Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DAN GRADA ZADRA Dukić Zadranima: “Budite pozitivni, hrabri i svjesni svojih mogućnosti!”

23.11.2018. 15:19
DAN GRADA ZADRA Dukić  Zadranima: “Budite  pozitivni,  hrabri i svjesni  svojih  mogućnosti!”


Svečana sjednica zadarskoga Gradskog vijeća kao središnji  događaj obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, okupila  je jučer u prepunoj HKK Zadar mnoge gradske i županijske dužnosnike,  kao i brojne osobe iz svih područja zadarskoga društvenog života.  Svečanosti je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića prisustvovao i  ministar turizma Gari Cappelli, dok je izaslanik hrvatske predsjednice  Kolinde Grabar-Kitarović bio ugledni arhitekt, akademik Nikola Bašić, a  predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun.


Grad sretnih ljudi
Čestitajući građanima Zadra blagdan njihova grada i nebeskog zaštitnika, ministar Cappelli je, među ostalim, istaknuo kako je Zadar grad  sretnih ljudi koji mu daju život i dušu.
– Sve se uvijek svodi na čovjeka i njegovo zadovoljstvo, a bez zadovoljnog čovjeka nema ni uspješnog turizma. Iza nas je izazovna godina od  koje očekujemo prihod od 12 milijardi eura. Samo na zadarskom području boravilo je dva milijuna turista koji su ostvarili 14,5 milijuna  noćenja. Lonely Planet je Zadar uvrstio u top deset svjetskih odredišta,  što također govori da je Zadar danas živahna kozmopolitska destinacija  sa svim predispozicijama za uspješan daljnji razvoj, posebno u svim granama turizma, naveo je  Cappelli.
Tradicionalno je na svečanoj sjednici središnje mjesto imao govor zadarskog gradonačelnika koji je ukratko naveo mnoge započete razvojne  programe i projekte. Među njima je gradonačelnik Dukić posebno izdvojio projekt odvodnje, Centar Mocire za koji se sljedećeg tjedna otvara  natječaj, projekt poticajne stanogradnje, kao i daljnje uspješno iskorištavanje EU fondova.
– Zajedno s Nadbiskupijom krećemo i u realizaciju izgradnje škole na  Bokanjcu, naveo je Dukić i naglasio da je obveza Grada da i dalje radi na  prosperitetu građana, a najveća odgovorornost je, kazao je, na gradonačelniku.
– Oporba je tu da kritizira jer i to pridonosi demokraciji i razvoju, ali  građani nas nisu birali da rušimo nego da gradimo. Samo stabilnost i zajedništvo donose napredak, što se pokazalo i kad smo se svi ujedinili oko  lanjske poplave, ali i u sretnim trenucima ovoga ljeta kad se naša nogometna reprezentacija popela na vrh svijeta, kazao je gradonačelnik Dukić i poručio Zadranima da uvijek budu pozitivni, hrabri i svjesni svojih  mogućnosti.


Najveći pljesak srebrnim nogometašima
Gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Zvonimir Vrančić dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja uručili su  nagrade, a samoj dodjeli su prethodili filmski uradci o svim laureatima.  Tako je priznanje za počasnog građanina grada Zadra dobio Luka Modrić, nagrade za životno djelo Željko Uzelac i Jasna Ančić, nagrade Grada  Zadra Miljenko Dujela, Cromaris d.d. Zadar, Antonija Mlikota, Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić i Dominik Livaković, te Šime Fantela  i Mihovil Fantela. Grb Grada Zadra dobili su Vladimir Gašpar, Ivica Vidulić, Zadruga Brlog i Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar. Odlukom gradonačelnika Grb Grada Zadra dobili su još Maja Cindrić, Noel  Lakić, Marin Varivoda, Anđelka Marin i Klaus Peter Boerger.
Najsnažnije emocije, pretočene u veliki pljesak, publiku su posebno  ponijele prilikom dodjele nagrada proslavljenim srebrnim nogometašima i "zadarskoj dici" Modriću, Subašiću, Vrsaljku i Livakoviću koji  zbog obveza u svojim klubovima nisu mogli biti nazočni, a u čije su ime  nagrade primili članovi njihovih obitelji. Lukinu mamu Radojku na pozornicu je dopratio general Ante Gotovina koji je u kratkom govoru čestitao svim laureatima.
– Vaši uspjesi ispunjavaju nas ponosom i optimizmom jer težimo biti  društvo koje vrednuje izvrsnost. Ova godina ostat će upamćena po Svjetskom nogometnom prvenstvu gdje su naši nogometaši, predvođeni kapetanom Lukom i izbornikom Dalićem pokazali svijetu svu veličinu zajedništva, ali i skromnost u pobjedi, kazao je general Gotovina i naglasio  da je Luka Modrić, koji je od dječaka odraslog u ratu i progonstvu postao  jedan od najboljih sportaša svijeta, primjer svim mladim ljudima da uz  vjeru, talent i naporan rad nijedan cilj nije nedostižan.