Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Volonteri izgradili 28 metara novog suhozida

25.04.2018. 06:47
Volonteri izgradili 28 metara novog suhozida


U subotu, 21. travnja, završio je volonterski program Suhozidar/ka koji se održava treću godinu za redom u Parku prirode Vransko jezero. Da gradnja (suho)zida nije simbol podjele i razdvajanja dokazali su ovogodišnji volonteri/ke! Bez obzira na različitosti, pokazali su iznimnu složnost, a osim 28 metara novog suhozida (!) izgradili su nova prijateljstva koja će, ne sumnjamo, biti jednako čvrsta i trajna.
Vještinu zidanja „u suho“ volonteri/ke su učili pod vodstvom supervizora iz udruge 4 Grada Dragodid, kroz 5 radnih dana, a posebno su bili usmjereni na vještinu gradnje i obnove zida sa dva lica „duplice“ te podzidavanje. Plod njihova rada je krasan suhozid, dužine 28 metara, koji će lučicu Prosika i prostor uz kanal činiti ljepšim i ugodnijim svakom posjetitelju. Budući da su planirani suhozid napravili u 4 radna dana, zadnji dan su se imali priliku upoznati s tehnikom obnove urušenih dijelova suhozida pa su tako i obnovili nekoliko metara na putu od info centra Prosika do Jugovira.
Dugogodišnjim zapuštanjem podzidane gomile i ograde uz put su se na mnogim mjestima urušile pa je bilo potrebno raskrčiti urušeno kamenje i ponovo sazidati podzid. Volonterima/kama su se u radu, u četvrtak i subotu, pridružili i članovi DSR Fortune iz Pirovca koji redovito sudjeluju na volonterskim akcijama u Parku.
Dodatnu pomoć volonteri/ke su pružili i prilikom akcije čišćenja ilegalnih odlagališta u Parku prirode koja se održala u nedjelju, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje. Njihov vrijedan rad bio je nagrađen edukativnim izletom po istaknutim lokacijama u Parku prirode, posjetom Maškovića hana u Vrani te simboličnim poklonima Javne ustanove.
-Možemo reći da je ovogodišnji volonterski program bio iznimno uspješan te je donio zadovoljstvo i novo znanje volonterima/kama, a Parku prirode ostvarene ciljeve prema obnovi tradicijske baštine i prenošenju znanja, ističu organizatori, koji se i ovim putem zahvaljuju ovogodišnjim volonterima te svima koji su doprinijeli njihovom ugodnom boravku i radu, te se vesele budućim volonterskim iskustvima.