Tragom čipkarske niti do Paga i Lepoglave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Inspiracija je istinski suvenir i svjetsko baštinsko blago
Grad Pag je poznat kao grad čipke stoga nam je zanimljiva ideja spajanja dvaju hrvatskih čipki paške i lepoglavske koje je kao svjetsko blago zaštitio UNESCO čime se ujedno spajaju i ove dvije županije. Kreiranje kulturnih ruta s ovakvom tematikom je svakako obogaćenje turističke ponude i put kojim bi tradicijska baština, u ovom slučaju čipka, nastavila živjeti dalje, kazala je Karavanić
Čipka je često na paškim izložbama

»Tragom čipkarske niti do Paga i Lepoglave« naziv je seminara održanog u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta »CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama«, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

Seminar

Na seminaru su predstavljeni uspješni primjeri interpretacije kulturne baštine iz prakse, obradiđene su teme kako osmisliti kulturno-turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, otkriti tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih.
Predavači su bili Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Dijana Katic, Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka, a seminar je održan preko zooma.
Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga pohvalila je projekt.
- Grad Pag je poznat kao grad čipke stoga nam je zanimljiva ideja spajanja dvaju hrvatskih čipki paške i lepoglavske koje je kao svjetsko blago zaštitio UNESCO čime se ujedno spajaju i ove dvije županije. Kreiranje kulturnih ruta s ovakvom tematikom je svakako obogaćenje turističke ponude i put kojim bi tradicijska baština, u ovom slučaju čipka, nastavila živjeti dalje. TZ Grada Paga će se svakako uključiti u moguće udruživanje kako bi se čipkarstvo još bolje prezentiralo svim našim posjetiteljima, a i javnosti uopće. Grad Pag u kojem nastaje ova najljepša rukotvorina izuzetno je ponosan na pašku čipku i na paške čipkarice te su nam sve ovakve kreativne ideje i zamisli dragocjene, istaknula je Karavanić.

«Bijelo zlato«

Čipka kao istinski hrvatski suvenir koji na prelijep i jedinstven način čuva i predstavlja hrvatsku tradiciju, inspiracija je za turističku turu koja putem čipkarskih niti spjaja ova dva prekrasna mjesta u kojima se njeguje čipkarstvo.
Čipka ili »bijelo zlato« smatra se da svoj korijen vuče iz prastare Mikene. Čipkarstvo se u Hrvatskoj njeguje još od srednjeg vijeka, počelo je s pavlinskim svećenicima u Lepoglavi odnosno sa sestrama benediktinkama na otocima Pagu. Prvotno čipkom su se ukrašavali vjerski prostori i uveličavali obredi, da bi potom postala dijelom crkvene, a kasnije i tradicijske odjeće i obuće, jer časne sestre nesebično su prenijele vještine pletenja niti čipke na običan puk. Osim čipke iz Lepoglave koja je na glasu kao izrazito fina i raznovrsna, posebno je na cijeni ona paška, bogata u dekoracijama, ali i zbog činjenice da se plete tankim koncem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)