Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hermes na zadarski pogon osramotio Nazorove statiste

23.11.2018. 21:55
Hermes na  zadarski  pogon  osramotio  Nazorove  statiste


Bruka, sramota, blamaža…riječi su kojima se može opisati tijek i epilog utakmice koju su košarkaši Zadra na jeftin i šarlatanski način izgubili na gostovanju kod Hermes Analitice.
Da ne bi bilo zabune domaći košarkaši u potpunosti su igrom i angažmanom zaslužili pobjedu, no bez obzira na sve Zadrani sebi ne bi smjeli dopuštati ovakvu rasprodaju ugleda koju su već imali u listopadu posrtanjem kod Zaboka. Pogotovo jer su u posljednjoj minuti iz minusa od četiri razlike (83:79) uspjeli produbiti jaz do katastrofalnih konačnih 16 poena zaostatka.
Primili su igrači Ante Nazora od Hermesa nečuvenih 95 poena što najbolje oslikava u kakvom su raspoloženju što se tiče pristupa i energije odradili utakmicu koju su valjda i prije njenog početka pospremili u rubriku ‘riješeno’.
Pokazalo se da su pravili ‘račun bez krčmara’ jer je Hermes pokazao i u dosadašnjih sedam kola da je vrlo dobra momčad u kojoj stanuju neki igrači s reputacijom i iskustvom za ovakve dvoboje. Prvenstveno se to odnosi na Jakova Vladovića i Antu Krapića koji su uz još jednog Zadranina Roka Rogića predvodili svoju momčad do velike pobjede.
Vladović predvodio
‘Ko će kome nego svoj svome’ potvrdit će i kombiniranih 60 poena ovog trojca od ukupno 95 Hermesa, a u Zadru su se ovog ljeta olako odrekli igrača (Vladović) koji je pokazao u 35 minuta da itekako zna voditi svoju momčad i pritom zabiti 20 poena (šut 7-15, trica 4-8).
Što reći o samom tijeku utakmice koja je od početka išla na mlin domaćih. Njima je sigurno više odgovarala ‘run and gun’ igra koja se mogla vidjeti većim dijelom utakmice. Posebno je upozoravao Nazor u najavi da su Analitičari najopasniji iza perimetra, no to nije došlo i do ušiju njegovih igrača koji su olako nasjedali na česta probijanja prve linije zadarske obrane od strane Rogića. Nakon toga nije mu bilo teško u trenutku širenja reketa proslijediti pas na tricu gdje su uvijek spremna bila trojica igrača Hermesa. I naravno pogađali.
Imali su Zadrani tijekom prvog poluvremena u više navrata devet (38:47, 40:49) i sedam razlike (12:19, 17:24) na svom kontu, no svaki put su domaći košarkaši uspješno odgovorili.
Trener Zadrana posebno je bio nervozan u tim trenucima vraćanja u egal domaće momčadi, pa ga se u sablasno praznom Draženovom domu nerijetko mogli čuti kako dernjavom tjera svoje igrače na konkretniji angažman u obrani. I imao je potpuno pravo na to. Njegovi igrači su unatoč solidnom napadačkom učinku bili indisponirani u obrambenim zadacima, pa je puno nižim igračima Hermesa često polazilo za rukom skupiti i nekoliko napadačkih skokova u nizu.
Krapić i Rogić presudili
U drugo poluvrijeme se ušlo s prednošću na strani Zadra (44:49) i po uvodnim minutama treće dionice nije se nazirao poguban završetak. Štoviše poveli su s najvećih 11 poena preko Magarytija (46:57), ali onda je domaći trener Mravak ubacio Krapića umjesto Vlaića te je ta postava u kojoj je svih petoro njegovih igrača prijetila šutom za tri uspio okrenuti utakmicu.
Ključnim se pokazao Krapić koji se izvlačio na tricu i vješto kažnjavao Zadrane, a kad su mu se pridružili razigrani Vladović i Garafolić prednost Zadra se istopila za tili čas, a počeli su pogađati Mileković i Kordić što je vrlo brzo donijelo šest viška na stranu Hermesa (67:61). Dakle, serija 21:4 Hermesa u niti pet minuta igre okrenula je potpuno ravnotežu snaga na terenu i domaći su osjetili da bi mogli do potpunog uspjeha.
U tome su im definitivno ruku pružili Zadrani koji su u ključnim trenucima lošim rješenjima zatvarali svoje napade, a u obrani su bili premekani i dopuštali domaćinu da iz drugih napada dolazi do laganih poena.
Završni udar je ulaskom u posljednje tri minute zadao živahni Rogić koji je s četiri osobne na leđima praktički sam dotukao renomiranog abaligaša. Stavio je bivši igrač Cedevite u završnim minutama tri trice te uhvatio nekoliko skokova u napadu što je dovelo Hermes do nedostižnih 91:79.
Zadrani su tako doživjeli treći poraz u osam kola HT Premijer lige, a posebno strše velike blamaže koje su doživjeli od Zaboka prije mjesec dana i sada ovu protiv Hermes Analitice. Nazor je očekivao pravu uvertiru nakon velike pobjede nad Cibonom i pred dolazak Euroligaša Budućnosti u ponedjeljak na Višnjik, no dobio je na kraju ovim kiksom protiv ruku na srce prosječnog Hermesa veliku pljusku zajedno sa svojim igračima.
HERMES-A. 95
ZADAR 79
(20:24, 24:25, 25:18, 26:12)
ZAGREB – KC “Dražen Petrović”. Gledatelja: 100. Suci: Siniša Herceg, Josip Jurčević i Mateo Pavičić.
HERMES-ANALITICA: Vladović 20, Kordić 3, Rogić 24 (4-4), Krstanović, Svoboda, Garafolić 12, Vlaić 8 (4-4), Češkić, Mileković 8 (1-1), Krapić 16 (2-2), Tončinić 4. Trener: Zvonimir Mravak.
ZADAR: Bašić 7, Marić 1 (1-2), Magarity 18 (1-2), Krajina 8, Vuković 8, Brzoja 15 (1-2), Špralja, Tomas, Little 8, Božić 14 (4-5). Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: Hermes-A. 23-40 (57%); Zadar 27-45 (60%).
Šut za tri: Hermes-A. 12-31 (38%); Zadar 6-23 (26%).
Slobodna bacanja: Hermes-A. 13-13 (100%); Zadar 7-11 (63%).
Skokovi: Hermes-A. 33 (22+11); Zadar 39 (25+14).
Osobne pogreške: Hermes-A. 22; Zadar 23.