Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šest ministarstava pod istragom USKOK-a

22.11.2010. 23:00
Šest ministarstava pod istragom USKOK-a


Šteta inkriminirana istragom poslovanja Fimi-medije, uključujući i poslove s Fondom za zaštitu okoliša dosegla je čak 90 milijuna kuna. Mladineo je uhićen zbog sumnje da je počinio zlouporabu položaja direktora Fonda


Uhićenjem Vinka Mladinea, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – izvanproračunskog Fonda Vlade pod ingerencijom Ministarstva zaštite okoliša – nastavljena je USKOK-ova istraga poslovanja Fimi-medije s državnim poduzećima, agencijama i ministarstvima.
Mladineovo ime bit će pridodano trinaestorici već osumnjičenih za malverzacije u poslovanju državnih poduzeća s Fimi-medijom, a među kojima se nalaze i direktori HAC-a, Hrvatskih šuma, bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, te nezaobilazni bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić i vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak. Šteta inkriminirana istragom poslovanja Fimi-medije s ovim će se poslovima približiti brojci od 90 milijuna kuna.
Marketinški poslovi
Što se tiče ministarstava koja su direktno ili indirektno povezana s uskočkim istragama, njihov broj popeo se već na šest. Uz ministarstva gospodarstva, obrane, unutarnjih poslova, financija i prometa – koja su sva barem dotaknuta u istragama protiv Damira Polančeca, poslovanja Fimi-medije i nabavke vojnih kamiona – sad se istražuje i Fond, čijim Upravnim odborom predsjeda predstavnik ministarstva zaštite okoliša.
Vinka Mladinea policija je uhitila jučer ujutro po nalogu USKOK-a, a zbog sumnje da je počinio zlouporabu položaja direktora Fonda na način da je 2008. i 2009. godine dodijelio Fimi-mediji marketinške poslove vrijedne otprilike 5,5 milijuna kuna.
Kako se jučer moglo neslužbeno doznati, pod sumnjom su poslovi Fimi-medije na kampanji za Dan planeta zemlje 2008. godine, te u preventivnoj kampanji o štetnosti azbesta. Mladineo je već javno istupao povodom optužbi o sumnjivom poslovanju Fonda s Fimi-medijom, te je tad ustvrdio da mu nitko, pa ni bivši premijer Ivo Sanader, nije davao upute da posluje s tvrtkom Nevenke Jurak.
Prezentacija referenci
Marketinška agencija Nevenke Jurak javila se Fondu početkom 2008. godine s pismom namjere, a potom je pred predstavnicima Fonda održala i prezentaciju u kojoj je prikazala svoje reference u poslovanju s državom i državnim poduzećima i agencijama. Mladineo je u službenom odgovoru jednom dnevnom listu čak i naveo da im je u toj prezentaciji prikazano da je s Fimi-medijom poslovala i Hrvatska gospodarska komora, što je iz Komore oštro demantirano.
Prvi posao koji je Fimi-medija dobila od Fonda bila je kampanja za Dan planeta zemlje, za koju je spot izradio Studio Dim, što je koštalo 200 tisuća kuna. Za kampanju o štetnosti azbesta Fond je s Fimi-medijom sklopio ugovore na 2,4 i 3,2 milijuna kuna. No, kako ta kampanja nije bila do kraja dovršena, na koncu je plaćeno 2,9 milijuna kuna.
Ti poslovi, navodno, provedeni su mimo postupka javne nabave – direktnom nagodbom, budući da Fond za zaštitu okoliša nema obvezu raspisivati natječaje za kampanje edukacije o ekologiji.
Prema dosadašnjoj praksi u uskočkoj istrazi poslovanja Fimi-medije, može se očekivati da će USKOK tražiti zadržavanje Vinka Mladinea u pritvoru barem mjesec dana.


 KOGA SE ISTRAŽUJE?




MUP
– bivši ministar Ivica Kirin jedan je od osumnjičenika u uskočkoj istrazi poslovanja Fimi-medije. Kirin je istražiteljima priznao da je s Fimi-medijom sklopio ugovor o angažmanu na nacionalnoj kampanji sigurnosti prometa na cestama. Ugovor je bio vrijedan 26 milijuna kuna, a dio ugovora vrijedan četiri milijuna kuna izvršen je u mandatu Kirinovog nasljednika Berislava Rončevića, koji će biti jedan od svjedoka u uskočkoj istrazi.
FINANCIJE
– kampanja “Stop korupciji” Carinske uprave ministarstva financija koštala je 1,7 milijuna kuna, a posao je otišao kome drugom, nego Fimi-mediji Nevenke Jurak. Taj posao i službeno je postao dio spisa protiv bivšeg ravnatelja Carine Mladena Barišića i vlasnice Fimi-medije. Skupa kampanja očituje se u plakatima postavljenima po carinskim ispostavama, besplatnom telefonu i obrascu za prijavu korupcije, te internetskoj stranici u sklopu službenog weba Carine.
GOSPODARSTVO
– bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec već je u dva postupka nepravomoćno osuđen zbog zlouporaba svog nekadašnjeg visokog političkog položaja. U slučaju “reflektori” nagodio se na uvjetnu kaznu, a zbog plaćanja pola milijuna kuna za fiktivnu studiju o mirovinama radnika Borova, dobio je godinu dana i tri mjeseca zatvora. Polančeca se, kao bivšeg potpredsjednika Vlade, odnosno ministra gospodarstva, istražuje i zbog prodaje struje TLM-u, a već je optužen i za malverzacije u Podravci. Ukupna šteta u tim aferama premašuje 400 milijuna kuna.
MORH
– slučaj nabavke vojnih kamiona odavno je poznat javnosti, još od kampanje za pretposljednje predsjedničke izbore. Predsjednik Republike Stjepan Mesić optužio već tad ministra Berislava Rončevića za korupciju, no do otvaranja istrage moralo je proći par godina. USKOK tereti Rončevića za 10 milijuna kuna štete nabavkom skupljih kamiona, a postupak je pri kraju.
PROMET
– izgradnju autocesta kao jedan od najvećih generatora korupcije detektirala su prije par godina parlamentarna oporba i javnost. Međutim, unatoč brojnim upozorenjima na nesklad u koštanju izgradnje autocesta u odnosu na prijašnje cijene, te na probijanje ugovora, zasad je pod istragom tek farbanje tunela Mala Kapela i Skladgradnja braće Žužul. U istrazi Fimi-medije uhićeno je četvero direktora HAC-a pod sumnjoj da su izigravali javne natječaje kako bi Fimi-mediji osigurali poslove vrijedne 26,5 milijuna kuna.
OKOLIŠ
– prvi posao koji je Fimi-medija dobila od Fonda bila je kampanja za Dan planeta zemlje, za koju je spot izradio Studio Dim, što je koštalo 200 tisuća kuna. Za kampanju o štetnosti azbesta Fond je s Fimi-medijom sklopio ugovore na 2,4 i 3,2 milijuna kuna. Ti poslovi, navodno, provedeni su direktnom nagodbom, budući da Fond za zaštitu okoliša nema obvezu raspisivati natječaje za kampanje edukacije o ekologiji.