Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uskrsne čestitke putuju mobitelom i elektronskom poštom

23.04.2011. 22:00
Uskrsne čestitke putuju mobitelom i elektronskom poštom


Kod slanja čestitki zabilježen je osjetan pad, rekao bih da se danas čestitke šalju i do 50 posto manje u odnosu na razdoblje kada je to bila redovita pojava u vrijeme blagdana. Najveći pad osjećamo u posljednjih pet godina, koji je, rekao bih, iz godine u godinu rastao za pet do deset posto, ističe Božidar Zdrilić


Osim odlaska na misu, blagoslova hrane te uskrsnog doručka uz molitvu u krugu obitelji te kupovanje uskrsnih čestitki, ispisivanje lijepih želja, adresa i njihovo slanje donedavno je činilo Uskrs. Bio je to jedan izuzetno topli običaj koji su svi rado njegovali, smatrajući ga neizostavnim dijelom tradicije, koju su ljubomorno čuvali.
“Starinski” običaj
No pojava informatizacije i nametnuti moderni način života koji je ubrzao svakodnevicu svih uvjetovali su brisanje brojnih “starinskih” običaja, a isto se dogodilo i s toliko čuvanom tradicijom slanja čestitki. Pojavom mobitela i interneta dostupnog svima, “ručno” pisanje i slanje čestitki zamijenjeno je sms porukama i elektronskom poštom. Među onima koji se još ne odriču ovog tradicionalnog načina čestitanja samo je manji broj starije populacije, dok nove generacije čestitke izložene na prodajnim mjestima ne zamjećuju. Da je tako doznajemo i u zadarskoj Pošti, odakle navode da je u posljednjih pet godina slanje božićnih, pa tako i uskrsnih čestitki upola smanjeno.
– Kod slanja čestitki zabilježen je osjetan pad, rekao bih da se danas čestitke šalju i do 50 posto manje u odnosu na razdoblje kada je to bila redovita pojava u vrijeme blagdana. Najveći pad osjećamo u posljednjih pet godina, koji je, rekao bih, iz godine u godinu rastao za pet do deset posto, ističe Božidar Zdrilić, voditelj sortirnice u zadarskoj Pošti, navodeći da nije riječ o osjetnom padu isključivo čestitki, nego pošiljki općenito.
Nekada je, kako kaže, u ovo uskrsno vrijeme zadarskom Poštom dnevno prolazilo i preko deset tisuća pošiljki, dok je danas taj broj daleka prošlost.
– Na području grada Zadra imamo ukupno 41 poštanski sandučić, u kojima trenutačno u ovom preduskrsnom razdoblju imamo oko tisuću komada pošiljki dnevno, od čega je oko 600 uskrsnih čestitki. Na istom je području još 50 poštanskih ureda koji prikupe približno jednak broj pošiljki, kaže Zdrilić, navodeći da je vidljivo da su među onima koji još šalju čestitke uglavnom osobe srednje i starije dobi te da je evidentno da ovim “starinskim” metodama čestitanja najviše pribjegavaju stanovnici ruralnih sredina.
Toplina pisane riječi
Jednako je potvrdila i zaposlenica u Poštanskom uredu na Poluotoku, ističući da je informatizacija “napravila svoje”.
– Jako malo je onih koji još šalju čestitke i rekla bih da je to nekolicina preostalih ljubitelja tradicije, pisane riječi i topline kojom odiše čestitka. Tu su tradiciju zadržali oni stariji i jedino oni je još čuvaju bez obzira na dostupnost sms ili e-mail poruka. Najdrastičniji pad bilježimo u posljednjih pet godina i ne bih rekla da je uzrok tome kriza. Riječ je isključivo o promjeni navika i izumiranju starih običaja, kazala je ova zaposlenica, navodeći da ovaj poštanski ured u svojoj ponudi i dalje ima bogatsvo čestitki, čija je prodaja u znatnom opadanju.
Nitko od građana koje smo zatekli u ovom zadarskom poštanskom uredu na slanju pošiljki nije slao uskrsne čestitke, a svi oni mahom priznaju da su se ovog lijepog običaja odviknuli.
– Do prije nekoliko godina redovito sam slala čestitke i za Božić i za Uskrs, ali u posljednje vrijeme su to svi zanemarili pa tako i ja. Ipak, još se trudim svojim prijateljima i rodbini starije životne dobi poslati čestitku, jer oni se tog običaja i dalje drže i to je lijepo. Tako ću učiniti i ove godine, mladima ću čestitati sms-om, a starijima ću poštom poslati čestitku, kazala je ova gospođa.
Ipak, na pitanje o uskrsnim čestitkama jedna mlada djevojka se nasmijala, istaknuvši da nikad u životu nije “olovkom” napisala čestitku, ali se za velike blagdane svojih prijatelja uvijek sjeti i lijepe im želje uputi sms-om.
No nešto stariji gospodin kazao je da je on generacija pisanja i slanja čestitki i zato se te navike ne želi odreći.
– Slanje čestitki u vrijeme blagdana lijepi je običaj koji ne bi smio nestati, jer za mene nema intimnije, toplije i humanije stvari od toga, kaže ovaj gospodin, navodeći da se on ove tradicije ne odriče.