Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Humani Pašmanci darovali 28 doza krvi

25.01.2020. 13:00


Aktiv DDK »Otok Pašman« u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar u pašmanskoj Općinskoj vijećnici održao je akciju darivanja krvi.
– Akciji su se odazvala 32 darivatelja krvi, 17 muškaraca i 15 žena. Ukupno je prikupljeno 28 doza krvi, krv je dalo 15 muškaraca i 13 žena, kazao je Šime Mušćet, voditelj Aktiva DDK Ottok Pašman.
Šime Mušćet osim što je voditelj pašmanskog Aktiva DDK, predsjednik je »kunskih« vatrogasaca, DVD-a Tkon koji broji 40-ak članova.
– Hvala svima, darivanjem krvi može se ponositi tek oko četiri posto žitelja Hrvatske, istaknuo je Mušćet pozvavši otočane, mlade i one u dobroj kondiciji, da se priključe drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi koja će se održati u Tkonu, 25. svibnja 2020. godine.
Na ovoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi prvi put su bile tri darivateljice.
– Raduje nas povećanje interesa žena u aktivnima dobrovoljnih darivatelja krvi, s obzirom na to da se žene teže odlučuju na darivanje krvi. Trudimo se probuditi žensku solidarnost pošto svake godine u svijetu pa tako i kod nas, puno žena treba krv prilikom poroda, kazala je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru.
Na akciji dobrovoljnog darivanja krvi uručena je i zahvalnica Andri Magiću za 30 darivanja krvi.
– Da bi organizacija akcija dobrovoljnog darivanja krvi Aktiva »Otok Pašman« tekla što bolje te kako bi svi darivatelji krvi znali kada se održava akcija, veliki posao odrađuje naš voditelj Aktiva Šime Muščet. Ovim putem mu se zahvaljujemo na svom vremenu koje ulaže u aktiv i promoviranje dobrovoljnog davalaštva krvi, poručila je Troskot.
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi pašmanskog Aktiva održavaju se na način da je jedna akcija u Pašmanu, a druga u Tkonu kako bi potaknuli mlade da se uključe u dobrovoljno darivanje krvi.
– Kada govorimo o mladima ne smijemo zaboraviti niti Klub mladih GDCK Biograd na Moru, koji osim provedbe aktivnosti za mlade, volontira i na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Tako su članovi kluba volontirali i na akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Pašmanu, a oni su: Lucijan Troskot, Franka Bačkov i Franciska Ružić. Ovim im putem zahvaljujemo na poklonjenom vremenu koje ulažu, ne samo oni, nego cijeli Klub mladih, u promoviranje dobrovoljnog darivanja krvi, zaključila je Troskot.


Imena darivatelja krvi
Akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvali su se: Ana Matulić, Frane Gotovina, Vlatka Škontra, Toni Stagličić, Ana Mileta, Julijana Jakovljev, Božidar Stagličić, Snježana Radović, David Mileta, Ivana Kulonja, Dario Mušćet, Ivan Katičin, Marta Horvat, Andro Magić, Branimir Grgin, Marin Vidović, Božidar Ostojić, Dalibor Kraljić, Angela Ugrinić, Anđelka Ugrinić, Ana Ugrinić, Andrea Ugrinić Gotovina, Marko Ugrinić, Marijana Vidov, Tihomir Jona, Nataša Mileta, Vladimir Mileta, Ines Gobin, Giovanna Ralić, Milena Mađerić, Filip Mađerić, Marija Bobić, Šime Mušćet, Jure Stagličić, Marijana Drašković.