Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nošeni vjetrom kreativnosti

22.11.2011. 23:00
Nošeni vjetrom kreativnosti


Iz hrvatskog su jezika tako upriličene radionice „Recitiramo i glumimo s vjetrom” i „Vjetar u pjesmi i slici”, dok je u sklopu likovne kulture upriličena radionica „Poletimo s vjetrom”


Dan otvorenih vrata škole danas je tradicionalno obilježen u OŠ Šimuna Kožičića Benje i to zanimljivim cjelodnevnim programom kojemu su doprinos dali svi učenici, a ovogodišnja tema bila je „Vjetar”. Riječ je, naime, o posebnom danu u školskoj godini kada djeca u školu dolaze bez knjiga, bez straha od ispitivanja i potpuno rasterećeni, što je zapravo jedinstvena prilika da školu vide i u nekom drugom svjetlu. U današnjoj su manifestaciji stoga sudjelovali učenici svih razreda i svi nastavnici i učitelji, a za ovaj su se poseban dan pripremali posljednjih nekoliko tjedana, nakon što su na učiteljskom vijeću odabrali temu unutar koje svi učenici i profesori nastoje organizirati radionicu prilagođenu pojedinom nastavnom predmetu.
Četrnaest radionica
Kako je pojasnila Jadranka Miliša, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Š. K. Benje i koordinatorica „Dana otvorenih vrata”, cilj ovog projekta je učenje kroz metode i pristupe koji su manje zastupljeni u redovitoj nastavi, poput istraživačkih metoda, problemske nastave, integracijsko-korelativnog pristupa ili suradničkog učenja.
– U cilju ovakvog projekta je poticanje učeničkog stvaralaštva kroz posebne interese i aktivnosti koje djeca slobodno biraju. Osim toga, u cilju nam je otvaranje škole za suradnju s vanjskim suradnicima, odnosno gostima stručnjacima i lokalnom zajednicom, kao i razvijanje partnerskog odnosa s roditeljima koji se kroz razne sadržaje mogu izravno uključiti i doprinijeti. Na ovaj način, također, radimo na poticanju timskog rada i suradničkog odnosa svih sudionika u ovakvim nastavnim pristupima, pojasnila je Miliša, naglasivši da se kao i svake godine i ovaj put centralni sadržaji odvijaju u školskom holu, dok se ostalih 14 radionica iz 14 različitih predmeta odvijaju po učionicama.
U skladu s ovogodišnjom temom “Dana otvorenih vrata” u predvorju škole danas je meteorolog Duško Kraljev održao predavanje na temu „Vjetrovi zadarskog akvatorija”, a prethodila mu je scenska igra pod nazivom „Na vjetrometini”, koju su izveli učenici 7. i 8. razreda.
Izložba vjetrenjača
 Nakon predavanja prikazan je i dokumentarni film „Prva vjetrenjača na Pagu”, a istovremeno se, također, u školskom predvorju odvijala izložba vjetrenjača, radova koji su nastajali u radionici tehničke kulture pod nazivom „Izrada vjetrenjača”.
Iz hrvatskog su jezika tako upriličene radionice „Recitiramo i glumimo s vjetrom” i „Vjetar u pjesmi i slici”, dok je u sklopu likovne kulture upriličena radionica „Poletimo s vjetrom”. Iz stranih jezika prikazani su plakati „Ruža vjetrova” i „Chicago-grad vjetrova”. Matematičke su radionice podrazumijevale mozgalice, križaljke i kvizove, dok su iz biologije bile prikazane prezentacije i plakati na temu „Vjetar u životu biljaka”. Iz kemije su prikazivane prezentacije i plakati na temu „Obnovljivi izvori energije”, dok je na radionici iz fizike bila prezentacija na temu „Vjetroelektrane u Hrvatskoj.
Iz povijesti je, pak, za ovu priliku bilo pripremljeno predavanje „Pokretači razvoja srednjeg vijeka”, na kojemu je bilo govora o prvim vjetrenjačama, mlinovima i jedrenjacima, dok je iz zemljopisa upriličena radionica „Vjetrovi na Jadranu”. Iz tjelesne kulture učenicima je prezentirano jedrenje, dok su iz vjeronauka učenici nazočili predavanju Duh sveti-obnovitelj, a čemu je prisustvovao i gost Dana otvorenih vrata nogometaš Ivan Santini. Učenici petih razreda sa svojim su razrednicama danas u sklopu terenske nastave posjetili otok Pag i vjetrenjače, muzej soli i muzej čipke. Svi učenici, nastavnici i posjetitelji škole danas su imali priliku u školskoj knjižnici pristupiti radionici izrade vjetrenjača i plakata na temu „Nošeni vjetrom”.