Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Više od 250 izdanja na jednom mjestu

22.11.2011. 23:00
Više od 250 izdanja na jednom mjestu


Više od 80 autora i preko 50 izdavača stvorilo je oko 250 novih znanstvenih i umjetničkih ostvarenja koja ovu našu izložbenu dvoranu pretvaraju u kristalnu kuglu bistrine koja zrači pozitivne silnice stvarajući tako sinergiju pobjede ljudskog dostojanstva


Jučer je u Znanstvenoj knjižnici Zadar svečano otvorena njezina tradicionalna izložba „Izdavaštvo na zadarskom području 2010. – 2011.” koja se već 18 godina upriličuje u povodu proslave Dana grada Zadra i Mjeseca hrvatske knjige. Izložba je postavljena u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice, a prikazuje izbor izdanja tiskanih omeđenih i serijskih publikacija zadarskih autora i izdavača te plakata društvenih, kulturnih i sportskih događanja u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Uz izložbu je tiskan i katalog s 297 novih bibliografskih jedinica.
Tim se povodom, poželivši svima dobrodošlicu, brojnim uzvanicima obratio mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar:
– Ovogodišnje je izdanje naše tradicionalne izložbe posebno jer je osamnaesto u nizu, što ju od danas čini punoljetnom. Kada je sadašnji predsjednik Upravnog vijeća Knjižnice Davor Aras 1994. godine kao njezin tadašnji ravnatelj pokrenuo ovu izložbu nisam siguran je li bio svjestan da bi mogla toliko trajat. Gospodine Aras čestitam najprije vama, a onda i svim timovima i djelatnicima Knjižnice koji su sudjelovali u organiziranju ove izložbe i na bilo koji način doprinijeli da ona bude to što danas jest. Na prvi pogled ova izložba sliči ostalima ili, neki će reći, uvijek izgleda isto. Ali ako je tako zašto onda traje već 18 godina? Zašto je ovo gotovo najposjećenija izložba u gradu? Zašto na otvorenju redovito svi jedva stanemo u ovu dvoranu? Pa nije valjda u pitanju sajam taštine?! Ili je ovo ipak kristalna kugla bistrine?! Prije će biti ovo drugo. Na malom prostoru od nekih 120 metara četvornih komprimirala se snaga uma, duha, mašte, talenta, truda i ljubavi. Više od 80 autora i preko 50 izdavača stvorilo je oko 250 novih znanstvenih i umjetničkih ostvarenja koja ovu našu izložbenu dvoranu pretvaraju u kristalnu kuglu bistrine koja zrači pozitivne silnice stvarajući tako sinergiju pobjede ljudskog dostojanstva. Najzad moram kazati kako ne sumnjam u još bolje buduće godine zadarske pisane kulture.
Nakon ravnatelja Grubića o izložbi je našto kazala i Jadranka Delaš, viša knjižničarka i osoba koja već godinama priprema ovu vrlo posjećenu izložbu:
– Ova izložba pokazuje kako zadarsko izdavaštvo usprkos recesiji ne posustaje. Na izložbi su prisutna samo dva komercijalna izdavača, a sva ostala izdanja plod su djelovanja institucija i organizacija kojima je izdavaštvo jedna od djelatnosti. Prednjači Sveučilište u Zadru koje je u proteklih godinu dana izdalo čak 22 nove jedinice. Slijedi Matica Hrvatska ogranak Zadar s 12, Udruga 3000 godina Za dar s osam izdanja, te obje knjižnice i muzeji. Iz vlastite naklade dolazi nam ove godine 26 izdanja. Tradicionalno najbrojnija su djela lijepe književnosti. Tu su potom i djela o književnosti, a od znanstvenih disciplina gotovo da i nema one koja nije zastupljena ponekim izdanjem. Valja napomenuti kako se broj serijskih publikacija ove godine povećao na 69.
Izložbu, koja ostaje postavljena do drugog prosinca, otvorenom je proglasio Radovan Dunatov, pročelnik Grada Zadra za kulturu i šport.