Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Marija Grbić oživjela božićnu bajku

24.12.2018. 16:15
Marija Grbić oživjela božićnu bajku


Božićnom čarolijom sasvim je oživjela božićna bajka u Privlaci u kući obitelji Marije i Roberta Grbića. Djeca ushićeno viču, odrasli su bez teksta te se pitaju je li ovo zaista najčarobnija bajka ikad u Zadarskoj županiji i šire?
Marija zvana Marička ostvarila je svoje snove iz djetinjstva, bajkovito je uredila i ukrasila oko 65 metara četvornih dnevnog boravka i kuhinje koji izgledaju kao iz neke božićne priče koja bajku pretvara u stvarnost, kao da ste u nekom božićnom filmu iz zlatnog doba Hollywooda.
–        S uređenjem sam započela prije gotovo dva mjeseca, odmah nakon Sisveta, tisuće je tu detalja. Zadnju figuricu, ukras i dekoraciju postavit ću na Badnjak, neposredno pred tradicionalnu zajedničku večeru, molitvu, paljenje svijeća i kadenje kuće te odlaska na ponoćku u našu crkvu Male Gospe, kazala je Marija, 49-godišnja Privlačka.
Magična atmosfera u ovoj kući obiluje s tisućama ukrasa, figura i dekoracija, samo popularnog Djedice u svim veličinama i varijacijama ima oko 140, a anđelića, princezica i balerina na stotine. Kuglicama, biserima, zvjezdicama i mašnicama, trendi ukrasa neprocjenjive vrijednosti ne zna se ni broja.
Sve je do u detalja raspoređeno na komodama i ostalom namještaju, podu, zidovima, lusterima, zavjesama, gotovo na svakom milimetru dnevnog boravka i kuhinje. Čarolija je postala još veća uz sobove, a božićne jaslice su posebna priča, neopisivo.
–  Prve božićne ukrase kupila sam prije dvadesetak godina kod Malte nasuprot zadarskog suda. Poslijednjih godina u darovnom dućanu Antea kod Mirele Pifa na zadarskom Poluotoku te u cvjećarnici Lorena u Konzumu i Supernovi kod Marice Pestić i Nikole Pavkovića koji mi je nedavno darovao gotovo metar veliku skulpturu "Djevojčica sa šigicama-feralom". Kupujem i svugdje gdje putujem, ponosno će Marija koja je i boćarica u privlačkom klubu.
Bajkovite jaslice s malim Isusom, Marija, Josip, tovarčićem, ovčice, pastiri, potok, bor koji podsjeća na život, nadnaravno ukrašen šank,  malo klizalište, cvijeće, rapsodija svjetla uz svijeće i lampice učinili su u ovoj kući predivnu, jedinstvenu božićnu atmosferu. A kad se upale sva glazbala na figuricama i zažmirite glazba će vas zasigurno odvesti ili u milansku Scalu ili na Božićni koncert Bečke filharmorije.
– Smisao božićne čarolije je mir u srcu i ljubav prema bližnjemu, poručila je Marija.
Marija i Robert, uspješni privlački obrtnik, već su 28 godina u braku, imaju četvero djece.
–        Kad sam bila kod kćeri Antonele u Americi u New Yorku, u Whitestone na Queensu, kupila sam toliko božićnih ukrasa i figurica da sam ih kući poslala putem kontejnera, sasvim će ozbiljno Marija.
Obitelj i prijatelji već znaju kako Marija uživa u Božiću i božićnim ukrasima te ju time i darivaju, jer znaju da je to za nju najdraži, najljepši i najbogatiji dar. 
–        Za blagdane želim svima mir, ljubav i sreću u krugu obitelji, poželjela je Marija Grbić Marička.