Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski ZJZ čeka testove iz Amerike

24.03.2020. 13:32


Iako je bilo najavljeno kako su jučer trebali početi s testiranjima na koronavirus i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, to ipak nije bilo moguće. Naime, kako nam je potvrdio sam ravnatelj Zavoda Zoran Škrgatić, testovi još uvijek nisu stigli u Zadar.


Pet timova epidemiologa
– Mi imamo pripremljen aparat za testiranje te imamo i izvrstan tim stručnjaka, ali isporučitelj nam još uvijek nije isporučio testove. Ovaj aparat kojega mi imamo koristi se i u zapadnoj Europi te Americi. Ono što je bitno jest da je aparat potpuno automatiziran i nema potrebe za ručnom pripremom, a dijagnostika se radi na razini molekule. Mi u dva sata možemo izbaciti 24 nalaza, a što je vrlo bitno jer moramo što prije naći zaražene pacijente i što prije ih izdvojiti. Međutim, menadžer s kojim sam u kontaktu rekao mi je kako je problem na tržištu te kako bi testovi ovih dana trebali doći iz Amerike. Čim dobijemo testove Zavod u roku od 24 sata može početi s testiranjem, rekao nam je Škrgatić istaknuvši kako su čitav Zavod organizirali za borbu protiv koronavirusa.
Naime, imaju pet timova epidemiologa, kojima su pridružili sedam timova školske medicine, dva tima javnoga zdravstva, pet sanitarnih inženjera iz Službe ekologije.
– Svi ovi timovi sastoje se od liječnika s dugogodišnjom praksom te medicinskih sestara ili tehničara od kojih velik broj ima i višu ili visoku stručnu spremu. Ovi timovi rade u dvije smjene te subotom i nedjeljom, a dežurni epidemiolozi rade 24 sata, znaju raditi i tijekom čitave noći. Naime, naša osnovna zadaća je što prije identificirati zaraženog pacijenta te ga što prije dovesti u korona ambulantu, kao i doći što prije do njihovih kontakata te ih staviti u samoizolaciju, rekao je Škrgatić.


Rad na visokoj razini
Što se tiče testova pojasnio je kako je on još početkom ožujka dao nalog da se krene u nabavu ovih testova, a 16. ožujka su od isporučitelja dobili poruku da mogu napisati narudžbenicu koju su tada napravili, a isporučitelj im je rekao kako bi do 20. ožujka trebali dobiti testove.
– U intenzivnom smo kontaktu te nas uvjeravaju kako iz Amerike očekuju zeleno svjetlo za isporuku. Osim toga u kontaktu smo sa svim nadležnim službama te imamo sve uvjete za provođenje testova. Naša služba mikrobiologije i parazitologije godinama je bila jedina akreditirana služba u zavodima. Rad smo organizirali na visokoj razini, naglasio je još jednom Škrgatić.
Inače, od jučer ujutro počela je raditi izdvojena ordinacija Doma zdravlja Zadarske županije za COVID -19. Ordinacija se nalazi na lokaciji Ravnice bb (bivši Centar za ovisnost), a namijenjena je pacijentima sa sumnjom na koronavirus.
Mole se građani koji imaju sumnje na virus da ne dolaze izravno u ambulantu nego prije dolaska dogovore i najave pregled na besplatni telefon 0800 8557 ili mobitel: 091 5404 189. Ordinacija je dostupna svaki dan 24 sata, doznajemo iz obavijesti na vratima ambulante za koronavirus.