Naše moderno međunarodno sveučilište je generator znanja i pokretač inovativnih promjena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
PROF. DR. SC. DIJANA VICAN REKTORICA SVEUČILIŠTA U ZADRU
Tijekom posljednjih dvadeset godina radom u nastavi i znanosti opravdali smo misiju naše ustanove kao prostora kreativnog stvaranja i transfera novih znanja i tehnologija. Sveučilište u Zadru se od svog osnutka do danas programski i projektno razvijalo puno brže nego infrastrukturno. Novi studentski dom i novi studentski restoran su doprinos studentskom standardu, a istodobno su osnovni pokazatelji kvalitete visokog obrazovanja
Vedran SITNICA/ ZL
Izvodimo oko 90 različitih studijskih programa iz gotovo svih područja znanosti, a k tome naši su znanstvenici angažirani u provedbi oko 80 znanstvenih i stručnih projekata

Sveučilište u Zadru ove je godine proslavilo 20 godina postojanja. Osim rastućeg broja raznolikih odjela, od humanističkih znanosti, preko menadžmenta i pomorstva, Sveučilište mijenja i vizure grada obnovom starih zgrada te izgradnjom novih. Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju. Studenti ističu da je Zadar grad po mjeri studenata, a jedan od najvećih njihovih problema je pitanje smještaja. Dolaskom turista, studenti su primorani napustiti apartmane te im je smještaj u domu često privlačnije, ali i povoljnije rješenje. Uz postojeći dom, u Novom kampusu upravo je izgrađen novi moderni studentski dom za koji je u tijeku natječaj za smještaj. Osim toga, Sveučilište u obnovu stare Tehničke škole na ulazu u grad, putem europskih fondova, ulaže 34 milijuna kuna. Nekadašnjoj secesijskoj ljepotici žele vratiti stari sjaj, primjeren ulazu na srednjovjekovne bedeme grada, ali i potrebama odjela za psihologiju, sociologiju, lingvistiku te etnologiju i antropologiju.
Ukupna vrijednost ugovorenih projekata Sveučilišta u Zadru je gotovo 200 milijuna kuna.

​Bogata povijest

Rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, koja je na čelu Sveučilišta od akademske godine 2015.-2016., govori o projektima Sveučilišta, novim programima i smještajima za studente, bogatoj povijesti i važnoj obljetnici, ali i viziji za budućnost.
Radovi na infrastrukturnim projektima Sveučilišta su u punom jeku. Ovakav rast sveučilišnih kapaciteta u kratkom roku sugerira da je ovo možda čak i zlatno doba za sveučilišnu infrastrukturu.
- Sveučilište u Zadru se od svog osnutka do danas programski i projektno razvijalo puno brže nego infrastrukturno. Novi studentski dom i novi studentski restoran su doprinos studentskom standardu, a istodobno su osnovni pokazatelji kvalitete visokog obrazovanja. Aktualna izgradnja sveučilišne infrastrukture plod je implementacije sveučilišne razvojne strategije koja se zasniva na razboritom i proaktivnom vođenju naše ustanove te posebno predanom radu kompetentnih stručnjaka koji su pripremili i onih koji provode realizaciju tih zahtjevnih projekata. Pritom treba istaknuti da razvojne potrebe Sveučilišta u Zadru partnerski podržavaju i neposredno pomažu Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Zadarska županija i Grad Zadar.
Posebno mjesto među projektima ima aktualna obnova stare Tehničke škole. Nekadašnji rasadnik zadarskih tehničkih kadrova je godinama stajao zapušten kao ruglo na ulazu u grad. Kako je konačno zgrada pripala Sveučilištu i kako ste pronašli model financiranja?
- Zapuštenu školsku zgradu koju je do 2004. godine koristila Tehnička škola Zadar, i to secesijski dio sagrađen početkom 20. stoljeća, Zadarska županija dala je na trajno korištenje Sveučilištu u Zadru 2007. godine. Obnova te zgrade planirana je projektom »Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće«. Radovi se financiraju iz sredstava alociranih u okviru EU programa Integralna teritorijalna ulaganja na temelju Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga - Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar referentne oznake: KK.06.2.2.13.
Koja je vizija projekta obnove Tehničke škole?
- Obnova zgrade planirana je u sklopu nastojanja Sveučilišta da se omoguće prikladni uvjeti za znanstvenu i nastavnu aktivnost nekoliko sveučilišnih sastavnica, uzimajući u obzir postojeće stanje, posebno deficit prostornih resursa, kao i druge planirane izgradnje i rekonstrukcije. Zgrada će se obnoviti faksimilno u skladu s uvjetima koje su zadali stručnjaci Konzervatorskog odjela u Zadru.
Takozvane radionice nekadašnje Tehničke škole nisu obuhvaćene ovim projektom. Kako će se umanjiti kontrast nove zgrade i derutnih radionica u periodu dok se ne pronađe model za njihovo uređenje?
- Zadarska županija prenijela je Sveučilištu u Zadru pravo građenja na čestici na kojoj se nalaze radionice nekadašnje Tehničke škole 17. lipnja 2021., kad je Sveučilište već osiguralo sredstva za dio koji je Sveučilištu formalno pripadao. Vjerujemo da ćemo iz predstojećih fondova uspjeti osigurati financiranje izgradnje i opremanja te ruševne zgrade te u dogledno vrijeme cjelovito riješiti estetski i funkcionalno skladan kompleks.

