Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milanović najviše glasova dobio u Kukljici, Grabar-Kitarović u Škabrnji

24.12.2019. 07:00


Dok je Kolinda Grabar-Kitarović u Zadarskoj županiji odnijela pobjedu, u »HDZ-ovoj utvrdi«, Zadru, izgubila je i na ovim predsjedničkim izborima. S osvojenih 30,53 posto glasova Zoran Milanović pobijedio je HDZ-ovu kandidatkinju kojoj su Zadrani dali 28,77 posto glasova. Miroslav Škoro dobio je 18,59 posto glasova, mnogo manje nego što je očekivao od grada koji ima tradicionalno jaku desnicu.
Ovim se rezultatima tako ponovio scenarij s prošlih predsjedničkih izbora kada je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova na području županije, ali je izgubila Zadar. Naime, u Zadru je 2014. godine osvojila 35,81 posto glasova, dok je SDP-ov kandidat Ivo Josipović dobio 39,22 postao podrške birača. Zato je Grabar-Kitarović i ove godine s 36,79 posto glasova pobjednica na razini županije, dok je Milanović u županiji drugi s 24,38, a Škoro treći s 20,78 posto glasova.
Zanimljivo je da se situacija s prošlih izbora, osim u Zadru, ponovila i u općini Kukljica u kojoj je Milanović u nedjelju odnio pobjedu s 38,94 posto u odnosu na 26,47 posto glasova Grabar-Kitarović. Situacija je u ovom otočnom mjestu posebno intrigantna jer SDP neko vrijeme u Kukljici čak nije imao svoj ogranak, ali su na izborima 2014. svejedno pobijedili HDZ-ovu kandidatkinju. U tom smislu vrijedi podsjetiti i na podatak iz 2009. godine kada je Josipović, s nevjerojatnih 75,37 posto glasova, također pobijedio HDZ-ova kandidata Andriju Hebranga.


Škoro uzeo dio glasova
Osim što su zadržali Kukljicu,SDP-ovci su u Zadarskoj županiji dobili još dvije općine, Vir i Tkon. No, izgubili su sve gradove osim Zadra u kojima je pobijedio HDZ, pa situacija sada izgleda ovako: u Benkovcu je Grabar-Kitarović odnijela najveću pobjedu s 47,70 posto podrške birača, drugi je Škoro s 27,02 posto, a Milanović je dobio najmanje glasova s 15,37 posto. HDZ-ova kandidatkinja odnijela je pobjedu i u Biogradu čiji su joj građani dali 36,16 posto podrške, Milanoviću 26,58, a Škori 19,82 posto.
Grabar-Kitarović prva je i u Obrovcu s osvojenih 39,39 posto glasova, Škoro je ovdje drugi s 25,54, a Milanoviću su Obrovčani dali 24,39 posto potpore, što i nije čudno s obzirom da ovaj dio županije nikad nije bio naklonjen kandidatima ljevice.
Kada je riječ o općinama, HDZ-ova je kandidatkinja ostvarila izvrstan rezultat u Škabrnji koja je tradicionalno naklonjena HDZ-ovim kandidatima. Tako je u ovom ravnokotarskom mjestu Grabar-Kitarović dobila 60,52 posto glasova, nakon nje je Škoro s 25,71, a Milanović je očekivano dobio vrlo mali postotak, svega 6,10 posto. Izvrstan rezultat s natpolovičnom većinom glasova Grabar-Kitarović dobila je i u Lišanima Ostrovičkim s 56,37 posto, te u Novigradu s 53,45 posto potpore birača.


Dat ćemo sve od sebe
Kako komentiraju ove rezultate, te osobito vjeruju li da u drugom krugu mogu pridobiti Škorine glasače, pitali smo predsjednicu županijskog SDP-a, Renatu Sabljar-Dračevac, i Josu Nekića, predsjednika zadarskog HDZ-a. Sabljar-Dračevac smatra da činjenica da su opet dobili »HDZ-ovu utvrdu« nije neuobičajena, s obzirom da je na parlamentarnim izborima 2011. godine čak 45,2 posto građana Zadra glasovalo za koaliciju predvođenu Zoranom Milanovićem.




