Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slikovita priča o kreativnosti, prijateljstvu i poduzetničkom duhu

25.02.2020. 16:00


Učenička zadruga »Maraška« iz zadarske Osnovne škole Bartula Kašića proslavlja pet godina uspješnog rada tijekom kojeg je provela niz izvannastavnih učeničkih aktivnosti, ali i organizirala brojne humanitarne akcije. Povodom jubilarne obljetnice ova školska zadruga priredila je prigodnu izložbu koja je otvorena jučer u okviru Etno dana Zadarske županije. Tako je u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače postavljena izložba pod nazivom »Pet godina Učeničke zadruge Maraška« koja kroz fotografije i učeničke radove govori o dosadašnjem bogatom radu Maraške.
Ova dragovoljna učenička organizacija, kroz različite radionice, pruža priliku osnovcima svih razreda ove zadarske škole smještene u gradskom predjelu Plovanija da osim kvalitetno provedenog vremena u radu i međusobnom druženju, istovremeno u sebi otkriju inovativnost i razviju kreativnost, ali i stvaralački odnos prema radu.
– Cilj nam je potaknuti naše učenike na kreativnost, razvijanje različitih vještina kako bi stekli samopouzdanje, naučili kritički vrednovati sebe i druge, otkrivali svoje potencijale, te razvijali prijateljski, ali i poduzetnički duh, kaže predsjednica Učenička zadruga »Maraška« Dušanka Dujić, te ističe da se kroz izvannastavne aktivnosti učenicima omogućuje stjecanje ekološkog, gospodarskog obrazovanja, te razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena.
– Kroz našu zadrugu u ovih pet godina prošlo je jako mnogo učenika, a godišnje je u nju uključeno više od dvjesto djece. Mnogi učenici pokazali su izniman talent kroz rad u našim brojnim sekcijama, ali i manje talentirana djeca postižu zapažene rezultate i osnažuju svoje samopouzdanje, naglašava Dušanka Dujić i ističe da učeničku zadrugu čini niz sekcija – likovna, keramičarska, sekcija ljekovitog i aromatičnog bilja, izrada ukrasa, uporabnih predmeta, salveta tehnika, izrada ručnih radova, maslinari, te dramska sekcija.
Sve radionice vrlo su aktivne, pa tako članovi dramske sekcije svojim nastupima prate sve programe ove učeničke zadruge, dok Mladi maslinari vode brigu o prekrasnom školskom masliniku za što su na natjecanju Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije već mnogo puta osvajali zlatne nagrade. Učenički proizvodi izlažu se tijekom školske godine u sklopu raznih akcija i manifestacija u kojima škola sudjeluje, ali se i daruju prilikom posjeta različitim ustanovama socijalnog karaktera, te se učenike tako uči suosjećanju s onima u potrebi i razvija kod njih senzibilitet.
– Ovom izložbom, organiziranom u okviru Etno dana, htjeli smo i široj javnosti pokazati što su sve radili naši članovi tijekom proteklih pet godina i ujedno školu otvoriti prema vani jer je učenicima važno da se njihov trud i zalaganje prepozna i izvan škole, kaže još Dušanka Dujić uz koju su voditeljice ovog projekta i nastavnice u ovoj školi Elza Nadarević Baričić i Emina Mijatović. Izložba je jučer otvorena uz prigodni program, a ostat će otvorena do 10. ožujka.