Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Posljednje SMS poruke: Opkoljeni smo! Izgorjeli smo!

23.05.2012. 22:00
Posljednje SMS poruke: Opkoljeni smo! Izgorjeli smo!


– Tragovi pronađeni na analiziranim uzorcima potječu od tzv. motornog benzina, a vatrogasci nisu bili u dugotrajnom kontaktu s benzinom ili parama i nisu bili poliveni. Vještačili smo sve uzorke koje smo dobili od policije – posvjedočila je vještakinja Bačić


Saslušanjem četvero vještaka – stručnjaka za požare i eksplozije te za kemijsko-fizikalna vještačenja iz zagrebačkog Centra “Ivan Vučetić”, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog kornatske tragedije.
Dugotrajnim i iscrpljujućim ispitivanjem vještaka tijekom kojeg su uglavnom dominirala pitanja Mara Mihočevića, odvjetnika obitelji stradalih došlo se do saznanja kako je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog 30. kolovoza prije pet godina stradalo od eruptivnog požara, kako na mjestu tragedije, odnosno na vještačenim uzorcima nisu nađeni tragovi kerozina, već benzina i to tzv. motornog, kako vatrogasci nisu bili u dugotrajnom kontaktu s benzinom ili parama i ničim nisu bili poliveni, da nije bilo nikakve naknadne kontaminacije njihove odjeće, da ih je požar zahvatio kada su se nalazili na vrhu klanca koji vodi iz uvale Šipnata te da su vatrogasci stradali nakon 15.26 sati, a fronta eruptivnog požara se mijenjala s konfiguracijom terena i širila se iz pravca kotline.
Renato Pačelat, stručnjak za požare i eksplozije bio je s očevidnom ekipom PU Šibensko-kninske na mjestu tragedije te je pojasnio kako su na analiziranim uzorcima našli mješavinu benzina i ulja u tragovima.
– Vatrogasci su imali sa sobom 17 litara benzina i ulja za potrebe rada vatrogasnih pumpi. Kolegica i ja smo obavili vještačenje vezano uz njihovu opremu. Cijeli sadržaj njihovog kanistra je izgorio. Svi tragovi potječu iz kanistra. Kada gori 17 litara benzina stvara se ogromna buktinja koja se širi, a kada govorimo o lako zapaljivim tekućinama onda govorimo o parama jer ne gore tekućine, već pare. Gorenje kanistra je posljedica požara i to nije uzrok smrti vatrogasaca – odgovorio je na neka od pitanja vještak Pačelat.
Njegova kolegica Ivana Bačić pojasnila je kako trag kerozina nisu našli niti na jednom vještačenom uzorku te kako se avio benzin, analizom može razlikovati od benzina i kerozina.
– Tragovi pronađeni na analiziranim uzorcima potječu od tzv. motornog benzina, a vatrogasci nisu bili u dugotrajnom kontaktu s benzinom ili parama i nisu bili poliveni. U uzorcima zemlje našli smo jače tragove benzina koji su nastali prenošenjem. Vještačili smo sve uzorke koje smo dobili od policije, a tragovi benzina na odjeći upućuju na to da nije bilo naknadne kontaminacije odjeće – zaključila je Bačić. Vještak Stanislav Peruško dodao je kako je vještačena vatrogasna oprema kako bi se utvrdila tehnička ispravnost i njezina funkcionalnost u vrijeme tragičnog događaja.
Odgovarajući na pitanja Davor Belas, šokirao je obitelji stradalih kada je rekao kako je na mjestu tragedije bio nakon što je napisao svoje vještačenje.
– Pisao sam ga na temelju fotoelaborata, odnosno fotografija koje su nađene u fotoaparatu jednog od stradalih vatrogasaca. Analizirao sam i službene podatke i transkripte u kojima su bile i dvije SMS poruke stradalih vatrogasaca poslane s različitih mobitela. Jedna je poruka glasila: “Opkoljeni smo!”, a druga samo minutu iza prve: “Izgorjeli smo!” Efekt gašenja eruptivnog požara bio bi jednak i u slučaju da su vatrogasci u svojim naprtnjačama imali vode – zaključak je vještaka Belasa.
Suđenje se nastavlja početkom lipnja.