Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RETROSPEKTIVA 2010.-2018. U devet godina Narodni muzej posjetilo gotovo pola milijuna ljudi

24.05.2019. 12:48
RETROSPEKTIVA 2010.-2018.  U devet godina  Narodni muzej  posjetilo gotovo  pola milijuna ljudi


Kao zadarski student u Zagrebu 80-ih godina, često sam  putovao po inozemstvu uživajući, između ostalog, u muzejima i prestižnim izložbama zvučnih imena iz povijesti umjetnosti te se uvijek pitao: zašto u mojoj zemlji, a da i ne pomislim u mome gradu Zadru, nema ni traga takvim atraktivnim likovnim događajima. A i tada je Zadar  bio značajan turistički grad u okvirima bivše države. Naš Narodni muzej, budimo iskreni, služio je desetljećima "sam sebi" i u njega bi eventualno jednom u životu svratili zahvaljujući školskoj "prisili" jer su nas  organizirano vodili u posjet tom stalnom postavu. To se, rekli bismo,  "odrađivalo", onako po špranci.
Da ću vidjeti jednog Chagalla u Zadru, za kojega sam nekoliko puta  "potegnuo" do Londona, Pariza, Amsterdama i talijanske Brescije, u to  doba nisam mogao ni sanjati. Zato su me oni viseći transparenti s prizorima iz Chagallovih djela koji su jedno ljeto krasili našu Kalelargu,  dojmili s posebnim uzbuđenjem jer su mi govorili: Evo ti taj tvoj Chagall u tvome Zadru!
A sada dolazi i Dali! Salvador Dali i njegovi Nadrealni svjetovi, izložba  koju će ugostiti Kneževa palača Narodnog muzeja u razdoblju od 1. lipnja do 15. listopada! Dakle, pred nama je jedno zadarsko ljeto, jedna  turistička sezona u znaku ovog neponovljivog slikarskog genija.


Zavidna kulturna reputacija
Hvala Narodnom muzeju na tome. Ono što su djelatnici ove ustanove na čelu s ravnateljicom Renatom Peroš u posljednjih nekoliko godina ostvarili na muzejsko-izložbeno-kulturnom planu, vrijedno je svake  pohvale jer su jednu desetljećima "začahurenu" ustanovu dinamizirali  do te mjere da je ovaj grad konačno postao kućom svjetski proslavljenih umjetnika čije se izložbe ne propuštaju. One Zadru donose zavidnu  kulturnu reputaciju jer, osim naših domaćih ljudi, nema iole obrazovanog turista, od Kine do Španjolske, koji će se ovo ljeto zateći u Zadru, a  pri tom ostati imuni na "Nadrealne svjetove Salvadora Dalija".
Podsjetimo, Narodni muzej Zadar je samo u razdoblju od 2010. do  2018. godine organizirao i proveo čitav niz raznih kulturnih događanja  u svojim prostorima, ali i izvan muzejskih prostora. U razdoblju od 9  godina organizirano je 400 izložbi, od kojih valja istaknuti:, Ivan  Meštrović – Zahvalimo njoj, Giuseppe Verdi – Povodom 200. godišnjice  rođenja, Marc Chagall – S onu stranu boje, Andy Warhol – Enter into  my life, Edo Murtić – Utopija i distopija modernizma, Krakovske jaslice,  Kabineti čuda – vrlo hvaljena privremena izložba povodom otvorenja  Kneževe palače, Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog  muzeja Zadar) – stalna izložba unutar Kneževe palače. Održale su se i  razne izložbe zadarskih i hrvatskih fotografa, izložbe zmija, leptira, mekušaca te flore i faune šire zadarske regije, izložbe priređene prilikom  otkupa značajne ostavštine obitelji Borelli uz potporu Ministarstva kulture RH  i Zadarske županije, donacije, događaji i izložbe humanitarnog  karaktera (u suradnji s Ligom protiv raka, Zadarskom nadbiskupijom),  razna događanja u povodu blagdana i obljetnica značajnih za grad Zadar i Hrvatsku (Dan grada Zadra, Dan obrane Grada, Dani Zadarske  županije, obljetnice Hrvatske vojske, VRO Oluja, Maslenica te obljetnice drugih postrojbi Hrvatske vojske).


Niz edukativnih događanja
Vrijedi istaknuti izložbe koje se održavaju već tradicionalno u suradnji muzeja i raznih udruga, institucija i pojedinaca: Bienale hrvatske  mlade fotografije, Art dizajn – Tradicionalna izložba radova učenika  srednjih škola Zadarske županije, Godišnje izložbe HDLU, Hrvatska  novinska fotografija, Plavi salon i drugo.
Osim navedenog u prostorima Narodnog muzeja Zadar svoje radove  su predstavili javnosti i brojni domaći umjetnici kao što su Miljenko  Domijan, Marija Višić Guina, Tomislav Marijan Bilosnić, Gojislav Kalapač Goja, Igor Rončević, Tomislav Čerina i drugi.
Osim izložbi, Narodni muzej Zadar i Pedagoška služba Narodnog  muzeja Zadar u suradnji s vanjskim suradnicima osmislili su, organizirali i proveli čitav niz edukativnih događanja. Uz stalni postav i povremene izložbe, organizirano je 170 tematskih radionica koje je posjetilo  preko 10 tisuća djece, učenika, studenata i odraslih osoba. Veliki broj  škola i vrtića s prostora Zadarske županije uvrstilo je posjet Muzeju u  svoj godišnji program. Od radionica možemo istaknuti: tradicionalne  radionice u povodu blagdana Uskrsa i Božića (pletenje maslininih  grančica, bojanje pisanica, izrada božićnih ukrasa i jaslica), radionice u  sklopu Etnološkog odjela (izrada zalistavca, izrada četverokuke, radionice tkanja i radionice povodom Etno dana) koje njeguju tradicijske  vještine, radionice uz stalni postav u odjelima NMZ-a, radionice izvan  muzejsih prostora (posjet dječjim vrtićima i školama, Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zadar), program u povodu Međunarodnog dana  muzeja i Noći muzeja.




