Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadar i Cibona na ruletu

Autor: Ivan Knežević

23.05.2009. 22:00
Zadar i Cibona na ruletu

Foto: Filip BRALA



Sad kad je finale došlo na red, vidjet će se koja je momčad manje umorna. To jest, kako će koja momčad podnositi finalni ritam. Ode li sve do pete utakmice, onda bi ta peta doista mogla biti na oštrici noža kad je riječ o prednosti domaćeg terena


Netko je bio u pravu, netko nije, kad se predviđalo hoće li u polufinalu trebati dvije ili tri utakmice za prolazak u finale. Zadar je svoje obavio na najbolji mogući način, veoma uvjerljiv doma u prvoj, uvjerljiv u drugoj u Trnskom, pa se može reći da je jedan od ciljeva ostvaren. Sudjelovanje u finalu doigravanja. I upisana tri boda (zasad toliko i Cibona) za ovo natjecanje, a u onoj dugoj utrci tih dvaju klubova za sudjelovanje u Euroligi od sezone 2009/10.
Kako je i Cibona dobila Splićane u dvije, finale će početi već u utorak. Tako je sezona mrvicu skraćena, što nije beznačajno za igrače, jer su već iscrpljeni, organizmi su im iscijeđeni, poslije naporne sezone i brojnih utakmica u mnoštvu natjecanja. Sad kad je finale došlo na red, vidjet će se koja je momčad manje umorna. To jest, kako će koja momčad podnositi finalni ritam. Ode li sve do pete utakmice, onda bi ta peta doista mogla biti na oštrici noža kad je riječ o prednosti domaćega terena.
No, što možemo očekivati u prvoj finalnoj utakmici? Zadrani se već danas trebaju vratiti u Zagreb. Srećom, autocesta je danas riješila donedavni problem gubljenja vremena po Ličkoj magistrali pa se igrači mogu dobro odmoriti onog dana kad dođu u metropolu. Hoće li jutros trenirati ili neće, stvar je Sagadinove procjene i odluke. Trenirali dvaput ili triput prije Cibone neće ništa posebno novo moći uigravati, a neće ni Cibona. Zato će se treneri sigurno malo osvrnuti na prethodne utakmice i pročešljati tijek zbivanja, vidjeti kako je tko reagirao, što je bilo dobro, što manje dobro, što nije bilo dobro… U ovom trenutku, pak, nameće se misao da Zadar veoma čvrste oslonce ima u Rančiću i Tomislavu Ružiću, u dvojcu koji je iskazao kontinuitet dobrih učinaka, pa će od velikoga značenja svakako biti i to u kolikoj će im se mjeri približiti svi drugi igrači. Kraj je sezone i nema ih previše, a nema ni Cibona, tako da nije isključeno da će se malo i kalkulirati sa snagom i izdržljivošću. Dvije-tri minute, tek toliko da čovjek predahne.
Obzirom da su oba finalista u pozitivnom tonusu, kako bi kazao Aco Petrović, sutra će biti zanimljivo vidjeti koja će momčad pokleknuti. Hoće li Cibona imati dovoljno moći da nadigra Zadrane ili će, pak, Zadar biti prečvrst za Cibonina nastojanja da stekne prednost u finalnom nizu? Zmago Sagadin već je više puta ponovio načela na kojima se ide do pobjede – čvrsta obrana, dobitak u skoku i pametno u napadu. Po segmentima bi to značilo da obrana i naprijed i unutra funkcionira bez zastoja ili bez velikih puknuća, da u skoku Zadar bude kao na onoj utakmici istih suparnika u Zadru, a bogme i u napadu. Pitanje je kako će se sve posložiti, u kolikoj će se mjeri ostvariti priželjkivano, ali isto je pitanje i na drugoj strani.
Osim strateško-taktičkog odmjeravanja, finale uvijek nosi i stanoviti psihološki rat. Prije svake utakmice zato će možda biti malo ovoga, malo onoga, ali je sve to popratni “folklor” kad igraju Zadar i Cibona. Nešto na što smo se priviknuli. Bilo kako bilo, samo da ne bude temelja za žučnu i dugotrajnu raspravu jesu li i koliko suci nekomu pomogli, odnosno odmogli.


 SAGADIN: TEŠKA ALI ZASLUŽENA POBJEDA




– Znali smo da će ova utakmica biti puno teža od one prve u Zadru. Nisam očekivao da ćemo ponovno onako lako slomiti otpor Zagreba i zato sam tražio od svojih igrača da tijekom cijele utakmice budemo strpljivi i umaramo Zagrebove igrače kako bismo ih na kraju slomili i dobili utakmicu. Tako smo i napravili i na kraju mislim da smo se zasluženo plasirali u finale. Moji su igrači dali sve od sebe pa iako veći dio utakmice nismo briljirali, bili smo najbolji onda kada je najviše trebalo, u samoj završnici – zadovoljno je nakon utakmice komentirao trener Zadra Zmago Sagadin.


 BAJRAMOVIĆ: ZADAR ZASLUŽENO U FINALU


– Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. Mi smo se borili, pokušavali smo, ali na kraju nismo uspjeli izboriti tu treću utakmicu. Veći dio utakmice smo dobro igrali, no onda nam je u završnici ponestalo snage i koncentracije i Zadar je preokrenuo rezultat u svoju korist. Izgleda da je visoki poraz u Zadru ipak ostavio traga na mojim igračima, ali ne mogu im to zamjeriti jer smo u ovoj sezoni ipak napravili jedan korak naprijed. Postali smo momčad na čijim se utakmicama nikada ne zna kako će završiti – kazao je nakon posljednje utakmice ove sezone trener Zagreba Denis Bajramović.