Važni objekti

Studentima uskoro vrata otvara novoizgrađeni moderno opremljeni studentski dom s 284 kreveta čija je izgradnja stajala 81 milijun kuna. Objavljen je i natječaj za smještaj u novom studentskom domu, a prema utvrđenim cijenama, bit će to drugi najskuplji studentski dom u Hrvatskoj, odmah iza dubrovačkog. Jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom stajat će 600 kuna, smještaj u trokrevetnoj sobi 675, a u dvokrevetnoj 825 kuna. Kako opravdavate utvrđenu cijenu i smatrate li da će biti veći interes za »stari« dom u kojem je smještaj 300 kuna?
- Velik nam je izazov osigurati održivost u upravljanju novim objektima. Cijene smještaja utvrđene su na temelju troškova koje će Sveučilište imati za održavanje te suvremeno opremljene smještajne infrastrukture. Te su cijene znatno niže u usporedbi s cijenama u privatnim smještajnim kapacitetima, a nisu skuplje od cijena drugih studentskih domova u RH. S obzirom na to da ćemo uskoro trebati obnoviti, opremom modernizirati i učiniti energetski učinkovitijom zgradu staroga studentskog doma u dogledno vrijeme bit će povećana cijena i u tom studentskom smještajnom kapacitetu.
Sljedeći veliki planovi kriju se u izgradnji zgrade STEM odjela s dormitorijem i Sveučilišne knjižnice. Koja je procijenjena vrijednost projekata i koji je njihov značaj za Sveučilište i grad?
- Zgrada STEM odjela s dormitorijem i Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra u kojemu će biti smještena Sveučilišna knjižnica te popratni znanstveni i edukativni sadržaji dva su strateški važna objekta za Sveučilište u Zadru, Grad Zadar i Zadarsku županiju.
Za zgradu STEM odjela s dormitorijem nedavno je ishodovana građevinska dozvola na temelju projektne dokumentacije koju je financirala Europska komisija i Europska investicijska banka. Zgrada je kombinirani objekt sa smještajnim kapacitetom od 384 kreveta u dvokrevetnim sobama i prostorom za razvoj studijskih programa Sveučilišta u Zadru u STEM područjima koji trenutno koriste prostore u najmu ili su raspršeni u više sveučilišnih zgrada te objekata za koje Sveučilište plaća najam. Planirana znanstvena infrastruktura poglavito je namijenjena radu Odjela za geografiju, Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Pomorskog odjela i Odjela za zdravstvene studije. Ti odjeli su se dosadašnjim projektima transfera znanja i tehnologija, kao i različitim drugim oblicima suradnje s društvenom i gospodarskom zajednicom dokazali kao inovativne i svrhovite ustrojbene jedinice koje obogaćuju već etabliranu humanističku i društvenu jezgru naše ustanove.