Nematerijalna kulturna baština
Godine 2011. na inicijativu Narodnog muzeja Zadar, izrada četverokuke, tradicijskog veza na narodnoj nošnji karakterističnoj za dinarsko  područje sjeverne Dalmacije, uvrštena na popis nematerijalne kulturne  baštine pri UNESCO-u. Iška keramika je upisana u registar kulturnih  dobara Republike Hrvatske i proglašena je nematerijalnim kulturnim  dobrom rješenjem Ministarstva kulture iz 2009. godine. Godine 2013.  predložena je za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i to  zahvaljujući naporima Konzervatorskog odjela u Zadru i Narodnog  muzeja Zadar. U prosincu 2014. godine potpisana je Povelja Narodnog  muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar o trajnom i sustavnom očuvanju, zaštiti i promociji tradicijskog iškog lončarstva.  Povelja predstavlja nastavak i pečat na  suradnju između navedenih institucija, kao i obvezu svake institucije  da različitim organiziranim događanjima ispunjava uvjete očuvanja,  zaštite i promocije iškog lončarstva. Narodni muzej Zadar svoj doprinos očuvanju, zaštiti i promociji tradicionalnog iškog lončarstva ostvaruje putem edukativnih radionica i demonstracije iškog lončarstva.
Godine 2012. održana je prva smotra folklora Zadarske županije, koja  je postala tradicionalni događaj i provodi se svake godine krajem svibnja i početkom lipnja povodom Etno dana.
Godine 2017. otvoreni su izložbeni prostori Galerije umjetnina nakon  adaptacije.
U veljači 2017. obnovljena je i Kneževa palača u sklopu projekta Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe  palače. Godine 2001. započela je inicijativa i rad na dokumentaciji za  izgradnju Baštinskog centra u prostoru Kneževe i Providurove palače,  2010. godine Narodni muzej Zadar zatražio je od Grada Zadra, a u suradnji s arhitektima i konzervatorima, dopuštenje za privremeno korištenje Kneževe palače, gdje se u svibnju 2011. godine otvara privremeni postav u prizemlju Kneževe palače (tzv. Krletke), te na katu u  Koncertnoj dvorani.


Financiranje EU fondovima
Ostvarena je i donacija tapiserija obitelji Tomljanović Narodnom muzeju Zadar (budući postav tapiserija u Muzeju grada – Centar Anite i  Ivana Tomljanović) čija procjena iznosi milijun kuna, uređena je i klimatizirana Gradska loža, uređena je Galerija umjetnina, a u pripremi je  i stalni postav Galerije umjetnina.
Jedna od važnih suradnji je i ona s Agencijom za razvoj Zadarske  županije ZADRA NOVA s kojom Narodni muzej Zadar ostvaruje nekoliko značajnih projekata financiranih iz EU fondova, među kojima je i  završeni projekt pod nazivom "Obnova i turistička valorizacija kulturno  povijesnog kompleksa Kneževe palače", odobren za financiranje na  natječaju za razvoj poslovne infrastrukture, iz Operativnog programa  Regionalna konkurentnost 2007.-2013., vrijedan oko 38 milijuna kuna.  Gradu Zadru je 2017. godine za projekt "Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.", koji uključuje obnovu Providurove  palače i Bedema zadarskih pobuna, dodijeljeno novih 56,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Narodni muzej Zadar također je jedan od  partnera na projektu.
U razdoblju od 2010. do 2018. godine Narodni muzej Zadar je posjetilo preko 460 tisuća posjetitelja.


Projekt "Remember" u suradnji s  Italijom
Narodni muzej Zadar partner je na  nekoliko prijavljenih projekata i  projekata u pripremi za financiranje iz EU fondova. Spomenimo ovdje  samo to da je Narodni muzej Zadar jedan od 10 projektnih partnera na  projektu REMEMBER. Projekt je prijavljen preko programa Interreg Italy – Croatia. Ukupan proračun projekta iznosi  2.813.460,00 €, a trajanje  projekta je 30 mjeseci (od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2021.). Opći cilj  projekta REMEMBER je oživljavanje sjećanja na pomorsku povijest i  tradiciju Jadrana kroz valorizaciju kulturne baštine osam hrvatskih i talijanskih luka – Ancona, Ravenna, Venecija, Trst, Rijeka, Zadar, Split i  Dubrovnik. Kroz projekt se nastoji istaknuti zajedničku tradiciju, ali i  ukazati na bogatstvo različitosti.


Priznanja i nagrade
U razdoblju 2010.-2018., Narodnom je muzeju dodijeljeno niz javnih  priznanja i nagrada: nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2011. godini za područje kulture; nagrada "Namiješeno sunce" u  2013. godini koju dodjeljuje Grad Zadar u suradnji s HGZ Županijskom  komorom Zadar, turističkim zajednicama Grada i Županije za izniman  doprinos u uspješnom odvijanju turističke sezone te godišnja nagrada i  Grb Grada Zadra za unaprjeđenje muzejske djelatnosti u cilju očuvanja  baštine te cjelovitog kulturnog i društvenog razvoja Zadra u 2013. godini.