Vodovod ostvario zahtjevan projekt informatizacije sustava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Direktor Tomislav Matek ispunjava dano obećanje
Projektom novog poslovnog sustava objedinit će se podsustavi za financijsko poslovanje i naplatu, BILLING te će zajedno integrirani sa sustavom za daljinsko očitanje vodomjera tako omogućiti građanima dobivanje uvida u stanje računa i njihovih predmeta putem interneta, čime će se u konačnici ovim projektom smanjiti opterećenje naših djelatnika, a našim korisnicima pružiti bolja usluga, ističe Matek
Vodovod Zadar ide ukorak s vremenom

Kako je i obećao na početku svog drugog mandata, direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek, u velikoj je mjeri već ostvario zahtjevni projekt informatizacije sustava kako bi potrošači dobili što kvalitetniju uslugu. Naime, nakon povjerenog mu još jednog mandata u travnju 2020. godine, Matek je najavio jedan od najvažnijih projekata u radu Vodovoda, a ovako krupan poslovni zalogaj pokrenuo je zahvaljujući podršci čak 15 općinskih načelnika i predstavnika Grada Zadra u Skupštini ove gradske tvrtke.
Nakon jednoglasne odluke o reimonevanju na čelu Vodovoda, Matek je tada kazao kako Vodovod ide prema informatizaciji sustava na način da će čak i dio crpilišta biti automatiziran. Novi sustav omogućit će uspješniji rad njihovim djelatnicima, ali i lakšu komunikaciju s građanima, kazao je tada direktor, nadajući se kako će u dogledno vrijeme imati mogućnost podnošenja zahtjeva i imati informacije o čitanju brojila na način da ih građani šalju iz svojih domova. Projekt je to koji bi olakšao rad i građanima i djelatnicima, poručio je.

Vodoopskrbni objekti u potpunosti automatizirani

Mateka smo stoga pitali što je od ove najave od prije gotovo dvije godine napravljeno, odnosno je li barem dio sustava informatiziran. Sudeći prema odgovoru, realiziran je velik dio ovog projekta, a u tijeku je i uvođenje novog poslovnog sustava.
- Svi vodoopskrbni objekti koji su vlasništvo Vodovoda d.o.o. Zadar, a tu spadaju crpne postaje, precrpne postaje i vodospreme, su u potpunosti automatizirani, a nadzor i upravljanje njihovim radom, odnosno parametrima, obavlja se putem nadzorno - upravljačkog sustava Sektora crpljenja vode koji je smješten na crpnoj postaji CP Izvor Bokanjac. Svi objekti su autonomni u radu što znači da nemaju posadu, izuzev na našem glavnom crpilištu CP Dolac, pojašnjava Matek.
Naime, u nadzorno - upravljačkom sustavu Sektora crpljenja vode zadarskog Vodovoda nalazi se 56 vodoopskrbnih objekata od ukupno 59 koje planiraju povezati u sustav, i to već do sredine ove godine.

Nadzor i upravljanje

- Riječ je o objektima bez priključka na električnu energiju. Sustav upravljanja vodoopskrbnim objektima sastoji se od dva paralelna serverska SCADA sustava te jednog operaterskog računala koji se nalazi u dežurani. Oprema je instalirana 2021. godine, a sve u svrhu poboljšanja sigurnosti nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe Zadarske županije. SCADA sustav izmjenjuje podatke s distanciranim objektima upotrebom SiemensTeleControl Server Basic sučelja koji preko interneta ostvaruje zaštićenu privatnu vezu VPN s udaljenim stanicama, odnosno vodoopskrbnim objektima. Takva komunikacija omogućava praćenje i upravljanje sustavom u realnom vremenu, obrazlažu u Vodovodu način funkcioniranja ovog sustava.
No to nije sve, izvršen je i prijenos podataka o cjelokupnom vodoopskrbnom sustavu u Geografski informacijski sustav GIS te sada za poboljšanje rada vodoopskrbnog sustava koriste računalni model koji sadrži podatke o glavnim i priključnim cijevima, hidrantima oknima, vodoospremama, crpnim stanicama, ispustima, bunarima, ventilima i ostalim objektima na mreži.

Sustav daljinskog očitavanja vodomjera

- Uveden je sustav daljinskog očitanja vodomjera te se vodomjeri s radio-modulom za daljinsko očitavanje ugrađuju u sve novoizgrađene zgrade i prilikom zamjene sekundarnih vodomjera u višestambenim objektima. Također, započeli smo s ugradnjom vodomjera na daljinsko očitanje kao glavnih vodomjera. U tijeku je i uvođenje novoga poslovnog sustava koji će biti daleko funkcionalniji od programa na kojem trenutno radimo iz razloga što postojeći program koristi staru tehnologiju, a u Vodovodu je u funkciji od davne 2007. godine, te je iz današnje perspektive informatički zastario, ističe ćelni čovjek Vodovoda dodajući kako je time onemogućena efikasna integracija s današnjim modernim digitalnim tehnologijama.
- Projektom novog poslovnog sustava objedinit će se podsustavi za financijsko poslovanje i naplatu, BILLING te će zajedno integrirani sa sustavom za daljinsko očitanje vodomjera omogućiti građanima dobivanje uvida u stanje računa i njihovih predmeta putem interneta, čime će se u konačnici ovim projektom smanjiti opterećenje naših djelatnika, a našim korisnicima pružiti bolja usluga, zaključuje Matek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno