Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

S Mršićem na klupi utišati šumadijski rock’n’roll

24.03.2021. 08:20


Svih 20 utakmica odigranih ove sezone u ABA ligi košarkaši Zadra moraju večeras ostaviti iza sebe i skupiti glave kako bi stigli do pobjede u istinskom derbiju začelja protiv Borca iz Čačka. Sve ili ništa rekli bi Hrvati dok Amerikanci imaju još upečatljiviju uzrečicu »do or die«, što je uistinu najkraći opis svih očekivanja koja Zadrani moraju ispuniti od 19 sati na parketu Krešinog doma. Jedino pobjeda donosi kakav-takav mir pred završna četiri (pet) kola dok bi poraz vjerojatno označio i početak priprema za repesaž s finalistom ABA 2 lige, što je scenarij kojeg na Višnjiku, naravno, ne žele ni čuti.


Bazične stvari
Dobra vijest pred ovaj sudbonosni okršaj s Borcem je povratak Veljka Mršića nakon čak tri tjedna izbivanja zbog postcovid komplikacija. I vratio se u najbolji mogući trenutak da nakon pet vezanih poraza u regionalnom natjecanju razbuca svlačionicu i da podigne voljni moment do maksimuma jer bez takvog garda teško će se moći snivati bezbrižan ostanak u ligi. Zakomplicirali su sebi život košarkaši Zadra ovog ožujka, a djelovalo je krajem veljače kada je srušen Partizan da više »nema zime« na Višnjiku, međutim proljeće ipak nije stiglo, potvrdili su to redom Mornar, Budućnost, FMP, pa opet Budućnost i na kraju Cedevita Olimpija. Ako već proljeće nije stiglo tada, možda se vjesnikom može okarakterizirati povratak Mršića na klupu s kojim će se sigurno lakše oprijeti večerašnjoj psihološki teškoj utakmici.
– Čim sam se vratio, bolje je. Najvažnije da sam se vratio, sad idemo dalje – prokomentirao je svoje zdravstveno stanje trener Mršić i odmah se okrenuo stanju kojeg je zatekao u svlačionici. Dijametralno suprotnom od onoga nakon osvajanja Kupa i pobjede nad Partizanom.
– Prije svega trebamo priznati sami sebi da nismo u dobrom stanju i nismo u dobroj formi. Zadnje utakmice koje smo igrali bile su loše, prije svega moramo napraviti jedan korak natrag i to prepoznati te krenuti od onih bazičnih stvari. Od igre u obrani, zagrađivanja, trčanja, da pokažemo jednu dozu agresivnosti koju smo imali, pa izgubili.


Bez Jordana i Kraljevića
Večerašnji protivnik velika je nepoznanica jer Zadar s njima u povijesti ABA lige nije dosad igrao, no Čačak u Srbiji kao i Zadar u Hrvatskoj nosi epitet grada košarke. Poznati su mnogi okršaji ova dva kluba u Jugo-ligi, a grad na Moravi iznjedrio je i košarkaške ikone poput Radmila Mišovića, Dragana Kićanovića, Željka Obradovića. Ipak, tradicija neće igrati večeras na parketu, već igrači s kojima raspolažu treneri jedne i druge momčadi. U tom smislu Mršić je jasno istaknuo što treba raditi i što treba spriječiti kako bi se na kraju ugrabila ta uistinu zlata vrijedna dva boda.
– Borac u zadnje vrijeme igra dobro, protiv Igokee su držali dobar rezultat nekih 30 minuta, na kraju su u zadnjih deset minuta pogubili konce svoje igre. Moramo igrati dobru obranu i vraćati se brzo nazad da ne bi primali lagane poene iz kontranapada, svesti ih pet na pet i u napadu pokazati puno više altruizma tj. više dijeliti loptu i igrati jedan s drugim kao i imati puno više odgovornosti u igri. Imali smo previše izgubljenih lopti u zadnje vrijeme, to moramo smanjiti na neku normalnu mjeru. Imamo dosta stvari koje trebamo popraviti, i nadam da će se to već protiv Borca vidjeti.
Ovakve utakmice u kojima se nema pravo na loš dan, na pogreške i na bilo kakve alibije, najteže su za igrati. Zato je Mršić poručio svojim štićenicima da se uspjeh gradi strpljivo i neće doći sam od sebe.
– Ne smijemo razmišljati o konačnom rezultatu već ići posjed po posjed. Pobjedu ćemo ostvariti ako budemo radili sve ove stvari koje smo naveli. Svjesni smo gdje smo i sada krećemo od nule. Još je dosta utakmica do kraja sezone, i nadam se da ćemo se uskoro vratiti tamo gdje smo bili prije pauze – kazao je strateg Zadra koji večeras neće moći računati na Antonija Jordana i Filipa Kraljevića koji su registrirani nakon prvotnog zakazanog termina ove utakmice dok je dobra vijest što se poslije propuštene tri utakmice u rotaciju vratio američki bek šuter Kodi Justice.




Junaković: Moramo se potući za pobjedu
Bekovi Zadra imat će večeras tešku obrambenu zadaću jer u redovima Borca veliku opasnost s vanjskih pozicija siju Bryce Jones i Nikola Kočović. Dvojac je to koji najviše zabija, najviše šutira i konstantna su prijetnja protivničkim obranama. Uz Cartera i Mavra, dio te odgovornosti morat će preuzeti na sebe Martin Junaković čiji je recept za pobjedu agresivan i borben pristup koji je toliko nedostajao u prethodnih pet utakmica.
– Moramo zaboraviti ovaj lošiji period. Upali smo u neki lošiji niz, sada imamo jednu od najvažnijih utakmica sezone. Ovo je idealna utakmica da se iz toga izvadimo, igramo kod kuće i idemo se 40 minuta potući s Borcem. Moramo jednostavno ostaviti sve na parketu i osim pobjede ništa nas ne zanima – istaknuo je Junaković.


Marinović: Ovaj dvoboj je od velike važnosti
Borac će se u narednih deset dana morati dvaput suočiti sa Zadrom, a prva od ta dva derbija začelja dogodit će se večeras u Krešinom domu gdje sastav iz Čačka želi ostaviti pravi dojam. Njihov strateg Marko Marinović vjeruje da ostanak u regionalnom društvu za njegove igrače neće doći u pitanje, ali je svjestan važnosti bodova u dvobojima sa Zadranima.
– Očigledno je da ćemo se Zadar i mi, barem kako stvari stoje u ovom trenutku, boriti za opstanak. Zbog toga je ovaj dvoboj od velike važnosti. Za nas nema lakih utakmica. Nismo baš u situaciji govoriti o lakim protivnicima, ali definitivno nam slijedi nekoliko ogleda s timovima koji su slabije rangirani na ljestvici. Vjerujem da su te buduće utakmice dobra prilika za pokazati našu pravu snagu, vrijednost i da ćemo izboriti opstanak u ABA eliti – kazao je Marinović.


Protiv Cibone na Višnjiku 14. travnja
Jučer su na Višnjiku doznali termin odigravanja jedine još zaostale utakmice iz prvog dijela sezone. Domaći susret 12. kola protiv Cibone koji se trebao odigrati 27. prosinca prošle godine na repertoaru će biti 14. travnja, taman nakon njihovog međusobnog sraza u 25. kolu koji je na rasporedu 10./11. travnja u Draženovom domu.