Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pokazalo se da je vlastita kulturna produkcija najveća vrijednost

24.04.2020. 19:44


Kulturna i kreativna industrija bile su jedne od prvih koje su teško pogođene pandemijom uzrokovanom COVID-19 virusom, a kako se sada čini, posljednje će se i vratiti u svoje uobičajeno pred-korona razdoblje poslovanja. Zbog mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje virusa zatvoreni su muzeji, kina, kazališta, koncertne dvorane i otkazani svi planirani kulturni događaji. Uslijed toga kulturni sadržaji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj i Zadru, preseljeni su u virtualni svijet gdje je kultura dobila novi život i gdje su građanima omogućeni besplatni on-line kulturni sadržaji.
– Javne ustanove u kulturi Grada Zadra u vrlo kratkom vremenu prilagodile su se novim okolnostima, istaknula je pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra, Dina Bušić. Svaka ustanova ima svoje rasporede te se brine za sigurnost svojih prostora, organizira dežurstva kao i rad od kuće. Osim toga djelatnici koji ispunjavaju uvijete, na listi su Stožera civilne zaštite Grada Zadra te su prema njihovom pozivu dostupni za zadatke koje im nadležni stožer zadaje.


«Petkom u 20:00«
HNK Zadar i Koncertni ured, Zadar, uz izuzetno aktivnu komunikaciju preko društvenih mreža na kojima podsjećaju na važne obljetnice skladatelja, glumaca, izvođenja pojedinih programa, festivala, svjetski relevantnih podataka bilo o glazbi, bilo o kazalištu, te na taj način svoju publiku održavaju aktivnom, posegnule su u vlastitu arhivu. HNK Zadar još je krajem ožujka osmislio projekt Petkom u 20:00 te na YouTube kanalu kao i na Facebook stranici ustanove emitira vlastite produkcije, istaknula je pročelnica Bušić:
– Emitiranja su započeli 27. ožujka, povodom Svjetskog dana kazališta s predstavom »Ostavljam te« u režiji Matjaža Latina, za koju je dramska prvakinja Jasna Ančić 2017. godine nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju ulogu u predstavi te 3. travnja s legendarnom predstavom »Stoše od Foše« ili ti Kate Kapuralica u režiji Dražena Ferenčine. Nastavili su sa komedijom »Kokoš« 10. travnja u režiji Dražena Ferenčine, a 17. travnja s predstavom »Dom Bernarde Albe« u režiji Dražena Ferenčine, a koja okuplja izvrsnu žensku glumačku postavu.
Pročelnica Bušić je naglasila kako se posebno u ovoj situaciji pokazalo koliko su dragocjene produkcije domaćih ansambala – glumačkog ansambla HNK Zadar i Zadarskog komornog orkestra:
– Svijest o tome odavno postoji no sada je osobito evidentno da je vlastita produkcija najveća vrijednost te se ansambli poput ansambla HNK Zadar i Zadarskog komornog orkestra trebaju razvijati i njegovati na poseban način. To je ujedno i jedan od ključnih ciljeva Plana razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026.«, istaknula je pročelnica i nastavila:
– Ono što je važno i lijepo jesu gostovanja drugih ansambala, glazbenika i glumaca u našem gradu i to je jako dobro, a sve kako bi se razmjenjivala iskustva, ostvarivali kontakti, kako bi publika imala priliku konzumirati gostujuće sadržaje, uploviti u neke druge produkcijske svjetove, no ono što smatram i što potičem kao pročelnica ali i kulturni radnik, jest razmišljanje o tome koliko je dragocjena upravo vlastita produkcija, vlastiti proizvod, a to je sada u ovoj situaciji očigledno. Upravo s prikazivanjem predstava i koncerata tih ansambala obje su javne ustanove izašle pred publiku. Naime, za izvedbe vlastitih ansambala ne morate tražiti prava, lako se dogovori odobrenje s nekim solistom ili gostom, dok za gostujuće produkcije – nemate niti motiva – to je jednostavno tuđi proizvod i tuđe vlasništvo zasigurno iskorišteno na nekim drugim platformama, upravo od strane onoga koji na njega polaže prava.


