Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plenković, Beroš i Jandroković se javno pred kamerama cijepili AstraZenecom

24.03.2021. 09:00


Zbog rasta nepovjerenja u AstraZenecino cjepivo, danas su se njime javno pred kamerama procijepili premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i šef sabora Gordan Jandroković.
Cijepljenje je upriličeno u Banskim dvorima. 
“Ovom porukom smo, nadam se , ponukali i sve ostale građane da nas slijede na putu da se što prije vratimo starom normalnom životu.  Svaki cijepljeni pojedinac doprinosi zaštiti populacije i dovodi nas korak bliže onom “starom normalnom” i uspješnoj turističkoj sezoni”, izjavio je poslije Beroš.
Kaže da će sedam doza cjepiva koje su ostale nakon procjepljivanja njih trojice biti vraćene Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, jer vrijede još dva dana.
Beroš kaže da Hrvatska i dalje inzistira na korektivnom mehanizmu i solidarnoj raspodjeli cjepiva unutar Europske unije.
“Predviđeno je da do kraja tjedna dolazi preko 90 tisuća doza, a zasad nema naznaka da se poremeti dinamika dolaska. Osobno mislim da će se ipak to stabilizirati. Neki čak predviđaju da će u skorom vremenskom periodu u Europi biti preko deset odobrenih cjepiva. Ono što radimo u svakom trenutku, pokušavamo se orjentirati na epidemiološke pokazatelje kod nas i u širem okruženju”, zaključio je Beroš.
Prethodno su se AstraZenecom cijepili britanski premijer Boris Johnson i slovenski premijer Janez Janša, te predsjednik Borut Pahor.