»U Zadru često imamo izbornu apstinenciju, a čim je izlaznost veća, automatski je broj građana koji glasuje za nas daleko veći
Renata Sabljar-Dračevac, SDP


– U Zadru često imamo izbornu apstinenciju, a čim je izlaznost veća, automatski je broj građana koji glasuje za nas daleko veći. Zahvaljujem se svim građanima koji su izišli na izbore, pogotovo onima koji su zaokružili našeg kandidata. Nadam se da će motivacija i entuzijazam biti dobri i za dva tjedna te da ćemo ponoviti ove rezultate u Zadru, a nadam se da ćemo i povećati rezultate u nekim drugim jedinicima lokalne samouprave, kaže Sabljar-Dračevac, a na pitanje može li SDP u drugom krugu pridobiti Škorine glasače, poručuje:
– Vjerujemo da hoćemo i dat ćemo sve do sebe da se to ostvari. Stalno naglašavam da je izrazito važno čuvati biračka mjesta, osobito u nekim područjima gdje vrlo često imamo nepravilnosti. Stoga se zahvaljujem našoj Atanasiji Babović koja je izvrsno koordinirala izbore za grad Zadar te koordinatoru za Vir u kojemu smo dobili 31,07 posto glasova. No, najvažniji nam je rezultat u Zadru, što ipak nije naš maksimum. Pred nama je velik posao u ova dva tjedna, zaključuje čelnica županijskog SDP-a.
HDZ-ov zadarski čelnik, Joso Nekić, pak napominje kako čestita svim kandidatima na postignutom uspjehu jer je izborni dan prije svega bio praznik demokracije.


Borba za drugi krug
– Građani su imali čak 11 kandidata i mogli su birati od krajnje ljevice do krajnje desnice. Što se tiče rezultata u Zadru, postigli smo bolji rezultat nego prije pet godina jer smo za tadašnjim predsjedničkim kandidatom, Ivom Josipovićem, zaostajali oko 1.200 glasova, a sada zaostajemo oko 500 glasova. To je zapravo maksimum kojega predsjednički kandidat može dobiti u Zadru, a na desnici smo imali dva izuzetno jaka kandidata, našu kandidatkinju i neovisnog Miroslava Škoru. Zadovoljni smo rezultatom, Škoro ne ide u drugi krug, ide Milanović i u drugom će krugu Kolinda Grabar-Kitarović, kao i prije pet godina, pobijediti i ostati predsjednica Republike Hrvatske. Činjenica je da građani tako žele jer da su željeli drugačije, Milanović bi dobio 10 ili 15 posto glasova više, ističe Nekić.


»Građani žele da Kolinda Grabar-Kitarović ostane predsjednica jer da su željeli drugačije, Milanović bi dobio 10 ili 15 posto glasova više
Joso Nekić, HDZ


Što čelnik zadarskog HDZ-a pak kaže o mogućnosti pridobivanja Škorinih glasača u drugom krugu?
– Vjerujem da ćemo dobiti ne sa-mo glasove koje su građani dali Škori, već i drugim kandidatima, poručuje Nekić, a hoće li se njegova očekivanja obistiniti znat ćemo već 5. siječnja kada će se održati drugi krug predsjedničkih izbora.


Kolinda u Škabrnji dobila 12,84 posto manje glasova nego 2014.
Iako je HDZ-ova kandidatkinja u Škabrnji sa 60,52 posto glasova ostvarila jedan od najboljih rezultata u našoj županiji, on je znatno lošiji od onoga 2014. godine. Naime, usporedba ovih rezulata s prošlim predsjedničkim izborima otkriva da su Škabrnjani u nedjelju Kolindi dali čak 12,84 posto glasova manje nego te 2014. kada je u Škabrnji dobila 73,36 posto glasova, što je tada bio najbolji rezultat u čitavoj županiji. No, ovoga joj je puta drugi kandidat s desnice, Miroslav Škoro, odnio dobar dio glasova, s obzirom da su mu Škabrnjani dali podršku od čak 20,69 posto.


HDZ vratio općinu Preko
HDZ je na ovim izborima uspio vratiti jednu od najjačih općina, Preko, koju su na izborima 2014. godine, s osvojenih 37,06 posto Kolinde Grabar-Kitarović i Josipovićevih 41,51 posto, izgubili. HDZ tamo već desetljećima vlada, pa je ovakav rezultat te godine bio iznenađenje svima, no sada su očito bolje mobilizirali članstvo te je Grabar-Kitarović u Preku ove nedjelje osvojila 33,42 posto glasova, a Milanović 29,82 posto. Škoro je dobio tek 14,74 posto potpore Prečana.