Od Prtenjakove »Kuće pokraj mora« do predavanja i Gradionice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Tradicionalno božićno druženje u Društvu arhitekata Zadra
Prtenjak je i dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata za 2021. godinu. Izložba predstavlja njegov uradak u Tunisu, koji je svojevrsni kolaž tuniške tradicije i suvremenosti onog doba te je kao takva priznata kao vrijedna svjetska arhitektonska baština, kazao je Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadra
Vedran SITNICA
Na druženju u prostorijama Društva bilo je govora o novim arhitektonskim praksama

Društvo arhitekata Zadra u svojim je prostorijama održalo tradicionalno božićno druženje, na kojem im se preko videoveze pridružio i cijenjeni hrvatski arhitekt s briselskom adresom Ivan Prtenjak, koji je govorio o svojem uratku »Kuća pokraj mora«, koja predstavlja izuzetno ostvarenje moderne arhitekture. Druženje je oplemenila i izložba o samom uratku, koja je povodom međunarodne inicijative projekta Motel Trogir/Mediteranske mreže modernizma, proglašena zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis. Kuća je bila nominirana za Nagradu Aga Khan za arhitekturu 1995. godine i to više od dva desetljeća od kad je izgrađena, što potvrđuje njenu vrijednost i važnost, kako za tunisku i afričku, tako i hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.

Primjerak svjetski priznate arhitektonske baštine

»Kuća pokraj mora« izgrađena je 1969. godine u Kelibiji u Tunisu te je prva afrička realizacija Ivana Prtenjaka, čiji je radni vijek obilježila velika produkcija s nizom realizacija u desetak zemalja i na tri kontinenta. »Kuća pokraj mora« prvi je objekt izgrađen u sklopu djelomično realiziranog turističkog kompleksa »El Mansourah«, građenog od 1969. do 1971. godine.
- Naš cijenjeni kolega Ivan Prtenjak svoj je život posvetio našoj struci i stekao dobar glas u zemlji i inozemstvu. Prtenjak je i dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata za 2021. godinu. Izložba predstavlja njegov uradak u Tunisu, koji je svojevrsni kolaž tuniške tradicije i suvremenosti onog doba te je kao takva priznata kao vrijedna svjetska arhitektonska baština, kazao je Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadra.
Arhitektura kuće reflektira zasade globalnog modernizma, uz poštovanje specifičnosti regionalne tradicije graditeljstva interpretirane na tada suvremen način. Nasljeđe europske arhitekture najprisutnije je u primjeni kupola i bačvastih svodova za natkrivanje kavane, salona i stambenih prostorija, kao i u poluzatvorenim atrijima mediteranskog tipa. Athitektura kuće prati liniju plaže i komplentira krajoliku u kojem je izgrađena.
»Kuća pokraj mora« i prateći turistički kompleks, danas su izvan funkcije i napušteni. Prtenjaka opisuju kao osobu širokog spektra interesa i jednako široke sfere bavljenja, koja svoju praksu profilira i drugim, arhitekturi bliskim modalitetima. Upravo su elementi regionalnog arhitektonskog vokabulara, ogoljeni do razine arhetipskih značenja, oni koji u Prtenjakovim radovima zadobivaju univerzalne vrijednosti.

Planovi za 2022. godinu

Društvo arhitekaza Zadra imalo je iznimo opuštenu i plodonosnu godinu. Uspjeli su realizirati zacrtane projekte i zamisli, a ono čime se najviše ponose je realizacija niza predavanja »Nove arhitektonske prakse«, gdje su kroz sedam predavanja mladih domaćih priznatih arhitekata proučavali kako se arhitektonski kurs kreće u današnje vrijeme.
- Arhitektura je spora disciplina te nas zanima kako se ona prilagođava novim vizijama i promjenama. Namjera nam je nastaviti s ovim projektom. Za ovaj su nam ciklus ostala još dva predavanja, koja su na rasporedu u siječnju. Novi ciklus još uvijek nismo definirali, no nadamo se kako bi mogao započeti već na proljeće. Slijedi nam i »Gradionica«, koju smo pomaknuli za ožujak. Uspjeli smo se povezati s Goethe institutom i njemačkim kolegama. Želja nam je u projekt uključiti studente, ne samo iz Hrvatske, već i iz šire regije. Nastavljamo i s »Pechom Kuchom«, koja je prošle godine bila vrlo posjećena. To su naša tri aduta za godinu koja slijedi. Radimo i na još nekim projektima, koje ćemo još neko vrijeme zadržati za sebe, kazao je Kozina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno