»Čovjek je ogledalo podneblja u kojem živi i htjele smo uprizoriti to podneblje«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski plesni ansambl predstavlja novi projekt Opera Mediterranea umjetnica Matee Bilosnić i Josipe Štulić
Autor: 
Kostime je osmislila i izradila talentirana zadarska kostimografkinja Anita Goreta koja je napravila zanimljiv spoj nošnje i krinoline. S Anitom je uvijek zadovoljstvo surađivati, a pogotovo na ovom projektu jer nam je kostim bio ključna stavka pri osmišljavanju koreografije. Pokrete smo prilagođavale kostimu i inspirirale se njime, kostim je uvjetovao koreografiju i unio mnogo simbolike, govori Bilosnić i naglašava da su također imali prekrasnu suradnju s Adrijanom Vidić, koja je napravila i seriju fotografija inspiriranu Mediteranom, gdje su uspjele dočarati opuštenost i strogost naše kulture
Adrijana VIDIĆ
Pažljivo izrežirano iskustvo

Zadarski plesni ansambl predstavlja novi projekt nazvan Opera Mediterranea autorica Matee Bilosnić i Josipe Štulić. Premijerna izvedba održat će se u prostoru crkve sv. Donat u ponedjeljak, 25. listopada s početkom u 20 sati. Naime, Opera Mediterranea interdisciplinarni je istraživački projekt. Igrajući se s razgovornim folklorom, mislima i osjećajima mediteranske svakodnevice, autorice stvaraju vlastitu opernu formu koja slavi zvukove, mirise i pokrete Mediterana, ljubav prema tradiciji i bunt prema istoj.

Mali i veliki rituali

Umjetnica Matea Bilosnić i Josipa Štulić otkrile su nam što ih je inspiriralo, kako su tekle pripreme, što gledatelji mogu očekivati, ali i kakvu recepciju one očekuju.
Kako kazuju, na projekt Opera Mediterranea ih je potaknula okolina u kojoj živimo, mali i veliki rituali mediteranskog načina života.
- Čovjek je ogledalo podneblja u kojem živi i htjele smo uprizoriti to podneblje, razigrati ga, propitati, inspirirati se njime. Osim plesne i kazališne umjetnosti, dijelimo interes prema glazbi, kazuje Štulić koja se bavi pjevanjem, dok je Bilosnić samouka u produkciji glazbe i zvuka.
U skladu s tim, htjele su unutar ovog projekta objediniti svoje interese i stvoriti autentično scensko djelo

Ples, glas i tekst

- Mislimo da je važno unutar vlastitog rada biti otvoren prema novim tehnikama i načinima stvaranja jer to pruža više mogućnosti u kreaciji. I sam Mediteran kompleksna je i slojevita sredina kojoj smo htjele pristupiti iz više perspektiva. Opera kao naziv projekta lingvističko je rješenje koje objedinjuje višeslojnost projekta: ples, glas i tekst, kazuje Štulić.
Pripreme za scensko djelo, kako pričaju, odvijaju se djelomično na probama, djelomično u istraživanju i promatranju teme kojom se bave.
- Dio proba uključio je rad s vokalnom umjetnicom Martom Kolegom, savjetnicom za glas i zvuk, koja je prava baštinica tradicijskog pjevanja. Glas i glazba nam nisu primarni mediji izražavanja te nam je Martino bogato znanje o tematici upotpunilo ovo istraživanje. Uz to, osmišljavanje koreografije koja je prilagođena prostoru crkve sv. Donata iziskivalo je vremena te je bio pravi izazov je za nas dvije kao koreografkinje, priča Bilosnić.

Spoj modernog i tradicionalnog

Kako nastavlja Bilosnić, gledatelji mogu očekivati spoj modernog i tradicionalnog, ne plesnu predstavu, već pažljivo izrežirano iskustvo i događaj po prostoru crkve sv. Donata.
Odaziv je, saznajemo od Štulić, iznad svih očekivanja. Naime, u trenutku razgovora, u srijedu, premijera je već bila popunjena.
- Opera Mediterranea prva je premijera druge zadarske Plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla koja ima sjajan odaziv publike. Iz naše perspektive, publika je željna kvalitetnih događanja u našem gradu. Reprizne izvedbe Opere Mediterranea publika može očekivati na proljeće, najavljuje Štulić.
Odabrana lokacija zasigurno će imati značajan doprinos u stvaranju posebnog i autentičnog doživljaja.

Opuštenost i strogost kulture

- Kako je ovo projekt inovativne prirode te se odmiče od klasičnog kazališnog okoliša, za njegovo ostvarenje bio nam je potreban ne-kazališni prostor koji ima svoju povijest i nosi svoju vlastitu dramatičnost. Zbog svog unikatnog oblika, bogate povijesti i odlične akustike crkva sv. Donata nametnula se prirodno kao opcija, kazuje Štulić i dodaje da im je ususret izišao Arheološki muzej Zadar i iskreno se zahvaljuju na njihovom domaćinstvu, sjajnim i otvorenim ljudima koji tamo rade.
Ali ni to nije sve, i kostimi privlače ogromnu pozornost.
- Kostime je osmislila i izradila talentirana zadarska kostimografkinja Anita Goreta koja je napravila zanimljiv spoj nošnje i krinoline. S Anitom je uvijek zadovoljstvo surađivati, a pogotovo na ovom projektu jer nam je kostim bio ključna stavka pri osmišljavanju koreografije. Pokrete smo prilagođavale kostimu i inspirirale se njime, kostim je uvjetovao koreografiju i unio mnogo simbolike, govori Bilosnić i naglašava da su također imali prekrasnu suradnju s Adrijanom Vidić, koja je napravila i seriju fotografija inspiriranu Mediteranom, gdje su uspjele dočarati opuštenost i strogost naše kulture.

Zaslužni

Autorice, izvođačice i
koreografkinje: Matea Bilosnić i Josipa Štulić
Glazba: Autorice po motivima tradicionalnih pjesama iz Korzike, Kvarnera i Dalmacije
Suradnica za glas i zvuk: Marta Kolega
Kostimografija: Anita Goreta
Fotografija: Adrijana Vidić
Teskt po motivima Predraga Matvejevića Mediteranski brevijar
Tehnička podrška: Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski
Produkcija: Zadarski plesni ansambl
Zahvala: Arheološki muzej, Jeremiah’s, Mate Ivić

Slobodan ulaz, ograničena mjesta

Projekt je realiziran financijskom potporom Ministarstva kulture. Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade ‘Kultura nova’, a Plesna sezona u sklopu je i projekt Opera Mediterranea, sredstvima Grada Zadra. Ulaz je slobodan, a mjesta su ograničena. Rezervacije su potrebne na mail: zadarskiplesniansambl@gmail.com

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)