Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hržiću nagrada za Dvoranu Krešimir Ćosić

Autor: Nives Gajdobranski

23.05.2009. 22:00
Hržiću nagrada za Dvoranu Krešimir Ćosić

Foto: Filip BRALA



Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor’ na čelu s akademikom Milanom Mogušem donio je odluke o dobitnicima Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2008. godinu. Znaju se najbolju na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, javljeno je u petak iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Nagradu u području književnosti dobit će književnik Zvonimir Mrkonjić za životno djelo, a književnica Anka Žagar dobiva za pjesničku zbirku »Stvarnice, nemirna površina« dobiva godišnju nagradu. U području glazbe nagrada za životno djelo pripala je Zagrebačkomu kvartetu, a operni pjevač Tomislav Mužek dobio je godišnju nagradu za ulogu Fausta u operi »Faust« Charlesa Gounoda.
Redatelj Bogdan Žižić odnosi nagradu na području filmske umjetnosti za životno djelo, a redatelju Arsenu Antonu Ostojiću pripala je godišnja nagrada za režiju igranog filma »Ničiji sin«. Na području likovne i primijenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je akademski slikar Nikola Koydl, a akademski slikar Tomislav Buntak dobiva godišnju nagradu za izložbu »Hodočasnici – vizija mističnih putovanja« u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.
Dramskomu umjetniku Zlatku Crnkoviću pripala je nagrada za životno djelo, a dramska umjetnica Alma Prica dobila je godišnju nagradu za ulogu Christine u predstavi »Elektri pristaje crnina« E. O’Neilla i za ulogu Nine Tomblin u predstavi »I konje ubijaju, zar ne?« H. McCoya. Naravno, riječ je o nagradama na području kazališne umjetnosti. Na području arhitekture i urbanizma arhitekt Nikola Filipović nagrađen je za životno djelo, a arhitekt Marijan Hržić dobiva godišnju nagradu za višenamjensku gradsku dvoranu Krešimir Ćosić u Zadru.      
Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.