Za izgradnju Sveučilišne knjižnice postoji Idejno rješenje koje je dobiveno putem raspisa javnog natječaja Sveučilišta u Zadru za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Sveučilišne knjižnice u Zadru te idejno rješenje uređenja prostora Novog kampusa Sveučilišta u Zadru koji je, kao prvonagrađena na javnom natječaju, izradila tvrtka Njirić & arhitekti d.o.o., odnosno autor profesor Hrvoje Njirić, d.i.a. Dosadašnji Operativni program nije pružao mogućnost za financiranje izgradnje tog objekta te se nadamo da će novo programsko razdoblje 2021. – 2027., kao i drugi dostupni izvori financiranja, biti povoljniji u smislu njegove realizacije. Projekt izgradnje knjižnice zbog svog sadržaja nazvan je Sveučilišni multifunkcionalni knjižnično-informacijski centar koji bi združivanjem knjižničnog fonda Sveučilišta u Zadru i Znanstvene knjižnice Zadar s multifunkcionalnim prostorima postao jedna od središnjih znanstvenih i kulturnih točaka Zadra i cijeloga središnjeg dijela hrvatskog priobalja. Time će se stvoriti jedinstven prostor za rad studenata, znanstvenika i nastavnika, kao i svih zainteresiranih građana. U tom Centru predviđeni su digitalizacija i restauracija te pohranjivanje bogate knjižnične građe čija relevantnost nadilazi nacionalne okvire.
Sveučilište u Zadru ove godine slavi 20 godina od svog osnutka. Organizirali ste niz događanja, na proslavu je došao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te brojni lokalni dužnosnici. Zadarsko sveučilište je zapravo najstarije sveučilište u Hrvatskoj. Visoko školstvo se u Zadru spominje još od 10. stoljeća, a 20 godina je stara institucija Sveučilište u Zadru. Možete li se ukratko osvrnuti na povijest i važnost Sveučilišta?
- Moderno Sveučilište u Zadru Sabor Republike Hrvatske osnovao je Zakonom 2002. godine. Na taj način u Zadru je obnovljena sveučilišna tradicija stara preko šest stoljeća. Naime, u Zadru je prvo sveučilište osnovano 1396., a ukinuto je 1807. To crkveno sveučilište francuske su vlasti zamijenile državnim sveučilištem - Centralnom školom koja je od 1809. do 1811. izvodila studije iz nekoliko područja znanosti. Uz postojanje studija bogoslovije nakon ukinuća tog sveučilišta, visoko školstvo se u Zadru počelo intenzivnije razvijati od osnutka Filozofskog fakulteta koji je od 1955. bio u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1974. u sastavu Sveučilišta u Splitu. Tijekom posljednjih dvadeset godina radom u nastavi i znanosti opravdali smo misiju naše ustanove kao prostora kreativnog stvaranja i transfera novih znanja i tehnologija.

