Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KONTROLIRANI TURIZAM Stižu slovenski vikendaši i turisti s rezervacijom

24.05.2020. 08:50


Jučer oko 9 sati ujutro na Graničnom prijelazu Rupa čekalo se oko sat do sat i pol za ulazak u Hrvatsku. Bilo je i Slovenaca, ali i Nijemaca, Austrijanaca, Čeha,… pa čak i Britanaca. Već prije 10 sati čekanja su se svela na minimum, na tek petnaestak minuta, da bi oko 11 sati granični prijelaz bio gotovo prazan, što je i ovjekovječila kamera našeg fotoreportera. Vjerski praznici koji su u Njemačkoj i Austriji počeli 21. svibnja potaknuli su putnike iz tih zemalja za dolazak u Hrvatsku već u četvrtak navečer i u petak, kad su zabilježene veće gužve na granici nego jučer.


Nada u sezonu
Bilo je nešto kampera i turista s bukiranim smještajem, ali ponajviše Slovenaca s nekretninom u Hrvatskoj i Hrvata koji rade u Njemačkoj. Daleko je to od gužvi koje su vladale prošlog i pretprošlog vikenda, kad je Slovenija proglasila kraj pandemije i otvorila granice. No, još uvijek nije elektronski olakšan ulazak putnika u Hrvatsku, a to bi, prema najavama ministra turizma Garija Cappellija, trebalo početi 28. svibnja. Sve do tada hrvatska granilčna policija provjerava razloge dolaska svih putnika ponaosob, a razlozi mogu biti – nekretnina u Hrvatskoj, plovilo u Hrvatskoj, posao ili bukirani turistički smještaj, pa granične kontrole mogu potrajati i 10 minuta ukoliko je u automobilu više putnika.
Nadu u ovogodišnju turističku sezonu dao nam je bračni par iz Ljubljane. Natalija i Klemen bukirali su apartman u Gradu Krku i nije im bio tramak poutovati iz Ljubljane na jedno noćenje na Krk, a pritom su još i bili zadovoljni što ih nije zatekla gužva na granici. Kažu nam da svake godine ljetuju na Krku, pa da će tako i ovoga ljeta. sad za njih možemo reći da su predsezonci, a predsezona i postsezona su čežnje hrvatskog turizma, izuzev iove godine, kad je zbog COVID-a 19 u kategoriju čežnje ušla i špica turističke sezone.


Dva tjedna kampiranja
Sreli smo i Pavela iz Češke. Vuče prikolicu, a na njoj kamen star, kaže, 400 godina. Putovao je šest sati do granice da bi dovezao kamenje do svoje kuće u Lisini.
– Na Lisini ću isto biti samo šest sati, i vraćam se u Češku, kazao nam je Pavel.
Opatijac Nikola s britanskom putovnicom išao je u Opatiju k bolesnoj majci.
– Vozio sam 20 sati, a ostat ću sve dok njoj bude potrebno, možda mjesec-dva, a možda i godinu dana, kazao nam je Nikola, a mi smo s nestrpljenjem čekali hoće li ga pustiti da uđe u Hrvatsku, s obzirom na to da nekretnina u Opatiji ipak glasi na njegovu majku. Srećom, on je već kod nje u Opatiji.
Baš kao i prošloga vikenda, kad su dugo čekali na ulazak u Hrvatsku, i jučer su Karmen i Mario vikend odlučili provesti u svom apartmanu u Crikvenici. Sreli smo i kampere iz Njemačke. Ralf i Gelinda ušli su u Hrvatsku s kamp kućicom, zajedno sa svojim prijateljima, i kampirat će 14 dana na Krku u Marina campingu. Ovo im je, kažu, treća godina da ljetuju u Hrvatskoj, a na ljeto će doći zbog ronjenja.
Malo po malo otvaraju se hoteli, kampovi, popuštaju mjere na graničnim prijelazima, zatoplit će i počet će, kako je najavio ministar Cappelli, kontrolirani turizam.
 
 




Tijekom lipnja otvara se većina hotela


Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tijekom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku. Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.