Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nitko ne želi stup na svojoj parceli, ali svatko želi signal u zadnjoj uvali

Autor: Ivana Burica

23.02.2009. 23:00
Nitko ne želi stup na svojoj parceli, ali svatko želi signal u zadnjoj uvali


Jučer je u Domu Županije održano javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije, predmet kojih su lokacije telekomunikacijskih stupova. Riječ je o oko pedesetak lokacija, što je prema riječima Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, u odnosu na postojeće antenske stupove 30 do 40 posto više.
Inače, prijedlog izmjena i dopuna PP-a Zadarske županije na javnom je uvidu od 12. do 26. veljače i to u vremenu od 9 do 13 sati u prizemlju Doma županije.
Za nekoliko dana, po završetku javnog uvida, bit će utvrđen i konačni prijedlog izmjena i dopuna županijskog PP-a koji se potom ide u uobičajenu zakonom predviđenu proceduru.
– Objekti pokretne telekomunikacije su od značaja za cijelu državu. Ovaj prijedlog ne daje baš točne lokacije, već površine unutar kojih se mogu postaviti antenski stupovi, pojasnila je Nives Kozulić, podsjetivši da će se prilikom izbora lokacija, kad je god to moguće, pokušati izbjeći stambene zone.
– Na predraspravi su nas stručnajci uvjeravali da te antene ne zrače, pa nam ne ostaje drugo nego da vjerujemo. U naseljenim zonama će se ići na postavljanje maskirnih stupova, dakle stupova koji će imati mogućnost postavljanja nekih zgodnih nadogradnji, nastavila je Kozulić.
Za raspravu se javio predstvanik Općine Kali kojega je zanimalo kakve će posljedice imati vlasnici zemljišta na čijim će se terenima postaviti stupovi. Točnije, hoće li telekomunikacijski stupovi smanjiti vrijednost tih zemljišta.
 – Nitko ne želi stup na svojoj parceli, ali svatko želi signal u zadnjoj uvali, u zadnjem polju. Ovim Planom nisu zadane točne lokacije, već područja na kojima se stupovi mogu postaviti. Naravno da niti jedan operater svoju infrastrukturu ne može postavljati na mjesta gdje nisu riješeni vlasnički odnosi. Dakle, nitko nikoga ne može prisliti da svoju parcelu da, osnosno proda za ovu namjenu, kazala je Kozulić.