Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

[FOTO] GRABAR-KITAROVIĆ: “Ovaj terminal ujedno je dokaz da se za prave projekte vrijedilo truditi!”

24.04.2019. 15:01
[FOTO] GRABAR-KITAROVIĆ: “Ovaj terminal ujedno je dokaz da se za prave projekte vrijedilo truditi!”


Nakon što je krajem rujna 2016. godine položila kamen temeljac, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je svečano otvorila zgradu Putničkog terminala u Gaženici u koju je uloženo 26 milijuna eura, a uz brojne uzvanike i goste svečanosti su nazočili izvršni direktor Global Ports Holding Stephen Xuereb, ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić te župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidar Longin.
– Zadar iznimno vrijednog kulturnog naslijeđa koji svojom ljepotom privlači veliki broj turista ne bi se mogao razvijati bez kvalitetne infrastrukture, a ovdje se prožimaju morski, kopneni i zračni putevi i čine jedno od najsnažnijih prometnih čvorišta na Jadranu. Svjesni te činjenice i odgovornosti za buduće naraštaje uspješno ste završili zgradu terminala od koje će koristi imati Zadrani i njihovi gosti, ali i cijela domovina. Ovo je završetak lijepe priče, ali je ovo i važan iskorak za zadarski turizam. Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad, rekla je Grabar-Kitarović dodajući kako je ovaj terminal ujedno i dokaz da se za prave projekte vrijedilo truditi.
U zgradu putničkog terminala uloženo je više od 26 milijuna eura, a u cijelu luku 186 milijuna eura iz kredita Europske banke i njemačke razvojne banke.
– Izuzetno mi je drago što vas sve danas mogu pozdraviti u novoj zgradi terminala gdje na licu mjesta možemo vidjeti plodove upornog rada svih uključenih. Zadar danas kao malo koji grad na Mediteranu ima modernu luku izvan gradskog središta udaljenu svega 3,5 kilometra, čime je Poluotok rasterećen od prekomjernog prometa i njegovih štetnih posljedica. Suradnjom s koncesionarom Zipo dobivamo pristup znanjima i promotivnim kanalima koje do sada nismo imali. Od koncesionara se očekuje ono što je potpisano, povećanje broja putnika na 220 tisuća, otvaranje home porta u roku od četiri godine te povećanje putnika u međunarodnom prometu za 40 posto, najavio je ravnatelj LUZ-a dodajući kako je do sada potpisano 13 komercijalnih ugovora za prostore u zgradi terminala te da su u prostore  već počeli useljavati policija, Lučka kapetanija i Carina čije se kompletno preseljenje očekuje do kraja ove godine.
Župan Longin je najavio da će se u budućnosti raditi na boljim uvjetima za putnike u domaćem prometu, kvalitetnijim uslugama u ribarskim lukama, te je najavio i da će se izgradnjom obalnih zidova vrijednih preko 100 milijuna kuna omogućiti razvoj teretnog prometa.
– Zgrada se postupno stavlja u funkciju, a gospodarstvo će njome dobiti "točku na i". Profitirat će brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za kruzere koji će kretati po cijelom svijetu. Moramo se za to dobro pripremiti, podići kvalitetu hotelskog smještaja i proširiti kapacitet Zračne luke Zadar. Dobili smo mogućnost postati prometnim središtem cijelog ovog dijela Europe, što smo nekada i bili. Gaženica ide dalje! Hvala svima koji su nas do sada pratili i vjerovali u ovaj projekt, poručio je zadarski župan.
Izvršni direktor Global Ports Holdinga Stephen Xuereb naglasio je kako je Zadar važan dodatak njihovoj ponudi na Mediteranu te će nakon Venecije i Crne Gore upotpuniti ponudu na kruzing tržištu.
– Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast. Nastavljamo raditi i nadamo se da ćemo pomoći Zadru u razvoju, kao i cijeloj Hrvatskoj. Posvećeni smo razvoju izvrsnosti u ovom poslu, rekao je Xuereb.
Pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je kako je projekt Nove luke Gaženica jedan od najvećih i najvažnijih insfrastrukturnih projekata u Hrvatskoj za koji je trebalo vizionarstva i hrabrosti.
– Ovaj projekt će uvelike usmjeriti daljnji razvoj grada Zadra i šireg zadarskog područhja te dati novi inpuls razvoju zadarske županije. Ministar Oleg Butković dao je podršku ovom projektu. Vjerujem da ćemo kvalitetnom suradnjom nastaviti zajedno raditi na budućim projektima razvoja zračne luke, željezničke, lučke i vestovne insrastrukture u zadarskoj županiji, poručio je Bilaver.