Bilateralna suradnja

Što je bilo toliko značajno u osnivanju same institucije Sveučilišta 2002. godine?
- Sveučilište u Zadru je osamostaljenjem postiglo jasniju stratešku artikulaciju svojih ciljeva, ravnopravan status među hrvatskim sveučilištima te lakšu provedbu različitih programa i projekata suradnje s domaćim i inozemnim znanstvenim i visokoškolskim ustanovama, kao i drugim dionicima iz društvene i gospodarske zajednice. Oslanjajući se na internacionalnu orijentaciju, mediteransko ishodište i visoke etičke standarde, osmišljena je slika budućnosti Sveučilišta u Zadru kao važnog dionika u stvaranju novih znanja i pokretača inovativnih procesa u okruženju. To svaki dan potvrđuje 650 djelatnika i oko 5.500 studenata svih visokoškolskih razina obrazovanja. A kao integrirano sveučilište s odjelnim ustrojstvom je funkcionalno, organizacijski i financijski posve opravdalo svoj cilj.
Koliko je napredovalo Sveučilište u zadnjih 20 godina, koji su najvažniji pomaci koje biste istaknuli?
- U posljednjih 20 godina dodatno smo ojačali humanističku i društvenu znanstvenu jezgru pokretanjem studijskih programa i znanstveno-istraživačkim radom u prirodnom, tehničkom, biotehničkom, biomedicinskom i interdisciplinarnom području znanosti. Učinili smo značajne iskorake u ostvarenju međunarodno vidljivih i prepoznatih znanstvenih rezultata i obrazovanju kompetentnih stručnjaka. Izvodimo oko 90 različitih studijskih programa iz gotovo svih područja znanosti, a k tome naši su znanstvenici angažirani u provedbi oko 80 znanstvenih i stručnih projekata. Sve to pratila je bogata izdavačka djelatnost s oko 400 objavljenih bibliografskih jedinica (znanstvenih knjiga, sveučilišnih udžbenika, zbornika radova i časopisa).
Važan korak u internacionalizaciji učinjen je potpisivanjem više desetaka sporazuma o bilateralnoj suradnji s europskim sveučilištima, kao i uključivanjem u programe međunarodne razmjene koja je omogućila razmjenu studenata, profesora i administrativnog osoblja. K tome, Sveučilište u Zadru postalo je punopravna članica Europskog sveučilišta za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima EU-CONEXUS. To je savez srednjih i malih sveučilišta koja su se na osnovi svoje komplementarnosti ujedinila u viziji stvaranja novog oblika transnacionalne znanstveno-nastavne institucije koja će postati svjetski relevantan čimbenik u znanstvenom radu i edukaciji u području pametnog i održivog upravljanja obalnim prostorima. Članice te sveučilišne alijanse, financirane iz programa Erasmus+ na prvom pozivu Europska sveučilišta 2019. godine, jesu Sveučilište La Rochelle, Agronomsko sveučilište u Ateni, Građevinsko sveučilište u Bukureštu, Sveučilište u Klaipedi, Katoličko sveučilište u Valenciji i Sveučilište u Zadru, a pridruženi su članovi Sveučilište u Rostocku, Tehnički institut u Waterfordu i Sveučilište Frederick s Cipra. Pokrenuti su združeni studijski programi zasnovani na znanstvenim istraživanjima na svim visokoškolskim obrazovnim razinama. Alijansa EU-CONEXUS aktivno je uključena u umrežavanje lokalnih i regionalnih zajednica i gospodarstvenika u svrhu transfera znanja i razmjene dobre prakse, a s ciljem postizanja održivog razvoja sa što manjim ekološkim otiskom te jačanjem otpornosti na klimatske promjene.
Kakva je vaša vizija Sveučilišta u Zadru u budućnosti?
- Sveučilište u Zadru gledam i živim s dvogledom u rukama. Vrijednost obrazovanja na znanstvenim spoznajama ostat će na vrijednosnom pijedestalu. Prema tome, Sveučilište u Zadru jest i ostat će moderno međunarodno sveučilište koje je generator znanja i pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva i gospodarstva te načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda.

U Centru za projekte, znanost i transfer tehnologija​ zaposleno 27 djelatnika

Radi što efikasnijeg korištenja europskih fondova 2014. godine osnovali ste Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija. Je li se to pokazao kao dobar potez? Koliko je Ured zaposlen u ovom trenutku?
- Na sjednici Senata Sveučilišta u Zadru održanoj 29. ožujka 2022. Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija preustrojili smo u Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija. To jasno upućuje na to da je riječ o strateški i operativno izrazito važnoj sveučilišnoj ustrojbenoj jedinici. U Centru je zaposleno 27 djelatnika. Većina je financirana iz projektnih sredstava, dakle nisu na teret državnom proračunu. Centar omogućuje ključnu administrativnu podršku u pripremi i provedbi znanstvenih, stručnih i infrastrukturnih projekata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno