Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sa zvonika crkve ukradeno 80 kilograma teško zvono

23.01.2012. 23:00
Sa zvonika crkve ukradeno  80 kilograma teško zvono


Prema tragovima pokraj crkvice i u dvorištu ispred nje, kradljivac, ili više njih, zvono su srušili na tlo, vukli ga dvadesetak metara, te tamo spremili u još uvijek nepoznato vozilo


S crkvice Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na mjesnom groblju u Ruplju još uvijek nepoznati lopov ukrao je zvono.
– Prva je krađu zvona primjetila naša zvonarica, a potom i ostali mještani koji su došli na misu u nedjelju u 11.30 sati. Što da kažem?! Ne možete vjerovati! – rekao je don Zdravko Katuša siguran da to nije učinio nitko od njegovh župljana. Don Zdravko je istaknuo kako su vjernici pred sam početak Domovinskog rata sklonili zvona s crkvice od kojih je jedno teško 80, a drugo 100 kilograma. Zvona su sačuvana i po završetku rata vraćena, da bi u noći sa subote na nedjelju nepoznati drznik, kojemu očito ništa nije sveto, manje zvono ukrao.
U nedjelju ujutro policija je na mjestu događaja obavila očevid te intenzivno traga za zvonom i lopovom. Šteta će biti naknadno utvrđena, a o svemu je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo posebnim izvješćem.
Prema tragovima pokraj crkvice i u dvorištu ispred nje, kradljivac, ili više njih, zvono saliveno od željeza i bakra srušili su na tlo, vukli ga dvadesetak metara, te tamo spremili u vozilo. Na mjestu događaja zatekli smo Rupljanina Denisa Rogića koji nije mogao povjerovati da bi netko ukrao crkveno zvono. Sve što je mogao reći jest: “Znači istina je! Ne mogu vjerovati. Zar im ništa nije sveto?!”
Sakralni objekti i groblja na zadarskom području i do sada su se znali naći na meti lopova, a kralo se od “lemozine”, pa do umjetničkih slika, kipova, kaleža… Prije svega dvije godine lopovi su iz crkvenog doma ukrali skupocjeni, dva metra visok luster. Kristalne ukrase odbacili su u more nedaleko Biograda, a metalnu konstrukciju zadržali namjeravajući ju prodati u staro željezo.