Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tri kompleta za zimske uvjete

Autor: Nenad Marčina

22.12.2009. 23:00
Tri kompleta za zimske uvjete

Foto: Sebastian GOVORČIN



Veselju nikada kraja kada kada su članovi podvodnog tima arheologa Sveučilišta u Zadru na čelu s prof. dr. sc. Zdenkom Brusićem saznali da su dobili donaciju vrijedne ronilačke opreme. Da je donacija došla u prave ruke, pokazuju i navedeni podaci. Silba, Bošana kod Biograda, te Cres samo su neki od značajnih lokaliteta na kojima su ove 2009. godine podvodni arheolozi Zadarskog Sveučilišta otkrili mnoštvo nalaza važnih za bolje i cjelovitije poznavanje pomorstva antičke Liburnije. Na Silbi su otkriveni kasnoantički sarkofazi i to na samo dva metara dubine. U Bošani kod Biograda pronađeni su važni ostaci Rimske luke, dok je na otoku Cresu drvena konstrukcija antičkog broda. Sve to, kazat će prof. Brusić, potvrđuje činjenicu o iznimnom bogatstvu naše podvodne kulturne baštine.
 Međutim, upravo zahvaljujući izvrsnoj suradnji zadarskog Sveučilišta s francuskim Nacionalnim centrom za znanstvena istraživanja (CNRS) potpisan je sporazum o zajedničkom radu u području podvodne i nautičke arheologije, nedavno je uslijedila i donacija ronilačke opreme, vrijedne oko 60.000 kuna. Riječ je o tri kompletna suha ronilačka odijela za boravak pod vodom u zimskim uvjetima. Namijenjena su djelatnicima Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koji se pod vodstvom vrsnog znanstvenika, prof. dr. sc. Zdenka Brusića, već duži niz godina intenzivno bave i podvodnim istraživanjima. To su znanstveni novak Mate Parica, mr. sc. Irena Radić-Rossi te doc. dr. sc. Mato Ilkić. Suvremena i skupa ronilačka odijela – zajedno s regulatorima, kompenzatorima plovnosti, maskama i perajama – donirao je „Aqua lung”. Taj jedan od vodećih svjetskih proizvođača ronilačke opreme već duži niz godina svoje vrhunske proizvode dariva francuskim podvodnim arheolozima. Ovom prigodom po prvi puta je pomogao opremiti hrvatske istraživače, i to preko svoga splitskoga zastupnika „Seriole”. Njezin direktor, Mislav Čalo osobno je predao tu doista vrijednu donaciju, i to rektoru zadarskog Sveučilišta, prof. dr. sc. Anti Uglešiću.
Inače, suradnja između hrvatskih i francuskih podvodnih arheologa započela je prije nekoliko godina, i to u Pakoštanima. Tu su zajednički istražili i u cijelosti dokumentirali, te na kraju i zaštitili izvrsno očuvane drvene ostatke jednoga kasnoantičkoga broda. Svoje zanimljive rezultate o tome vrijednom podvodnom arheološkome nalazu već su objavili u nizu znanstvenih radova. Ta međunarodna znanstvena skupina ove je godine započela i s istraživanjima nedavno otkrivenih ostataka šivanoga liburnskog broda u uvali Caska, tj. na području sjevernoga dijela otoka Paga. Riječ je o rijetkoj vrsti brodske konstrukcije. U hrvatskom akvatoriju dosad je otkriveno njih samo tri, i to u Zatonu, mjestu gdje je bila nekadašnja luka antičke Enone. Zahvaljujući financijskoj, organizacijskoj i logističkoj potpori Grada Novalje taj četvrti po redu otkriveni liburnski šivani brod, čiji ostatci leže u zagrljaju velikoga plavetnila Caske uvale, hrvatski arheolozi, zajedno sa svojim kolegama iz Francuske, nastavit će istraživati u svibnju 2010.
Ali puno prije nego što more ponovno zatopli, podvodni arheolozi sa zadarskog Sveučilišta već će istražiti jedan morski lokalitet. Naime, već početkom siječnja sljedeće godine Mario Radaljac, Mate Parica i Mato Ilkić, zajedno s voditeljem Zdenkom Brusićem, započet će zaštitna arheološka istraživanja na jednom podmorskom lokalitetu uz Novi Vinodolski. Ta će istraživanja trajati 10-ak dana, približno onoliko kolika će tada biti i temperatura mora. Nije poznato je li možda zapravo Djed Božićnjak bio taj koji je potaknuo na darivanje ronilačke opreme. No, posve je sigurno to da će ta suha i nadasve topla ronilačka odijela podvodnim arheolozima doći „kao as na desetku”.