Digitalne matineje četvrtkom u 11 h
Koncertni ured Zadar započeo sa tzv. streamingom svog, gradskog ansambla, tzv. Digitalne matineje četvrtkom u 11 h na YouTube kanalu ustanove.
– Prva na rasporedu bila je 9. travnja Šesta simfonija ovogodišnjeg slavljenika Ludwiga van Beethovena, u izvedbi Zadarskog komornog orkestra, pod ravnanjem Ivana Repušića, s Glazbenih večeri u sv. Donatu 2016. godine. Druga po redu matineja bila je 16. travnja. Ova matineja vratila nas je u trenutak povratka u Kneževu palaču kada smo organizirali koncert Zadarskog komornog orkestra koji se nakon gotovo 30 godina vratio u dvoranu u kojoj je redovito svirao. Koncert smo prigodno nazvali Povratak u gnijezdo, podsjetila je pročelnica Bušić.
Kao i HNK i Koncertni ured stvara vlastitu produkciju i arhivu pa se, u skladu s mogućnostima, uvijek vodilo računa o snimanjima koncerata.
– Koncerti Zadarskog komornog orkestra počeli su se snimati još dok je Koncertni ured bio pod upravljanjem HNK Zadar. Na početku se radile audio, a kasnije i video snimke, posebice tijekom ljetnih mjeseci za one najvažnije i najspektakularnije koncerte orkestra sa svjetskim solistima. Useljenjem u Kneževu palaču, u kojoj je Koncertni ured Zadar na upravljanje i korištenje dobio i bogatu opremu, snimaju se svi koncerti, objasnila je pročelnica Bušić.




Virtulano čitanje slikovnica za djecu
I Gradska knjižnica Zadar prisutna je na mrežnim platformama. Na svom YouTube kanalu i profilima društvenih mreža, svakodnevno objavljuje preporuke knjiga, video-preporuke za čitanje online dostupne građe te preporuke za glazbu i film, koji se mogu gledati od kuće.
Virtualno je nastavljen projekt poduke osnovnog korištenja sustava e-Građani, Postani e-Građanin, uz pomoć Knjižnice te je, na YouTube kanalu Knjižnice, dostupan video materijal, kojim korisnici imaju mogućnost online poduke (Preuzimanje domovnice, Preuzimanje laboratorijskog nalaza, Predaja zahtjeva za e-Propusnicu i dr.).
Dostupan je sadržaj digitalizacijskog projekta Delmata, namijenjen učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima, ili široj javnosti, za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom, za istraživanje, eksperimentiranje ili kao inspiracija za kreativan rad.
Omogućen je pristup različitim online kulturnim sadržajima, prema sljedećim kategorijama: knjige, poezija, filmski materijal, notni zapisi, slikarstvo i dr. Na mrežnoj stranici Knjižnice mogu se pogledati online izložbe iz Zavičajne zbirke: Zadarski bedemi kroz prošlost, Arheološki nalazi iz prapovijesti zadarskih web-stranica i Trenutci iz prvih 10 godina Ogranka »Aleksandar Stipčević« – Arbanasi.
U suradnji s Kazalištem lutaka Zadar svakodnevno se virtualno čitaju slikovnice za djecu. Glumci-lutkari čitaju slikovnice koje su odabrali i preporučili knjižničari Gradske knjižnice Zadar. Video snimke mogu se pratiti na YouTube kanalu Kazališta lutaka Zadar i Facebook stranici Gradske knjižnice Zadar – od ponedjeljka do petka u 18 sati, nedjeljom u 11 sati.


Kreativni i novi načini komunikacije s publikom
Znanstvena knjižnica nudi pristup digitaliziranoj kulturnoj baštini u fondu Knjižnice (dikaz.zkzd.hr) nudi projekt na kojem rade već niz godina, a to su zvučne knjige (talking-books.zkzd.hr/download). Mogu se predati zahtjevi za skeniranjem građe na [email protected], a nakladnici iz Zadarske županije mogu zatražiti izradu CIP zapisa putem e-pošte [email protected].
– Nakon prvotnog šoka i iznenađenja, zaposlenici u kulturi, s obzirom da uistinu rade plemenite i lijepe poslove te u svakoj situaciji traže kreativne načine razmišljanja i funkcioniranja, brzo su reagirali. Naime, sve javne ustanove u kulturi osmislile su kreativne, nove načine komunikacije s publikom te nove sadržaje koje plasiraju i publici i internetskim putem, bilo preko svojih mrežnih stranica bilo preko društvenih mreža. Iako smo se suočili s izazovnim vremenima i krizom, smatram da je ovaj izazov iznjedrio neku novu virtualnu kreativnost i iskustvo koje će nam svakako koristiti za dalje i za osmišljavanje nekih novih ideja u kulturi, zaključila je pročelnica Dina Bušić.