»Hajdemo do Vrane«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U subotu, 2. travnja hodnja povijesnom Vranom, druženje i zabava
Navedena staza osmišljena je i izrađena od strane članova PD Belveder i na prvom pohodu, ujedno i otvaranju staze, u ožujku 2015. godine, sudjelovalo je oko 150 planinara i šetača. Staza je u suradnji s Turističkom zajednicom Pakoštane zamišljena kao proširenje turističke ponude za ljubitelje prirode, šetače, planinare i ljude željne aktivnijeg odmora
Staza u prekrasnom krajoliku

Planinari, šetači, rekreativci i svi ostali koji vole uživati u prirodi pozvani su u subotu 2. travnja na međunarodni planinarski pohod »Hajdemo do Vrane«. One koji odluče doći čeka hodnja povijesnom Vranom na stazi »Hajdemo do Vrane« i druženje na rubu Parka prirode Vransko Jezero, a program pohoda je zaokružen zabavom u prostorijama PD Belveder u kampu Sv. Dominik u Biogradu.

Plan pohoda

Navedena staza osmišljena je i izrađena od strane članova PD Belveder i na prvom pohodu, ujedno i otvaranju staze, u ožujku 2015. godine, sudjelovalo je oko 150 planinara i šetača. Staza je u suradnji s Turističkom zajednicom Pakoštane zamišljena kao proširenje turističke ponude za ljubitelje prirode, šetače, planinare i ljude željne aktivnijeg odmora, gdje su osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu, Dinari, uključeni i povijesni objekti kojima selo Vrana obiluje.
Staza tako prolazi pored Hana Jusufa Maškovića, starog grada Laurane, templarske utvrde, nekoliko izvora vode iz kojih su akvadukti išli do povijesne Jadere, preko Gradina i vrhova iznad Vrane do ostataka antičke Zamine.
Staza je osrednje kondicijski zahtjevna, 3-4 sata hoda, po kamenitom, krškom terenu, bez šumskog pokrova, izloženo suncu. U dinamičkom planu je: 9.00 okupljanje u Hanu Jusufa Maškovića, prijave 11.00 početak pohoda, 11.10 obilazak starog grada Vrane (templarske utvrde), 11.30 izvor Pećina, 12.15 Gradina, kraći odmor (10-15 min), 13.00 vidikovac Mali Bak, duži odmor (30-40 min), 14.15 izvor Vila, kraći odmor, 15.00 Zamina, 15.30 završetak pohoda, transfer sudionika pohoda autobusom prema Hanu. Zatim je u 16.00 ručak u Vrani te povratak u Biograd, u kamp Sv. Dominik gdje je organizirana zabava i svirka banda Jeremiahs.

Upute sudionicima

Kotizacija 30 kn (djeca ne plaćaju) - uključuje obrok.
Svi sudionici pohoda sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su se pridržavati uputa organizatora i vodiča, u suprotnom se neće smatrati sudionicima pohoda, bez obzira na plaćenu kotizaciju. Organizator se ne može smatrati odgovornim za bilo kakve neželjene posljedice. Na pohod treba doći adekvatno pripremljen, sukladno vremenskim i terenskim uvjetima, u čvrstoj obući, planinarskim cipelama, odjeveni adekvatno temperaturi, obavezno trebaju ponijeti bocu vode, minimalno 1,5 l te zaštitu od sunca. Ukoliko neki od sudionika uzimaju neke posebne lijekove ili terapiju trebaju upozoriti na to vodiče i/ili pripadnike GSS-a da se zna ako zatrebaju. Psi su dobrodošli, a vlasnici su odgovorni za svoje i njihove postupke.
Za sve informacije zainteresirani se mogu javiti predsjedniku PD Belveder Robertu Pejiću na tel. 098/742-983.

«Selo Vrana povist ti je znana«

Mjesto Vrana je u svoje vrijeme bilo središte kako svjetovne tako i crkvene moći. Vrana je iznjedrila mnoštvo poznatih ličnosti, počevši od Jusufa Maškovića, admirala turske flote rođenog Vranjanina, tu je stolovao vranski prior i hrvatski ban Ivan Paližana. Stari grad Vrana poznatiji kao Laurana posljednje je utočište vitezova templara na prostorima ondašnje Europe. Potraga za zakopanim i nestalim blagom templara (još uvijek tajna) započeta je početkom devedesetih godina kad je ondašnja JNA tragom tih priča i legendi, zamalo započela iskopavanja. Srećom Domovinski rat spriječio je devastaciju ostataka starog grada Vrane.
Han Jusufa Maškovića, u cijelosti sačuvano zdanje turske ostavštine na našim prostorima je ujedno i najzapadniji te najsačuvaniji objekt iz vremena Otomanskog Carstva u doba Kandijskih ratova.
Prohujalo je vrijeme, prošli su Turci i templari, stolovali su banovi i plemići, tu su se rodili svijetu nadaleko poznati Lucijan Vranjanin arhiktet i Franjo Vranjanin čuveni kipar, koji su ostavili traga na nizu građevina širom svijeta, Rodio se tu i Toma Ilirik, katolički reformator 15. st. proglašen blaženim...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno