Francuske, Španjolske, Portugala, Kalifornije, Australije, Južne Afrike. Nadmašio sam Amarone, a u izbor za šampiona sam bi sa svojim Ceveeom tek godinu i pol starim i kalifornijski Cabernet Sauvignon iz 2009. godine pun barriquea. Izabran je moj i došli su organizatori uzeli 400 boca. Nagovaraiu me da u Švicarskoj otvorim prodaju ali nemam ambicije ići svaki mjesec vozati u Švicarsku, jer mi je 34 godine bilo dosta, sad odem oko Božića i tu i tamo. A djeca su gore u svoji poslovima.
 


Asortiman Vina Poljak d.o.o.


Sva vina vinarije Pojak su iz ekološke/organske proizvodnje
Merlot, 2015,, 2017., 0,75 l, 15,3% alk. – vrhunsko
Cabernet Sauvignon. 2016.,2017., 0,75l, 14,8%, 15,7% alk, – vrhusko
Cuvée (Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah), 2015.,2016., 0,75l, 15,6%, 16,4% alk. – vrhunsko
Maraština, 2017., 0,75l, 13,2% alk. – kvalitetno
U pojednim godinama izbaci i Syrah, a trenutno čeka punjene.