Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Benje se pričaju bajke

23.11.2018. 15:08
U Benje se pričaju  bajke


Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje i ove godine doprinijela je obilježavanju Dana grada i blagdana sv. Krševana pregrštom događanja na svom Danu otvorenih vrata. Ovogodišnja tema bile su bajke, a o samom programu nam je nešto više ispričala koordinatorica,  učiteljica razredne nastave, Sandra Tomić.
– Imali smo, kao i svake godine, centralno događanje u predvorju, a  pripremljen je i bogat program u pojedinim učionicama. Osim neupitnog truda naših djelatnika i učenika, željela bih izdvojiti nastupe naših  gostiju. Lutkarska predstava Kazališne družine Putujuće kazalište došla  nam je čak iz dalekog Osijeka s predstavom Dva ježa. Zatim, došla nam je i  pripovjedačica Margareta Peršić iz Školske knjige, Studio Suncokret i gospodin Duško Mucalo iz Splita te Mišel Nežić, knjižničarka iz OŠ Zadarski otoci koja je predstavila kamishibai pripovijedanje – japanski način  pripovijedanja kojem prethodi meditacija. Gostovao je, također, i Dragon Teatar te zadarska glumica Gabrijela Maštruko Ivanov. Zahvaljujemo  im svima na nesebičnom odazivu, rekla je Tomić, koja je s učiteljicom  Katarinom Markulin organizirala događanje.
Program je počeo u 8 sati uvodnom rječju ravnatelja. Slijedila je glazbeno  scenska točka učenika 4.a razreda učiteljice Sandre Tomić Ivica i Marica,  potom glazbena točka Ti si princeza učenika 3.d učiteljice Katarine Markulin, zatim predstava Kositreni vojnik u izvedbi učenika 3.a i 3.b učiteljica Tanje Vulić i Božene Raspović.
U 8.30 sati je na programu bila lutkarska predstava Dva ježa Putujećeg kazališta iz Osijeka koje djeluje profesionalno od 1999. godine. Dva ježa je  pripovijest o borbi dobra i zla, nastala prema motivima litavske basne.  Promiče kulturne i moralne vrijednosti kao što su briga i ljubav prema  bližnjima, dobrota, plemenitost, oprost i požrtvovnost, a ističe i važnost  učenja.
Nakon Pripovjedaonice Margarete Peršić slijedio je edukativno-lutkarski  mjuzikl Studija Suncokret Što ću biti kad odrastem?. Pod istim naslovom  predstavili su se i učenici 4.c razreda učiteljice Gordane Šarić. Oni su izveli i monologe prema bajkama Mali hrabri krojač i Tri praščića. Slijedila je  dramska radionica Dragon Teatra Kineska knjiga čuda te na kraju, u 12  sati Pričam ti priču profesorice Mišel Knežić.
U knjižnici u Benje i u učionicama održavale su se izložbe, dramske radionice, zatim radionice plakata, lutki, gledali se filmovi, igrali igrokazi, čitalebajke. Dio učenika išao je u kino gledati film Orašar i četiri kraljevstva, a dio u posjet ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar.