Krajolik i nebo Isusove domovine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izložba fotografija Branka Antunovića u Domu kulture Obrovac
Izložene su 24 fotografije s hodočašća, koje svjedoče, što autor posebno potencira, sličnosti krajolika Isusove i naše domovine. Izložba pjesnika i fotografa B. Antunovića, posvećena nezaboravnoj mu preminuloj supruzi Ružici, može se pogledati do 8. travnja. Izložba je prodajna i veći dio sredstva je namijenjen je djeci Ukrajine
Marko LEDENKO - MANE
Svi su uživali u izložbi i prigodnom programu

U Galeriji Doma kulture Obrovac, na sam blagdan sv. Josipa, zaštitnika obitelji Obrovca i okolnih mjesta, uz epidemiološke mjere i nazočnost mnogih posjetitelja, otvorena je izložba fotografija u boji fotografa i pjesnika Branka Antunovića iz Perušića Donjeg. I to nakon Benkovca, Knina, Zadra i Vira.

Na samom početku, Ika Jurjević, u ime organizatora, KUD-a Sv. Josip - Obrovac, ne skrivajući radost i veselje zbog samog događanja, nazočnima je uputila riječi dobrodošlice kao i zahvalu autoru izložbe, Branku Antunoviću. Pozvala je sve nazočne da nakon završetka programa dođu u malu dvoranu na domjenak kojeg je organizirao Grad Obrovac.
Dragica Modrić je po običaju pripremila bukovački prisnac, Luka Čačić iz Zadra svirao je violinu, skladbu Fiocco alegro i vrlo nadahnuto u recital duhovne poezije uveo pjesnike. Sa stihovima su nastupili: Branko Antunović, autor izložbe, »Vodi me Majko«; Višnja Modrić - Obrovac, »Božji putnik« i »Ja vjerujem«; Slavica Maričić (obrovačka nevjesta) - Zagreb, »Pitam se«; Mladen Baraba - Babulj grad - Paljuv, »Za suncem«, dok je stihove osmogodišnje Petre Antunović - Zagreb »Svijet je lopta šarena«, govorio njezin djed Branko Antunović.

Svečano otvorenje izložbe »Krajolik i nebo Isusove domovine« uveličala je nazočnost nekoliko KUD-ova obrovačkog kraja, odnosno Zadarske županije.
Osvrt na izložene fotografije, kojeg je napisao Boris Žuža, umjetnik i likovni pedagog, pročitala je Višnja Modrić, profesorica u Srednjoj školi Obrovac.
Izložbu, kojoj je pokrovitelj Grad Obrovac, otvorila je gradska pročelnikca Gordana Renić, a program je i ovog puta vrlo nadahnuto vodio Mihovil Mijo Brkić.
Izložene su 24 fotografije s hodočašća, koje svjedoče, što autor posebno potencira, sličnosti krajolika Isusove i naše domovine.

- Ova zanimljiva izložba pjesnika i fotografa B. Antunovića, posvećena nezaboravnoj mu preminuloj supruzi Ružici, za znatiželjnike koji će zasigurno naći povijesnih, vjerskih i ljudskih poveznica između svoje osobnosti i prezentiranog, može se pogledati još do 8. travnja, svakim radnim danom, kazao je Zvonko Čulina.

U vrijeme gostovanja u Zadru i Viru izložba je imala humanitarni predznak i to za ublažavanje posljedica katastrofalnog potresa na području Petrinje, Siska i Gline.
Sada je izložba također prodajna i veći dio sredstva je namijenjen djeci Ukrajine.

Foto zapisi s putovanja po Svetoj Zemlji

U vezi ove izložbe vrijedi izdvojiti nekoliko isječaka iz osvrta prof. Umjetnosti Borisa Žuže: »Branko Antunović je osobiti zaljubljenik u umjetničku fotografiju u boji. Osobitost njegovih foto zapisa je da su nastali na autentičnim mjestima s njegova puta po Svetoj Zemlji. I izloženi eksponati upućuju na činjenicu da je taj izniman povijesno-zemljopisni krajolik značajan kao mjesto susretanja i međusobnog utjecaja triju velikih monoteističkih religija; kršćanstva, judaizma i islama. Ipak, temeljni motiv ovog ciklusa fotografija je vezan uz život i mjesta boravka Isusa iz Nazareta, sela smještenog na jednom od brežuljaka Galileje.U svojim nadahnutim propovijedima Isus je obilazio Galileju ističući moral i pobožnost, osuđujući iskorištavanje siromašnih od strane bogatih te zazivao pravednost i jednakost čovjeka pred Bogom. Navedene činjenice svakako su dodatno nadahnule autora da objektivom bilježi i dokumentira trenutne impresije tih povijesnih mjesta (Galileje, Haife, Masade, Mrtvog mora, Tabora, Betlehema).
U odabiru i predočavanju povijesnih lokaliteta zamjetna je osobita nadahnutost autora s osnovnom težnjom da radost viđenog podijeli s posjetiteljima izložbe te ih tako i same učini sudionicama tog nesvakidašnjeg putovanja, ispunjenog posebnom duhovnom snagom koja iz njih zrači«.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno