Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipčević i Perić “u lovu” na Ružića

Autor: Roman Morović

23.04.2010. 22:00
Stipčević i Perić “u lovu” na Ružića

Foto: Zvonko KUCELIN



U proteklih mjesec dana Perić je po utakmici ostvarivao čak 22,89 indeksnih poena, Stipčević 18,89, Car 17,11, a Ružić 16,56
Tko će nasljediti prošlosezonskog kapetana Todora Gečevskog na mjestu najkorisnijeg igrača Zadra u tekućoj sezoni? Prošle sezone Gečevski je uvjerljivo odnio primat sa prosječnom valorizacijom 17,55 u 58 odigranih utakmica, ispred Dejana Ivanova (14,38), koji je u konkurenciju ušao unatoč ranijem odlasku iz kluba, zato što je odigrao više od 50 posto ukupnog broja utakmica. Treći je bio Rok Stipčević (13,78), četvrti Hrvoje Perić (12,05), peti Tomislav Ružić (9,19), a šesti Damir Rančić (8,63). Od igrača koji su i ove sezone u sastavu, Boisa je imao prosjek 9,91, ali je odigrao manje od 50 posto utakmica pa je završio “ispod crte”, kao i Marko Car (6,00), te mladi Pavle Marčinković (4,25). S obzirom na brojne promjene unutar momčadi, što prošle, što tokom ove sezone, bitno se izmijenila i minutaža i učinak igrača pa u konačnici i poredak na tablici. Tako od samoga početka ove sezone primat opet drži kapetan, Tomislav Ružić, koji se, s povećanjem minutaže, prometnuo u jednog od ključnih igrača momčadi. Tome je za 29 minuta po utakmici do sada u prosjeku davao 12 poena, uz 7 skokova, te je jedini igrač Zadra koji ima preko 15 indeksnih poena po susretu.
Zanimljivi troboj na vrhu
Ipak, za razliku od prošle sezone, kada je Gečevski uvjerljivo držao prvu poziciju od početka do kraja, ove je sezone “borba” na vrhu kud i kamo zanimljivija. Ovo “borba” stavili smo pod navodne znakove jer jasno je da nitko od igrača dok igra ne razmišlja o osobnoj statistici, već mu je na prvom mjestu učinak, odnosno pobjeda momčadi. No, dok se igrači i treneri na treninzima u ovoj kratkoj stanci trude kako bi što više unaprijedili igru momčadi uoči završnice sezone, mi se možemo pozabaviti ovakvim statistikama. Situacija na vrhu je, dakle, mnogo zanimljivija nego prošle sezone, jer su se kapetanu Ružiću opasno približili Rok Stipčević i Hrvoje Perić. Rok, koji je zbog ozljede ruke propustio jednu utakmicu, u prosjeku igra najviše, gotovo 34 minute, uz učinak od 14 poena, četiri asistencije i dva skoka po susretu. Od prvog mjesta dijeli ga praktički jedna utakmica u kojoj bi trebao imati 14 indeksnih poena više od kapetana. Primjerice, ako protiv Svjetlosti Rok ostvari valorizaciju 34, a Tome 20, prvo mjesto preuzet će razigravač. No, do kraja sezone je još dosta utakmica, najmanje osam, a najviše četrnaest u kojima je sve moguće pa i to da na koncu iz trećeg plana pobijedi odlični Hrvoje Perić, koji je u posljednjem kolu u Zaboku odigrao svoju statistički najbolju utakmicu sezone (val. 35). Samo je jednom do sada u dresu Zadra imao veću valorizaciju, prošle sezone protiv Benettona u Trevisu (40), no imao je još niz odličnih utakmica, koje su rezultatski bile i mnogo važnije od ove dvije, a u kojima brojke nisu bile tako visoke. Zanimljivo, Dubrovčanin je najkorisniji igrač Zadra u pozitivnoj seriji od devet uzastopnih pobjeda, koja će se idući utorak (Svjetlost u Krešinom domu) sigurno produžiti i na deset, a kasnije, nadaju se Zadrani, još i više. U proteklih mjesec dana Perić je po utakmici ostvarivao čak 22,89 indeksnih poena, Stipčević 18,89, Car 17,11, a Ružić 16,56.
Car najugodnije iznenađenje
Tako dolazimo do još jednog igrača koji je, uz spomenutu vodeću trojku, u posljednje vrijeme najviše vukao momčad u ovom pobjedničkom nizu, naročito što se tiče napadačkog učinka. Marko Car se čvrsto usidrio na četvrtoj poziciji najkorisnijih igrača Zadra u ovoj sezoni, te je svakako najveće i najugodnije iznenađenje i igrač koji je do sada najviše napredovao. Zaista je malo tko uoči početka sezone očekivao da će Car biti jedan od ključnih igrača Zadra. No, Karlovčanin je marljivo radio i strpljivo čekao svoju priliku, a kada ju je dočekao, objeručke ju je zgrabio. U dvjema najtežim i najvažnijim utakmicama u pobjedničkoj seriji, protiv Cedevite i Cibone, Car je odigrao svoje do sad najbolje utakmice u dresu Zadra i povukao je ostatak momčadi na putu do pobjede. Naravno, svjestan je i on da se od nekoliko dobrih utakmica ne može živjeti i da će zadarski navijači naročito sada, nakon što su vidjeli da može, od njega očekivati još takvih utakmica, no s obzirom na to u kakvoj je formi, nema razloga da do kraja sezone još par puta ne potopi zagrebačke momčadi. Još jedan igrač koji je od početka sezone dosta napredovao, unatoč tome što je posljednje dvije utakmice prosjedio na klupi, je Trent Plaisted. Američki centar je ove sezone igrao toplo-hladno, ali je jasno da se radi o velikom potencijalu, što je prepoznala i izbirljiva zadarska publika. Kada bi u kratkom razdoblju napravio nekoliko prekršaja, što je i dalje njegov najveći problem, uglavnom bi završavao s malom minutažom i slabim učinkom, no kada bi uspio iskontrolirati situaciju s prekršajima u pravilu je igrao odlično. On svakako ima još mnogo prostora za napredak i u završnici sezone bi trebao biti važna karika u Jusupovoj momčadi, a što se tiče poretka za najkorisnijeg igrača može još pokušati ugroziti Carevu četvrtu poziciju, ali i pripaziti da ga ne preskoči Vladimer Boisa. Gruzijca ove sezone nikako ne ide u napadu i to je primarni razlog zašto, s obzirom na veliku minutažu (treća iza Stipčevića i Ružića), ima malu prosječnu valorizaciju (7,95). Borbenosti i želje mu nikada nije nedostajalo, no koncentracije i preciznosti u napadu često jest, a u završnici sezone će svako slobodno bacanje biti iznimno važno.
Borba mladih za minutažu
Na sedmom i osmom mjestu su dvojica igrača koji su tokom sezone napustili klub, Micah Downs i Damir Rančić. Amerikanac je u dresu Zadra odigrao 25 utakmica i do kraja sezone će vrlo vjerojatno pasti ispod crte pa će njegovo mjesto preuzeti Kaštelanin, što znači da će drugi razigravač Vedran Morović na kraju sigurno biti osmi. Od mladih igrača, jedini koji je do sada nastupio na više od pola utakmica je Jure Škifić (većina pod Sagadinom), a on ima i najnižu valorizaciju u momčadi. No njemu, kao ni Bilanu, Šarliji, Baturu i Marčinkoviću, statistika doista ne bi trebala ništa značiti. Njima je najbitnije da daju sve od sebe, kako na treninzima, tako i u onih nekoliko minuta na utakmici, te da se pokušaju izboriti za povjerenje trenera Jusupa. Sigurno će više minuta dobiti uskoro, kada u Krešin dom redom dođu Svjetlost, Darda i Trogir i to će im biti najbolja prilika da dobrom igrom, borbenošću i zalaganjem natjeraju trenera da ih ubaci i u jačim i važnijim utakmicama. Na kraju, ne treba zaboraviti spomenuti činjenicu da je svim igračima u ligi za prvaka bitno porasla prosječna valorizacija u odnosu na NLB ligu, što je i logično s obzirom na razliku u kvaliteti između jednog i drugog natjecanja. Osam uzastopnih pobjeda u prvenstvu Hrvatske sigurno nemaju jednaku težinu kao i u NLB ligi ili Eurokupu, ali su ovoj momčadi bile itekako potrebne za povratak mira i stjecanje samopouzdanja uoči borbe za prvo mjesto i prednost domaćeg terena u doigravanju. A ne treba posebno naglašavati da bi samo naslov prvaka Hrvatske s ove sezone zadarskih košarkaša skinuo epitet neuspješna.