Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IPARD rješava brige proizvođača maraške?

Autor: Ivan Stagličić

23.02.2010. 23:00
IPARD rješava brige proizvođača maraške?

Foto: Filip BRALA



Hrvatska voćarska zajednica uputila je poziv vlasnicima obiteljskih gospodarstava voćarske proizvodnje da se uključe u IPARD programe za što je u tijeku natječaj koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Riječ je o programima koji su namijenjeni financiranju nabave poljoprivredne mehanizacije, sve važnije u konkurentnosti obiteljskih voćnjaka na tržištu.
– Mi smo uputili taj poziv jer nema više poticaja, nema sredstava za poticanje novih nasada, ali imamo sad ovo – poticaji za poboljšanje proizvodnje, za protugradne mreže, za platforme za berbu maslina, bresaka, jabuka, kaže mr. sc. Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice.
– Danas jedan radnik može primjerice pobrati 600 kg, a uz pomoć platforme ta se količina penje do tisuću i pol kilograma. Uvjeti su takvi da mi ne možemo više smanjivati troškove, nego samo poboljšavati proizvodnju, što će posebno doći do izražaja kod višnje maraške gdje cijena od 7 kuna po kilogramu nije rentabilna. Ali ako se primijeni poljoprivredna mehanizacija i to suvremena, a ne ona zaostala iz prošlog stoljeća, možete smanjiti ljudski rad, toliko da vam je i 5,50 kuna po hektaru za marašku rentabilno, a to je baš ono gdje seljaci u zadarskom kraju često bune i negoduju, a ovo je prilika da se to ispravi, poručuju iz HVZ-a.
Inače se za ostvarivanje pristupa ovim sredstvima ne treba imati nikakav vlastiti kapital. Ako projekt prođe na IPARD-u, poslovne banke odobravaju kredit s kamatom 2 posto, a subvencionira se pedeset posto troškova za starije i sedamdeset posto za mlađe nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
– Niz novosti je u voćarskoj, ali i drugim proizvodnjama. Sad je izišao i novi zakon u Narodnim novinama koji predviđa nužno udruživanje ne samo voćara, nego i drugih proizvođača. Ako se ne udruže, oni ne će moći ostvariti prava ni na kakve poticaje i potpore, jer se traži promet od sto tisuća eura što na zadarskome području ima malo koji proizvođač, dok udruženi to mogu ostvariti, što je već uhodana europska praksa, istaknuo je mr. Ivković.