Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Škibola: Mali smo tim, ali radimo jako puno projekata

24.03.2021. 12:32


Na svečanom uručenju ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra u Zadarskoj županiji, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pohvalio je Županijsku lučku upravu kao najbolju u Hrvatskoj. Ovo je iznimno važan podatak s obzirom da najbolje govori o radu ŽLU-a i njegovom timu na čelu s ravnateljem Davorom Škibolom.
Naime, ŽLU je najbolja lučka uprava u državi i po povlačenju sredstava europskih fondova, a u čemu se krije tajna ovakvog uspjeha ravnatelj Škibola, koji je ŽUC preuzeo 2015. godine, kaže kako tajne nema.


Bespovratna EU sredstva
– Riječ je o tome da se puno radi i da smo odmah pristupili europskim projektima s kojima smo dosta uspješni i prva smo županijska lučka uprava koja je povukla njihova sredstva. Mali smo tim, ali radimo jako puno projekata, i do osam javnih nabava godišnje, EU ili domaćih projekata koje financiramo vlastitim izvorima. Zadovoljni smo sredstvima koje uspijemo privući iz EU fondova, pa smo tako imali i prvi projekt financiran bespovratnim EU sredstvima, izgradnju trajektne luke Tkon. Projekt je vrijedan 32 milijuna kuna i ono što je meni i mom timu veliko priznanje činjenica je da smo za njega dobili i pohvale od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije koja nas je navela kao primjer kvalitetnog rada. Tu moram istaknuti i gospođu Branku Batur kao voditeljicu projekta, imamo i kolegu zaduženog za javnu nabavu kao dio našeg malog, ali očito uspješnog tima, kaže Škibola, otkrivajući kako je već u Ministarstvu dobio osobnu pohvalu od ministra Butkovića.
– Lijepo je čuti pohvale i lijepo je kada netko prepozna vaš rad. No, nisam bio iznenađen ovom ministrovom rečenicom jer mi je to već rekao u Zagrebu, ali je lijepo čuti to i javno. Mi smo mali tim, ali ipak poslujemo dosta uspješno i u ovim teškim uvjetima koronavirusa. Ni za vrijeme prvog lockdowna ni jedan dan nismo stali s radom, dapače, cijelo smo vrijeme radili i sa strankama, pojašnjava ravnatelj Škibola.


Sredstva treba utrošiti do 15. prosinca
Na pitanje pak kakve su mu informacije s terena, odnosno jesu li gradovi i općine zadovoljni ulaganjima u njihovu lučku infrastrukturu te kada će se krenuti s realizacijom projekata za koje su ugovoreni projekti proteklog petka u Gaženici, ravnatelj kaže kako su apsolutno zadovoljni jer to su projekti koje smo kandidirali zajedno s općinama i trenutno su u fazi javne nabave.
– Dobro su pripremljeni te nismo imali problema ni s javnim nabavama ni sa žalbama, tako da nam zaista sve ide po planu. Što se tiče projekata dogovorenih u Gaženici, sva sredstva za te projekte treba potrošiti do 15. prosinca ove godine. Za neke projekte, poput luke u Dragama, već povlačimo sredstva, a za Sukošan, Privlaku i Čeprljande javna je nabava u tijeku te očekujem da ćemo do 15. travnja imati ugovore i izvođače i početi raditi. Očekuje nas još jedan veliki projekt za koji je javna nabava također u tijeku, a to je EU projekt Sali koji je dosta velik i zahtjevan te sada pratimo kako će proći javna nabava za radove. Riječ je o gradnji 150 metara dugog obalnog zida te lukobranu procijenjene vrijednosti od preko 78 milijuna kuna bez PDV-a. To je vrlo zahtjevan i složen projekt i pažljivo ga pripremamo pazeći na rokove jer ukoliko ga ne završimo do prosinca, fond se zatvara te sve nakon toga ide na teret Županijske lučke uprave. No, nadamo se da će sve ići svojim tijekom te da ćemo sve završiti na vrijeme, ističe Škibola.




Najvažniji projekti
U Županijskoj lučkoj upravi saznajemo i za najvažnije projekte koji su u fazi realizacije. Osim luke Tkon, tu su: izgradnja obalnog zida u luci Kali Batalaža vrijedna 1.500.000 kuna, sanacija dijela rive u luci Tribanj Kruščica vrijedna 472.320 kuna bez PDV-a, uređenje obalnog pojasa Drage – Dugovača ukupne vrijednosti 25,1 milijun kuna s PDV-om, uređenje dijela obalnog pojasa u luci Sukošan od 9.334.000 kuna, sanacija luke Premuda Krijal vrijedne 995.214,375 kuna, sanacija obalnih zidova u luci Ugljan Čeprljanda nabavne vrijednosti 912.500 kuna te projekt sanacije glavnog mula u luci Privlaka vrijedan 3.000.000 kuna.


Završetak luke Tkon predviđen za 15. lipnja ove godine
U Županijskoj lučkoj upravi ističu projekt luke Tkon kao prvi od 28 projekata koji će se sufinancirati bespovratnim sredstvima EU-a, napominjući kako je cilj projekta omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd-Tkon, budući da je prijašnji pristan bio skučen i ukrcaj se izvodio izravno iz mjesne prometnice.
– U 2020. godini u potpunosti su dovršeni obalni i parapetni zid. Svi iskopi i nasipanja na dijelu propusta za cirkulaciju mora su završeni, postavljeni su predgotovljeni elementi »B« i »I« te se kreće s ugradnjom prednapetih nosača. Također su završena sva predviđena nasipanja oko ovih elemenata, a gotovi su i radovi na izradi kamenih konstrukcija-pera, dva bliža obali dužine svaki 14 metara koji služe za smanjivanje dužobalnog transporta pijeska. U 2021. godini slijede završni radovi asfaltiranja čekališta te sanacija obalnih zidova, ističu u ŽLU-u, napominjući kako je završetak radova predviđen za 15. lipnja ove godine.